Nyheter - Nordland:

  • I dag kl. 10.07

    Ny bilbrann i Sortland

    Politiet melder om brann i en bil på Sortland. Bilen har stått vinterlagret ute på et jorde, skriver de på X. I natt måtte nødetatene i Nordland rykke ut til tre bilbranner i fylket. Personen som meldte fra om brannen i Vesterålen har slukket det meste selv. – Ikke fare for spredning og ingen er skadet. Politiet gjør undersøkelser på stedet og har opprettet sak.

  • I dag kl. 9.46

    Aftonbladet: Marcus og Martinus får livvakter under Eurovision

    Poptvillingene fra Trofors kommer til å ha et stort sikkerhetsopplegg rundt seg under Eurovision Song Contest, skriver VG, som siterer svenske Aftonbladet. Ifølge sistnevnte vil Marcus og Martinus Gunnarsen få instrukser på hvordan de skal ta seg inn på arenaen. Det vil også være livvakter som følger dem til enhver tid under konkurransen. – For oss føles det veldig bra, sier Martinus Gunnarsen til Aftonbladet, og legger til at de bare skal fokusere på opptreden deres. Det er knyttet ekstra spenning til årets utgave av Eurovision. Flere har reagert på at Israel får delta til tross for krigen i Gaza. Marcus og Martinus representerer vertslandet Sverige i den internasjonale sangkonkurransen, som pågår i Malmö fra 7. mai til 11. mai.

  • I dag kl. 8.29

    Rykket ut til tre bilbranner i Nordland i natt

    Politiet i Nordland har hatt nok å holde på med natt til lørdag. Bare 17 minutter etter midnatt kom meldingen om den første bilbrannen i Øksnes. – Ikke meldt om personskader, skrev politiet på X. I en oppdatering meldte de at bilen var overtent og at brannvesenet jobbet på stedet. En halvtime senere var brannen slukket. I 2-tiden meldte politiet om en ny brann i Narvik på gamle E6. Her kom føreren uskadet fra det og brannen ble slukket raskt. En halvtime senere begynte det å brenne i en parkert bil på på Korgen i Hemnes kommune. Her ble brannen slukket raskt.

  • I dag kl. 8.27

    Finalister i NNM for byggfag

    Mathias Rask (Nordland), Jon-Kristian Fossum Kvello (Troms) og David Hansen (Finnmark/bildet) skal kjempe om tittelen Nordnorsk mester i tømrerfaget for lærlinger. Samtidig skal Petter Bogevold (Nordland), Jøran Bakke (Troms) og Brage Kivijervi (Finnmark) kjempe om å bli nordnorsk mester i betongfag for lærlinger. Det melder Nordnorske entreprenørers Serviceorganisasjon (NESO) i en pressemelding. Mesterskapet arrangeres i Alta 29. mai.

  • Fredag 26. april kl. 21.52

    Rykker ut til gressbrann

    Brannvesenet i Vestvågøy i Lofoten er i gang med slukking av en gress – og lyngbrann mellom Uttakleiv og Haukland. Brannen er 70–80 meter bred, og tar seg opp mot fjellet. Det ble forsøkt slukket av noen personer i området før brannvesenet var på plass, ifølge Trond Løkås ved 110-sentralen i Nordland. Han forteller at årsaken til brannen er ukjent. – I og med at det er gress og lyng som brenner vil brannmannskaper på stedet få slukket den ved bruk av vann.

  • Fredag 26. april kl. 19.30

    Bil havnet på taket i Bodø – to til sykehus

    Nødetatene rykker ut til til en trafikkulykke på Godøya i Bodø, melder politiet på X. En bil med to menn i 20-årene er involvert. Begge kom seg ut av kjøretøyet. I en oppdatering skriver politiet at bilen ligger på taket utfor veien. Det er 60-sone på stedet. Politiet meldte først at fartsgrensen var 80 kilometer i timen. Det er ikke meldt om alvorlige personskader. Begge blir sendt til Nordlandssykehuset i Bodø, melder politiet. Ett kjørefelt var stengt på grunn av ulykken, men er nå åpnet igjen. Politiet har beslaglagt førerkortet til sjåføren.

  • Fredag 26. april kl. 19.30

    Bil havnet på taket i 80-sone

    Nødetatene rykker ut til til en trafikkulykke på Godøya i Bodø, melder politiet på X. En bil med to personer er involvert. Begge kom seg ut av kjøretøyet. I en oppdatering skriver politiet at bilen ligger på taket utfor veien. Det er 80-sone på stedet. Det er ikke meldt om alvorlige personskader. En person tas hånd om av ambulansepersonell, ifølge politiet. Ett kjørefelt er stengt på grunn av ulykken.

