Nyheter - Nordland:

 • I dag kl. 10.23

  Trafikkulykke i 80-sone

  Ein person er frakta til legevakt med ambulanse etter ei trafikkulykke i Vågan. Det er eitt køyretøy og ein person involvert. Vedkomande er vaken og oppgåande, melder politiet i Nordland. Ulykka har skjedd på fylkesveg 7638. – Det er 80-sone på staden og vedkomande som har køyrt bilen er vaken. Det blir behandla som ein høgenergi-sone, seier Mari Lillestø, operasjonsleiar i Nordland politidistrikt.

 • I dag kl. 9.34

  Ein person sakna etter bustadbrann

  Ein person er sakna etter brann i ein bustad på Bøstad i Lofoten. – Vi har ikkje klart å gjere greie for personen. Vi fryktar at vedkomande var i huset då brannen starta. Det er éin bebuar på adressa og vi har ikkje lukkast i å kome kontakt med vedkomande. Det seier operasjonsleiar i Nordland politidistrikt, Mari Lillestø. Politiet har fått melding om brann i ein bustad på Bøstad i Lofoten. Naudetatane er på staden, men har ikkje kome seg inn i huset for å kontrollere fordi det er for farleg. – Huset var fullstendig overtent klokka sju i dag tidleg. Det var litt over klokka halv åtte laurdag morgon at 110-sentralen fekk melding om brannen. Det er ikkje spreiingsfare til andre hus, men bustadar i nærleiken er evakuert på grunn av mykje røyk. Bustaden var i full fyr då naudetatane kom fram til staden. Like over klokka 10 laurdag formiddag er brannvesenet i ferd med å avslutte slokkinga. – Vi lar ein tankbil og to mann stå att for å sikre at det ikkje blussar opp noko nærliggande, seier Bent Krister Osbakk, vaktleiar for 110 i Nordland. Politiet har ingen mistankar om kva som er årsaka til brannen per no. – Det kan ta fleire dagar før ein får krimteknikar inn i hus, seier Lillestø.

 • Fredag 2. desember kl. 19.40

  To biler involvert i ulykke på E6

  Politiet i Nordland melder på Twitter at to biler er involvert i en ulykke på E6 ved Grindjord i Håkvik. Nødetater er på vei til stedet.

 • Fredag 2. desember kl. 18.28

  Trafikkulykke i Rana

  Nødetatene har rykket ut til trafikkulykke på E6 ved Selfors i Rana. To kjøretøy involvert.

 • Fredag 2. desember kl. 18.28

  To personer fraktet til sykehus etter ulykke

  Fredag ettermiddag rykket nødetatene ut til en trafikkulykke på E6 ved Selfors i Rana. Politiet opplyser at to kjøretøy er involvert i ulykken og at to personer er fraktet til sykehus. Det gjøres undersøkelser på stedet og trafikkdirigering pågår.

 • Fredag 2. desember kl. 17.50

  Rykker ut til trafikkuhell

  Nødetatene rykker ut etter medling om et trafikkuhell på E6 sør for Majavatn. En personbil er involvert. Ifølge politiet framstår ikke ulykken som alvorlig. Noe trafikale problemer.

 • Fredag 2. desember kl. 17.48

  Antirasistisk senter klager på henleggelse

  Antirasistisk senter varslet for en uke siden at de ville klage på henleggelsen av saken mot Atle Antonsen. Nå har de sendt inn klagen, skriver senteret i en pressemelding. Samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali anmeldte i høst Antonsen for rasisme. Saken ble henlagt av statsadvokaten, som mente at ytringene til Antonsen var «kvalifisert krenkende i den sammenhengen den er fremsatt».

 • Fredag 2. desember kl. 14.31

  Pressekonferanse på Aspmyra

  Bodø/Glimt har kalt inn til pressekonferansen klokken 15:30 på Aspmyra stadion. I dag kom landslagsbacken Omar Elabdellaoui til Bodø, tilsynelatende for å signere for Bodø/Glimt. Det er ventet at tema kommer til å være om nettopp Elabdellaoui. Den norske 30-åringen er klubbløs, etter å ha blitt fristilt fra kontrakten sin med Galatasaray i høst. Den tidligere Manchester City-junioren har 49 kamper med flagget på brystet for Norge, og har en lang og innholdsrik karriere som spiller i utlandet.