  • Fredag 26. april kl. 19.30

    Bil havnet på taket i 80-sone – to til sykehus

    Nødetatene rykker ut til til en trafikkulykke på Godøya i Bodø, melder politiet på X. En bil med to menn i 20-årene er involvert. Begge kom seg ut av kjøretøyet. I en oppdatering skriver politiet at bilen ligger på taket utfor veien. Det er 80-sone på stedet. Det er ikke meldt om alvorlige personskader. Begge blir sendt til Nordlandssykehuset i Bodø, melder politiet. Ett kjørefelt var stengt på grunn av ulykken, men er nå åpnet igjen. Politiet har beslaglagt førerkortet til sjåføren.

  • Fredag 26. april kl. 17.38

    TV 2: Politiet har varslet familien til savnede Stian Hole om fryseboksfunnet

    Torsdag skrev NRK at politiet skal heve en mystisk fryseboks fra 250 meters dyp utenfor Innhavet i Hamarøy. Nå har politiet i Nordland varslet familien til savnede Stian Hole om fryseboksfunnet. Det skriver TV 2. Hamarøy er den samme kommunen som Stian Hole ble meldt savnet i, juni 2023. – Politiet har varslet Holes familie, men har per nå ikke holdepunkter for å knytte dette funnet opp mot Hole-saken, sier politiadvokat Torje Imøy til kanalen. Bistandsadvokat for familien, Kristin Fagerheim Hammervik, forteller at alle funn i området hvor Hole forsvant er av interesse for familien.

  • Fredag 26. april kl. 17.38

    Fryseboks-saken: Politiet har varslet familien til savnede Stian Hole, melder TV 2

    Torsdag skrev NRK at politiet skal heve en mystisk fryeboks fra 250 meters dyp utenfor Innhavet i Hamarøy. Nå har politiet i Nordland varslet familien om fryseboksfunnet. Det skriver TV 2. Hamarøy er den samme kommunen som Stian Hole har vært savnet i siden juni 2023. Politiadvokat Torje Imøy uttalte torsdag at de ikke har holdepunkter for å koble funnet til Stian Hole-saken. Det samme gjelder fredag, understreker han til TV 2. – Verken politiet eller de pårørende vet hva som har skjedd med Stian Hole, eller hvor han befinner seg. I lys av dette er i utgangspunktet alle funn i dette området av interesse, sier bistandsadvokat for Holes familie, Kristin Fagerheim Hammervik til kanalen.

  • Fredag 26. april kl. 17.31

    Avkrefter sabotasje på fiberkabler

    Fredag ettermiddag ble luftrommet over store deler av Nord-Norge stengt, etter at det ble bekreftet et fiberbrudd i Bodø. Dette lammer flytrafikken nord for Bodø, ettersom Bodø har et tårn som fjernstyrer flytrafikken ved 21 lufthavner i Norge. Telenor har bekreftet fiberbruddet, og jobber med å rette opp i feilen. Pressesjef i Telenor, Anders Krokan, sier til NRK at dette er snakk om en teknisk feil, ikke sabotasje. – Mistenker dere sabotasje på fiberkablene? – Det er ikke mistanke om at dette er forårsaket fra noen utenfra, nei. Det er snakk om en teknisk feil, sier Krokan.

  • Fredag 26. april kl. 17.28

    Flyr over Finnmark igjen

    Et fly fra Widerøe har fått ta av fra Kirkenes lufthavn i retning Tromsø. Flyet skulle ha gått klokken 1525, men først klokken 1708 var det på vingene. Deler av luftrommet i Nord-Norge har fredag ettermiddag vært stengt som følge av et fiberbrudd. NRK kjenner til at et fly fra Tromsø til Alta i ettermiddag ble kansellert. Passasjerene ble umiddelbart satt på en buss i retning Alta, og er forventet å komme fram fredag kveld.

  • Fredag 26. april kl. 16.52

    Avinor: Et begrenset antall fly får ta av fra Tromsø

    Avinor bekrefter til NRK at noen få fly får lov til å lande og ta av fra Tromsø lufthavn. – Vi kan bekrefte at det er åpnet for svært begrenset trafikk inn og ut av Tromsø. Jeg kan ikke si så mye om grunn, men vi har flere systemer og et backupsystem. Dette gjelder altså passasjerfly i tillegg til ambulansefly og helikopter, sier Avinors kommunikasjonssjef, Cathrine Framholt til NRK. Flytrafikken står stille etter at luftrommet over store deler av Nord-Norge er stengt. Dette etter et fiberbrudd i Bodø, som har fått store konsekvenser nordover i landet.

  • Fredag 26. april kl. 16.06

    Vil kutte 60 årsverk og redusere antall klinikker ved Helgelandssykehuset

    Det kommer frem i sakspapirene til styremøte i Helgelandssykehuset mandag. Helseforetaket er av sin eier, Helse Nord RHF, pålagt å spare 47 millioner kroner i året. Men de siste prognosene viser at Helgelandssykehuset må finne ytterligere 29 millioner kroner i innsparing. Nå har administrasjonen i Helgelandssykehuset lagt frem revidert budsjett for 2024, med foreslåtte sparetiltak. Blant tiltakene som er foreslått er å kutte 60 årsverk. Det skjer etter at antall årsverk i helseforetaket har økt de siste årene etter at man innførte en styringsmodell med ledelse av klinikkene på tvers av geografi. I den forbindelse ble det opprettet en fagstab og organisasjonsstab, noe som også bidro til antallet ledere i foretaket. «Man ser at valgt organisering har gitt en økning i antall ledere og en vekst i administrasjon som er større enn nødvendig», skriver administrerende direktør Lena Nilsen i saksframlegget. Man har lagt til grunn at ett årsverk koster 1,1 millioner kroner, og dermed vil den samlede innsparingen 66 millioner kroner. Direktøren vil også slanke antall klinikker og skisserer to alternativer om å redusere dagens fire somatiske klinikker til enten tre (5 mill. i innsparing) eller to (10 mill. i innsparing). I tillegg er det et mål å redusere antall ledere i toppledelsen. «Per i dag er reduksjonen på 4, med mål om 5 i løpet av 2024. Det er en viktig signaleffekt til organisasjonen.» Styremøtet starter mandag klokken 11.30 og avholdes digitalt.

  • Fredag 26. april kl. 14.50

    Full cuprunde 1. mai – Bodø/Glimt møter Lillestrøm 14.30

    Fredag ble det klart at alle kampene i 3. runde i NM i fotball for menn blir spilt på 1. mai. De 16 oppgjørene har blitt fordelt på fire kamptidspunkter: 14.30, 16.00, 18.00 og 19.00. Avspark klokken 14.30: Bodø/Glimt – Lillestrøm, Levanger – Brann, Ranheim – Raufoss, Sogndal – KFUM Oslo, Egersund – HamKam, Eidsvold Turn – Åsane, Kjelsås – Lysekloster, Fredrikstad – Rosenborg. Avspark klokken 16.00: Tromsdalen – Viking, Hødd – Molde, Sandnes Ulf – Odd, Arendal – Bryne, Strømsgodset – Kristiansund, Vålerenga – Tromsø (vises på NRK). Avspark klokken 18.00: Råde – Sarpsborg 08 (vises på TV 2). Avspark klokken 19.00: Alta – Stabæk. Det har vært flere cupbomber allerede i årets turnering. I 1. runde røk eliteserielagene Haugesund og Sandefjord ut for henholdsvis Torvastad og Fløy. Resten av eliteserielagene berget seg videre fra 2. runde. Molde er regjerende norgesmestere etter at de slo Bodø/Glimt 1-0 i fjorårets finale. Årets utgave avgjøres 7. desember på Ullevaal stadion.

  • Fredag 26. april kl. 14.11

    Bøndene krever 3,9 milliarder kroner

    Bøndene krever til sammen 3,9 milliarder kroner – 82.900 kroner per årsverk – i årets jordbruksoppgjør. Kravet er svært høyt, mener statens forhandlingsleder. Kravet fra bondeorganisasjonene ble overlevert statens forhandlingsleder, ekspedisjonssjef Viil Søyland i Landbruks- og matdepartementet, fredag. Hovedtrekkene er: • Kravet er på 3,9 milliarder kroner. 1,4 milliarder av dette skal dekke bøndenes økte kostnader. Kravet tilsvarer 82.900 kroner per årsverk. • Målprisene – altså at folk må betale mer for maten i butikkene – økes med 1 milliard kroner fra 1. juli. Det gjelder matkorn, poteter, ti grønnsaker, epler og melk. • Nesten 1,9 milliarder kroner går til å tette inntektsgap mellom bønder og andre grupper. • 270 millioner kroner kan tas ut i markedet på produkter uten målpris. Det tilsvarer en økning på 1,3 prosent. (NTB)