 • Fredag 2. desember kl. 14.05

  Får millioner fra Havbruksfondet

  Nordland fylkeskommune får drøyt 79 millioner kroner fra Havbruksfondet. I tillegg får en rekke kommuner i fylket penger. Det viser en oversikt som regjeringen la fram fredag. Pengene i Havbruksfondet kommer i hovedsak fra produksjonsavgift som oppdrettsselskapene betaler, samt inntekter fra salg av nye konsesjoner. Årets auksjon ble imidlertid amputert på grunn av nyheten om den nye grunnrenteskatten for havbruksnæringen, ifølge Sjømat Norge. I alt er det om lag 3,1 milliarder kroner fordelt mellom 142 kommuner og sju fylkeskommuner. Mest i Nordland får Steigen kommune med 39.4 millioner, tett etterfulgt av Rødøy med 38.9 millioner. – Det er viktig for forutsigbarheten at kommunene nå vet hva de får å rutte med. I Hurdalsplattformen er regjeringen tydelig på at de skal sitte igjen med en større andel av verdiene som skapes. Det gjør de nå. Sier vi det, så gjør vi det, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

 • Fredag 2. desember kl. 14.02

  Nyansettelse for Bodø2024

  Henrik Lamark er ansatt som ny programkoordinator i Bodø2024, opplyser de i en pressemelding. Det innebærer å jobbe med de største produksjonene til kulturhovedstadsprosjektet; deriblant åpningsseremonien, Cabins of Culture, Midsummer Mythology og Nordland by light. Lamark kommer fra jobben som avdelingsleder på Hålogaland teater. Nå skal han altså jobbe for prosjektet der Bodø skal være europeisk kulturhovedstad i 2024. – I Bodø2024 ser jeg et potensiale til å gi kulturlivet i hele fylket et kjempeløft. Å få være med å realisere både spektakulære kulturarrangementer og forhåpentligvis også varige samarbeid og tilbud til lokalbefolkningen, klart det trigger et kulturmenneske som meg, sier Lamark i pressemeldingen.

 • Fredag 2. desember kl. 11.27

  Her er landslagsstjernen i Bodø

  Mye tyder på at landslagsbacken Omar Elabdellaoui blir Bodø/Glimt-spiller. NRK var til stede på Bodø lufthavn da 30-åringen landet i formiddag. Der ble han hentet av en representant fra Bodø/Glimt. Hovedpersonen selv var ordknapp til de fremmøtte journalistene. Flere medier, blant andre Avisa Nordland og Nettavisen, erfarte torsdag kveld at Elabdellaoui nærmer seg Glimt. 30-åringen har stått uten klubb den siste tiden etter at kontrakten med den tyrkiske storklubben Galatasaray ble terminert. Ifølge TV 2 har Elabdellaoui avslått et tilbud fra amerikansk toppserie. Nyttårsaften for snart to år siden pådro Elabdellaoui seg skader i øynene under nyttårsfeiring i Tyrkia. Dette skjedde etter at fyrverkeri gikk av og traff ham i ansiktet. 14 måneder senere gjorde han comeback for Galatasaray Elabdellaoui står oppført med 49 landskamper for Norge.

 • Fredag 2. desember kl. 11.06

  Høyesterett opphevet dom mot mann som skal ha mishandlet tidligere kjæreste

  En mann fra Nordland var tiltalt for kroppskrenkelser, trusler og hensynsløs atferd mot en tidligere kjæreste. Lagmannsretten dømte ham i stedet for mishandling i nære relasjoner. Høyesterett har kommet til at dette var feil lovanvendelse og har opphevet lagmannsrettens dom. Det var i mai i år Hålogaland lagmannsrett dømte mannen til 11 måneders fengsel. Høyesterett skriver i en uttalelse at domstolene ikke kan dømme for et annet straffbart forhold enn det tiltalen gjelder. Siden lagmannsretten dømte han på bakgrunn av en annen paragraf enn det han var tiltalt for. Lagmannsretten må nå behandle saken på nytt, inkludert kravet om oppreisningserstatning til den fornærmede, skriver Høyesterett i pressemeldingen.