  • Fredag 26. april kl. 13.44

    Rykket ut til brann i fjøs

    Brannvesen og politi har rykket ut til en brann i et fjøs på Reipå i Nordland. Ingen personer er skadet og det var heller ingen dyr i fjøset. Brannvesen melder at de har kontroll på brannen og spredningsfare. – Etterslokking pågår, og vil pågå i lengre tid. Politiet på stedet har iverksatt etterforskning, men det er ikke avklart noen brannårsak pr nå, skriver politiet på X.

  • Fredag 26. april kl. 11.07

    Milliard-tap for LKAB etter to dramatiske togavsporinger

    Det statlige svenske gruveselskapet LKAB har måttet tåle et sterkt forverret kvartalsresultat, etter to dramatiske avsporinger på Malmbanan i desember og februar, melder SVT. Driftsresultatet for første kvartal gikk ned med 3,8 milliarder svenske kroner og endte på 1,4 milliarder kroner, skriver selskapet i kvartalsrapporten. På grunn av begrenset kapasitet på Malmbanan har LKAB varslet at produksjonen skal reduseres med cirka en million tonn på årsbasis. Krisen gjør at selskapet kan komme til å måtte kutte i staben. Ifølge LKAB kan inntil 300 personer få permitteringsvarsel. – Situasjonen er alvorlig, sier LKABs administrerende direktør Jan Moström.

  • Fredag 26. april kl. 10.13

    Flere søkere vil til Narvik

    Campus Narvik har den største prosentvise økningen i antall søkere av studiestedene i UiT. 483 søkere vil til Narvik i år, mot 415 i fjor. Det er en økning på drøyt 16 prosent. I snitt er økningen i førsteprioritetssøkere til alle studiestene i UiT på 4,9 prosent. For Bachelor ingeniør, satellitteknologi, er økningen i førsteprioritetssøkere på nærmere 53 prosent. Ingeniør, datateknikk i Narvik har 165 søkere til 40 studieplasser, noe som gir 4,1 søkere per plass.

  • Fredag 26. april kl. 10.01

    Flere søker lærerutdanning i Nordland

    Nord Universitet doblet antall søkere til lærerutdanningene i Bodø etter at de ble såkalt nett- og samlingsbasert, viser oversikten fra Samordna opptak. Valget om å droppe campus-basert lærerutdanning i Bodø skapte reaksjoner, da det ble kjent i fjor høst. I Bodø har antall søkere doblet seg fra de svært lave søkertallene i 2023. Nord Universitet tilbyr samlingsbaserte lærerutdanningen i Bodø og Nesna, mens det kun er mulig å studere lærer på heltid ved Levanger i Nord-Trøndelag. – Søkertallene er litt blandet på lærerutdanningene. Vi har greie tall på master grunnskolelærer 5.-10. trinn. Så går det tilbake på 1.-7. trinn. Vi ser at det er de samlingsbaserte lærerutdanningene som er mest etterspurt blant søkerne, sier prorektor utdanning Levi Gårseth-Nesbakk. • Grunnskolelærer Bodø (samling) 1-7: 30 plasser – 30 søkere førstevalg • Grunnskolelærer Levanger (campus) 1-7: 30 plasser – 18 søkere førstevalg • Grunnskolelærer Nesna (samling) 1-7: 30 plasser – 32 søkere førstevalg • Grunnskolelærer Bodø 5-10 (samling) 20 plasser – 35 søkere førstevalg • Grunnskolelærer Levanger (campus) 5-10: 40 plasser – 18 søkere førstevalg • Grunnskolelærer Nesna 5-10 (samling) 20 plasser – 23 søkere førstevalg • Samlet: 170 plasser – 156 søkere førstevalg. Fra høsten starter UiT opp med samlingsbasert grunnskolelærerutdanning for 1. -7. trinn i Narvik. Her har det helt ferske tilbudet 53 førsteprioritetssøkere til sine 30 studieplasser. – De siste tre årene har vi hatt opptak til grunnskolelærerutdanning 1–7 i henholdsvis Harstad, Finnsnes og nå Narvik, og med gode søkertall alle tre årene, skriver prorektor Kathrine Tveiterås i en pressemelding.

  • Fredag 26. april kl. 9.36

    Svak oppgang i søkertallene på sykepleierutdanningen ved Nord

    Nord universitet har totalt 4300 førsteprioritetssøkere i årets Samordna opptak, en liten oppgang fra 4219 søkere i 2023. Det er en liten oppgang i søkertallene på sykepleierutdanningen, viser en oversikt fra Nord univeristet. Sykepleierutdanningen har 415 studieplasser i Samordna opptak og har 416 førsteprioritetssøkere. Det er en økning på fem prosent. • Sykepleie Bodø 130 studieplasser – 149 søkere førstevalg (nedgang fra året før) • Sykepleie Mo i Rana 75 studieplasser – 61 søkere førstevalg (liten oppgang) • Sykepleie Levanger 130 studieplasser – 160 søkere førstevalg • Sykepleie Namsos 80 studieplasser – 46 søkere førstevalg Også tallene på landsbasis viser en oppgang. Her hadde 900 flere hadde sykepleie som førstevalg i sin søknad til høyere utdanning enn i fjor, viser nye tall fra Samordna opptak. Til sammen har 142.416 personer søkt høyere utdanning via Samordna opptak, en økning på 4,7 prosent, skriver regjeringen i en pressemelding. Til tross for at pendelen snur for sykepleie etter flere års nedgang, er det størst økning for historie, økonomi og samfunnsvitenskap.

  • Fredag 26. april kl. 9.36

    Flere søker på sykepleierutdanning ved Nord

    Nord universitet har totalt 4300 førsteprioritetssøkere i årets Samordna opptak, en liten oppgang fra 4219 søkere i 2023. Det er en liten oppgang i søkertallene på sykepleierutdanningen, viser en oversikt fra Nord univeristet. På landsbasis er situasjonen en annen. 900 flere hadde sykepleie som førstevalg i sin søknad til høyere utdanning enn i fjor, viser nye tall fra Samordna opptak. Til sammen har 142.416 personer søkt høyere utdanning via Samordna opptak, en økning på 4,7 prosent, skriver regjeringen i en pressemelding. Til tross for at pendelen snur for sykepleie etter flere års nedgang, er det størst økning for historie, økonomi og samfunnsvitenskap.

  • Fredag 26. april kl. 9.36

    Svak nedgang i søkertallene på sykepleierutdanningen ved Nord

    Det er en liten nedgang i søkertallene på sykepleierutdanningen, viser en oversikt fra Nord universitet. – De samlede tallene for sykepleierutdanningene viser en nedgang for Nord, sier prorektor Levi Gårseth-Nesbakk ved Nord til NRK. På landsbasis viser derimot tallene en oppgang. Her hadde 900 flere hadde sykepleie som førstevalg i sin søknad til høyere utdanning enn i fjor, viser tallene fra Samordna opptak. Prorektoren har en teori om hvorfor: – Det har vært spekulasjoner rundt endringer i karakterkravene for å komme inn. Det kan hende noen har fått det med seg og tenkt at «denne gangen kom jeg inn». Så får vi se hvordan det blir for dem. Sykepleierutdanningen har 415 studieplasser i Samordna opptak og har 416 førsteprioritetssøkere. • Sykepleie Bodø 130 studieplasser – 149 søkere førstevalg (nedgang fra året før) • Sykepleie Mo i Rana 75 studieplasser – 61 søkere førstevalg (liten oppgang) • Sykepleie Levanger 130 studieplasser – 160 søkere førstevalg • Sykepleie Namsos 80 studieplasser – 46 søkere førstevalg Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen er bekymet over de lave søkertallene i nord. – Vi gleder oss over søkertallene generelt, men tallene fra Nord-Norge er ikke positiv lesing. Skal vi ha likeverdige helsetjenester og bosetting i hele landet, så må et krafttak til for å sikre nok helsepersonell – også til Nord, sier Sverresdatter Larsen i en melding. Og legger til: – Det er et gledelig unntak i Hammerfest, hvor de har etablert en samlingsbasert sykepleierutdanning på heltid. Studiet er samlokalisert med det nye sykehuset i Hammerfest, noe som gjør at studentene kommer nærmere det kliniske miljøet. De får studere der de skal jobbe, sier forbundslederen.

  • Fredag 26. april kl. 8.41

    Militære kolonner på veiene

    Forsvaret ber trafikanter se opp for militære kolonner på E6 og E10 i Ofoten Fra og med fredag 26. april til og med fredag 3. mai kjører militære kolonner på strekningen Narvik – Bjerkvik, og Bjerkvik – Riksgrensen på Bjørnfjell. Forsvaret ber trafikanter om å være oppmerksomme og vise hensyn.