 • Fredag 2. desember kl. 10.06

  Fortsatt få arbeidsledige i Nordland

  Arbeidsledigheten i Nordland holder seg stabilt lav, viser ferske tall fra Nav. 1493 personer er helt arbeidsledig ved utgangen av november. Det tilsvarer en arbeidsledighet på 1.2 prosent av arbeidsstyrken. Elleve av fylkets kommuner har 1.0 prosent helt ledige eller lavere. Lavest ledighet er det i Hattfjelldal kommune, mens Moskenes har fylkets høyeste ledighet. Sammen med Trøndelag og Troms og Finnmark har Nordland lavest arbeidsledighet i landet.

 • Fredag 2. desember kl. 8.46

  Fylkesnes vil ikke bli ny leder i SV

  SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier han stiller seg på sidelinjen når partiet nå jakter på ny partileder. Bare en ekstraordinær situasjon, som at ingen andre kandidater melder seg på, kan gjøre ham aktuell for ledervervet, sier han til Klassekampen. Formuleringen 47-åringen fra Tromsø har brukt, er at han «er skeptisk til å stille seg til disposisjon». Men i praksis gjør han det nå klart at valgkomiteen, som leder arbeidet med å finne Audun Lysbakkens etterfølger, kan se bort fra ham. I tillegg til Fylkesnes har nestleder Kirsti Bergstø, samt finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski vært nevnt som ny leder. – Jeg var veldig åpen om dette til valgkomiteen. Jeg sa at jeg har skepsis til å stille meg til disposisjon fordi det er noe helt annet å bli leder av et mellomstort parti i norsk politikk i dag enn for 10 eller 20 år siden. Trykket er av en helt annen art, det tar hele livet, sier Fylkesnes. Tidligere i november kunngjorde Lysbakken at han ikke stiller til gjenvalg på SVs landsmøte til våren. Lysbakken har ledet partiet siden 2012. Valgkomiteen har gitt lokal- og fylkeslag frist til 20. desember med å komme med innspill til ny partileder. (NTB)

 • Fredag 2. desember kl. 8.23

  Stor nedgang i antall konkurser i Nordland

  Høstens stigning i antallet konkurser har avtatt litt i november, melder leverandør av forretningsdata Dun & Bradstreet. Konkursøkningen på landsbasis lå på 11,1 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Troms og Finnmark har en nedgang i konkursene på 42,9 prosent, mens Nordland følger like etter med nedgang på 41,2 prosent. Noen bransjer rammes hardere av økte kostnader enn andre, spesielt til strøm og andre innsatsfaktorer. 1687 personer mistet jobbene sine som følge av konkurs i november måned. Det er en økning på hele 43,8 prosent fra i fjor.

 • Torsdag 1. desember kl. 22.33

  Nettavisen: Omar Elabdellaoui kan bli Bodø/Glimt-spiller

  Omar Elabdellaoui kan bli Bodø/Glimt-spiller, det får Nettavisen og Avisa Nordland opplyst fra flere kilder. 30-åringen med 49 landskamper for Norge skal være i konkret dialog med Bodø/Glimt og kan nærme seg en overgang. Partene skal være enig om detaljene i en kontrakt, men den obligatoriske medisinske sjekken gjenstår, ifølge kildene til de to avisene.

 • Torsdag 1. desember kl. 21.24

  E6 Nordland: Fergesamband tilbake i drift

  Fergesambandet Bognes -Skarberget er ventet tilbake i trafikk fra Skarberget kl 22.30 i kveld hvis alt går etter planen. Det opplyser Fjord1. Fergen er tilbake etter 3 måneders ombygging av fergekaien, men så ble det problemer med en kjørebru midt på dagen i dag. Det er dermed noe usikkerhet knyttet til avgangen.