  • Fredag 26. april kl. 8.07

    Nyrepasient døde – Helgelandssykehuset får kritikk

    Det er Rana Blad som melder om kritikken fra Helsetilsynet. Tilsynet slår fast at pasienten ikke fikk forsvarlig helsehjelp. Ifølge avisen gjelder saken en pasient som gikk til kontroll ved Helgelandssykehuset Sandnessjøen, ble vurdert å ha behov for kontroll av sin nyresykdom innen tre måneder. – Dette ble imidlertid ikke fulgt opp, konkluderer Helsetilsynet i sin rapport. Statens helsetilsyn besluttet å følge denne saken opp med tilsyn, som ble gjennomført 6. og 7. desember 2023. Pasienten døde imidlertid før tilsynsbesøket, opplyser Helsetilsynet i rapporten.

  • Fredag 26. april kl. 5.49

    Bilbrann på Ankenes

    På Ankenes i Narvik begynte en bil å brenne i natt. Bilen ble overtent og brannen spredte seg etter hvert til et uthus. . Politiet melder at det ikke er fare for videre spredning og fortar undersøkelser på stedet.

  • Torsdag 25. april kl. 21.50

    Politiet i Lofoten vil anmelde unødvendige bråtebranner

    De siste dagene har politi og brannvesen rykket ut til over 20 bråtebranner i Nordland, skriver Lofotposten. Politiet i Lofoten har nå sett seg lei av unødvendige utrykninger og vil anmelde og bøtelegge folk hvor branner kommer ut av kontroll. – Vi kan ikke se på at ressursene til brann og politi går til denne type aktivitet, sier politistasjonssjef ved Vest-Lofoten politiasjon, Ketil Finstad-Steira, til Lofotposten. Bålforbudet gjelder over hele landet fra 15. april.

  • Torsdag 25. april kl. 20.53

    Helgelandsbedrift ble årets eksportør under designkonferanse

    Heymat fra Mo i Rana mottok prisen som årets eksportbedrift under Designindustrikonferansen torsdag ettermiddag. Bedriften vant i konkurranse mot Devold og Lundhs. Juryen skriver i sin begrunnelse at Heymat setter ny norsk design på det internasjonale designkartet. – Deres produkter har blitt svært populære, spesielt i USA hvor eksporten har vokst betydelig, og ble doblet i 2023. Eksportandelen er økende, og var i fjor på 54 prosent, skriver juryen i sin begrunnelse.

  • Torsdag 25. april kl. 20.53

    Helgelandsbedrift kåret til Norges beste eksportør

    Heymat fra Mo i Rana mottok prisen som årets eksportbedrift under Designindustrikonferansen torsdag ettermiddag. Bedriften vant i konkurranse mot Devold og Lundhs. Juryen skriver i sin begrunnelse at Heymat setter ny norsk design på det internasjonale designkartet. – Deres produkter har blitt svært populære, spesielt i USA hvor eksporten har vokst betydelig, og ble doblet i 2023. Eksportandelen er økende, og var i fjor på 54 prosent, skriver juryen i sin begrunnelse.

  • Torsdag 25. april kl. 18.20

    Disse fikk talentstipend fra Sparebank1 i Nordland

    I dag ble det klart hvem som fikk Samfunnsløftets talentstipend. Stipendet går til unge talenter mellom 18 og 34 år innenfor idrett, kunst og kultur og «pådriver». Noen av stipendene er på 150.000 kroner, mens resten er på 50.000 kroner. Fra Nordland fikk disse 13 stipender: - Kristina Starheim (34), triatlon, Kabelvåg - Adriane Steinsvik (18), alpin, Narvik - Jakob Andreas Svaleng Jakobsen (19), sykkel, Bodø - Josefine Breivik (22), taekwondo, Hadsel - Kasper Kalkenberg (18), skiskyting, Mo i Rana - Ellinor Staurbakk (27), dans, Engeløya/Steigen - Elise Nohr Nystad (29), visuell kunst/scenekunst, Bodø - Michal Sykora (33), lydtekniker/lydkunstner, Ramberg/Praha - Anetta Oleksandra Anisimova (26), dans/fysisk skuespiller, Andenes/Ukraina - Sigrid Vigdisdatter Berg (30), klimarådgiver, Bodø - Frida Vonstad (32), gründer, Mo i Rana - Hermann Schips (25), gründer, Volda/Gildeskål - Jakob Brattli Sørensen (24), gründer, Bodø

  • Torsdag 25. april kl. 18.04

    «Sulis 1907» inn på Netflix-topplister

    Filmen som ble vist på norske kinosaler høsten 2023, gjør nå suksess på strømmetjenesten Netflix. Det skriver Avisa Nordland. Den befinner seg på andreplass på Netflix sin topp-ti-liste i Norge. Ifølge filmprodusent i Storyline Nor, Tom Vidar Karlsen, har filmen tilbrakt tre dager som nummer én. – Det er veldig moro at den blir så godt tatt imot i Norden. Siden den ikke gikk så bra på kino i Sverige, som få norske filmer gjør, er det fint at veldig mange ser den digitalt, sier Karlsen. Ifølge han er filmen også inne på topplister i andre nordiske land.

  • Torsdag 25. april kl. 15.06

    Helgelandssykehuset: Ber om avklaring på struktur

    Styret i Helgelandssykehuset har i dag enstemmig vedtatt å sende sitt høringssvar om psykiatri og rehabilitering til Helse Nord. Styret fraråder de å bygge ned døgntilbudet i Mosjøen (bildet): «Selv om intensjonen ser ut til å være å styrke fagmiljøet i Mo i Rana og sånn sett bidra til økt rekrutteringsevne, har vi erfaring med at det tar lang tid å bygge opp et robust fagmiljø. Helgelandssykehuset kan ikke støtte forslaget om å redusere antall senger i vårt foretak.» I vedtaket ber de også om ei snarlig avklaring for struktur for Helgelandssykehuset: – Vårt høringssvar på leses i lys av dette. NRK fortalte tidligere i dag at et samla fagmiljø på Helgeland advarer mot å flytte åtte senger i psykiatrien fra Mosjøen til Mo i Rana. Det er i Helse Nords plan for bærekraft som nå er ute på høring. Høringsfristen er i dag.

  • Torsdag 25. april kl. 14.27

    Regjeringen skal utrede kystruten

    Regjeringen skal utrede kystruten. Det skriver samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i ei pressemelding. Staten kjøper nå sjøtransporttjenester mellom Bergen og Kirkenes, med daglige anløp i 34 havner hele året. Hensikten er å sikre et tilfredsstillende transporttilbud for passasjerer som reiser lokalt eller regionalt fra havn til havn, og godstransport mellom Tromsø og Kirkenes. Dagens avtaler gjelder for perioden 2021–2030. Regjeringen vil nå utrede hvordan kystrutetjenesten skal være etter 2030, og vil blant annet se på behov og miljøkrav.

  • Torsdag 25. april kl. 14.06

    Tildelt milliardkontrakt på Nye Bodø lufthavn

    Avinor har tildelt kontrakten for å bygge passasjerterminal og enkelte andre driftsbygg på Nye Bodø lufthavn, til Hent AS. Det skriver Avinor i en melding. Dette er den siste store kontrakten som tildeles i dette prosjektet, og har en ramme på 2,4 milliarder kroner. Den nye lufthavnen skal etter planen stå ferdig og åpne for kommersiell trafikk i løpet av 2029/2030. Kostnadsrammen er på 7,2 milliarder kroner (2022-kroner), hvor Avinor bidrar med 2,6 milliarder mens resten finansieres av staten og et lokalt bidrag fra Bodø kommune og Nordland fylkeskommune.

  • Torsdag 25. april kl. 13.33

    Regjeringen vil vurdere egne turistpriser på fly i distriktene

    Regjeringen varsler en utredning av anbudene for kortbanenettet for fly. De vurderer blant annet ulike priser for turister og fastboende. – Vi ønsker å se nærmere på hvordan vi kan sørge for at den store innsatsen fra staten kommer innbyggerne til gode på en enda bedre måte enn i dag, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) til NTB. Regjeringen har nå lagt opp til å bruke nesten 2,4 milliarder kroner årlig på å opprettholde flyrutene i distriktene, de såkalte FOT-rutene. Bevilgningen ble doblet i år, og maksprisene ble halvert. Det er Widerøe som har anbudet på nesten alle de statlig subsidierte rutene. Selskapet har merket økt trøkk fra ferie- og fritidsreisende etter at prisene ble halvert. – I dag bidrar vi ikke bare tungt til de som bor i regionen, men også til reiseliv og turistene. Det kan hende det er riktig, men det er sånne ting vi må vurdere. Er det vi driver med treffsikkert nok? Regjeringen er allerede i dialog med Widerøe om hvordan det har gått etter priskuttet, men det er foreløpig ikke aktuelt å ta umiddelbare grep.

  • Torsdag 25. april kl. 13.27

    Utvidet farevarsel for skogbrann i nord

    Meteorologene har utvidet farevarselet for gress- og lyngbrannfare i Nord-Norge. Det er et stort område fra de sørlige delene av Nordland opp til den sørligste delen av Troms som omfattes av farevarselet. Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, opplyser meteorologene. Det er ikke meldt nedbør med det første, og varselet gjelder foreløpig fram til lørdag kveld. På Østlandet er det også gult farevarsel, og dette varselet strekker seg per nå fram til søndag formiddag. NTB

  • Torsdag 25. april kl. 13.18

    Nord-Norge: Snittpris for strøm på 90,5 øre per kWh fredag

    I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 90,5 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 1,092 kroner. Fredagens snittpris per kWh er 2,3 øre lavere enn torsdag og 36,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no. Maksprisen fredag på 1,092 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 3,6 øre høyere enn torsdag og 33,1 øre høyere enn samme dag året før. Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 1,26 kroner. 90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,092 kroner, dekkes 32,5 øre. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften. Minsteprisen blir på 76,6 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet. (NTB)

  • Torsdag 25. april kl. 13.15

    Ett steg nærmere datasenter i Narvik kommune

    Kommunestyret i Narvik har vedtatt å regulere et område i næheten av Bjerkvik til industriformål. Det lokale kraftselskapet Nordkraft har også en trafo i nærheten av tomten på Kvandal. Kraftselskapet mener at tomten passer primært for datasenteraktører. Det skriver selskapet i en pressemelding. – Det er en milepæl i vårt arbeid for å legge til rette for etableringer som igjen kan gi verdiskaping og arbeidsplasser i regionen, sier prosjektleder Jon Ingebrigtsen i Nordkraft. Tomta i Bjerkvik har tidligere vært presentert for aktører, men i likhet med andre tomter som det jobbes med, er en regulering for industriformål nødvendig for å inngå avtaler om etablering. Kvandal er den tomta Nordkraft har jobbet mest med for å klargjøre for interessenter, etter at denne satsingen startet i 2018.

  • Torsdag 25. april kl. 12.46

    – Imponerende og rørende

    Forretningsmann Trond Mohns gave til Universitetssykehuset Nord-Norge mottas med stor glede. – Det er både imponerende og rørende at noen gir slike type gaver. Det sa styreleder Renate Larsen, da styret i Helse Nord torsdag behandlet saken om gaven fra Mohn. Gaven er en ny CT-skanner, til en verdi av 95 millioner kroner. Styret i Helse Nord måtte godkjennes gaven, da verdier er på over 50 millioner kroner. F.v. Renate Larsen og administrerende direktør Marit Lind.

  • Torsdag 25. april kl. 12.45

    Kryssingsspor på Søsterbekk vil koste en halv milliard kroner

    To dramatiske togavsporinger gjorde at Norges mest trafikkerte jernbane var ute av drift i flere uker i år. I Nasjonal tranportplan 2025-2036 kom det fram at regjeringen foreslår å bygge nye kryssingsspor ved Søsterbekk, Katterat og Horisontalen, samt øke aksellasten fra 31 til 32,5 tonn. Disse tiltakene mener regjeringens vil øke kapasiteten på Ofotbanen, slik at forholdene legges enda bedre til rette for malmtransporten og persontrafikken. Men i samme plan lå det ingen konkrete midler inne til å de tre anbefalte krysningssporene på Ofotbanen. Det forklarer samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) slik: –Tiltakene er ikke er samlet i en egen effektpakke og må finansieres med midler fra potten til mindre investeringer for hvert enkelt tiltak I KVU Nord-Norgebanen estimeres investeringskostnaden for de tre kryssingssporene og ny overbygning for å øke aksellasten til å være om lag to milliarder kroner. Stortingsrepresentant Mona Fagerås (SV) har stilt spørsmål på Stortinget om hva det vil koste å etablere ett krysningsspor på Søsterbekk på Ofotbanen. – Søsterbekk kryssingsspor er på et relativt tidlig planleggingsstadium beregnet å koste om lag 550 millioner 2024-kroner. Anslaget er usikkert, lyder svaret fra ministeren.