 • Torsdag 1. desember kl. 20.58

  Utvalg vil fjerne mulighet for å forbedre karakterer før studieopptak

  Muligheten for å forbedre karakterer fra videregående skole bør fjernes, mener Opptaksutvalget. Det samme gjelder alle tilleggspoeng. Opptaksutvalget la fram sin rapport torsdag. – I dag har vi et lappeteppe av tilleggspoeng og rangeringsmuligheter, der alder trumfer kompetanse. Mange bruker lang tid på å komme i gang med studiene, og poenggrensene har blitt kunstig høye, sier leder Marianne Aasen av Opptaksutvalget i en pressemelding. Hun mener det verken gir bedre kandidater eller arbeidstakere, og at det koster samfunnet mye. Blant forslagene er å fjerne alle tilleggspoeng. I dag kan førstegangstjeneste og folkehøyskole gi slike poeng. Utvalget mener dette bare forsinker studiestarten. Et annet forslag er at forbedrede karakterer ikke skal telle i studieopptaket. Dermed blir det ikke mulig å pynte på karakterene fra videregående, slik mange gjør. Derimot skal man fortsatt kunne ta nye fag etter videregående. Søkere som mangler vitnemål fra videregående, skal kunne ta en opptaksprøve. Utvalget foreslår en kvote på 20 prosent for dette. – På høy tid å rydde opp Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) sier det på tide å rydde opp i dagens opptakssystem. – Det gir ikke mening at norsk ungdom skal bruke årevis på å ta opp fag og samle poeng før de kommer i gang. Vi ønsker at flere skal komme i gang med studiene raskt, sier han. Nå vil han foreslå for regjeringen å sende rapporten på høring. – Det som er helt sikkert, er at alle eventuelle endringer i opptaksregelverket skal varsles i god tid. Og det er ingen endringer som kommer over natten, sier Borten Moe. Forventer forslag fra regjeringen Høyres talsperson for forskning og høyere utdanning Kari-Anne Jønnes mener utvalget har gjort en god jobb. – Forslagene har gitt oss et godt utgangspunkt for spennende diskusjoner. Vi forventer at regjeringen snart kommer tilbake til Stortinget med et forslag til et enklere og bedre opptakssystem for alle som vil søke høyere utdanning, skriver hun i en epost til NTB. Norsk studentorganisasjon (NSO) er skeptiske til forslaget om en standardisert opptaksprøve. De sier samtidig at utvalget har flere gode forslag. – Alle skal ha like muligheter til å kunne komme inn i høyere utdanning. Vi er samtidig redde for at en opptaksprøve vil favorisere en spesifikk gruppe, sier leder Maika Marie Godal Dam i NSO til NTB. Frykter dårligere muligheter Forslagene fra Opptaksutvalget møter ikke kun gode tilbakemeldinger. Sonans frykter dårligere utsikter for dem som ønsker å fornye karakterene fra videregående. – Forslaget vil ha uheldige konsekvenser for alle som fortjener en ny sjanse og er villige til å jobbe for det, sier administrerende direktør Marit Aamold Trysnes i Sonans i en pressemelding. Daglig leder Siri-Kristin Jensen i Akademiet Privatistskole og Nettstudier ønsker ikke å kommentere hvordan utvalgets forslag må å fjerne muligheten for å forbedre karakter før studieopptak vil påvirke deres hverdag. – Vi forholder oss til at det fortsatt er mulig å ta opp fag slik det er i dag, sier hun til NTB. Hun opplyser samtidig at det er førstegangsprivatister som utgjør størst andel av dem som benytter seg av Akademiets tilbud. Hun forklarer at forslaget i hovedsak vil ramme andregangsprivatister. – Vi vil nå sette oss godt inn forslagene utvalget har kommet med, sier hun. Frykter frafall Daglig leder Anne Tingelstad Wøien i Folkehøgskolerådet er i likhet med Sonans skeptisk. Hun frykter frafall dersom man fjerner tilleggspoengene en får ved å blant annet ta et år på folkehøgskole. – Vi frykter dette kan føre til at flere begynner på høyere utdanning før de er klare for det, sier hun i en pressemelding. Hun får støtte fra rektor Harald Wiig Andersen ved Nordhordland folkehøyskole. – De to tilleggspoengene har gitt oss en form for legitimitet, og elevene har fått noe synlig igjen for å gå på folkehøyskole, sier han til Dagen. (NTB)

 • Torsdag 1. desember kl. 20.50

  Nye krav til drosjenæringen trer i kraft til nyttår

  Fra nyttår blir det strengere regler for drosjenæringen. Blant annet blir det krav til taklampe, og dokumentasjonskrav på at taksameteret er godkjent. I tillegg innfører regjeringen krav om bankgaranti på 5.000 euro for det første drosjeløyvet og 2.500 euro for påfølgende løyver. Nytt blir også at bilene må registreres som drosjer i kjøretøyregisteret. – Regjeringen skal stoppe frislippet i drosjenæringen, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding. Regjeringen ønsket seg også krav om fagkompetanse for løyvehaver. Et slikt krav forutsetter imidlertid en lovendring, og Samferdselsdepartementet har ennå ikke sendt inn forslag om lovendring til Stortinget. Dette har departementet planer om å gjøre. – Vi trenger et krav om kompetanse for løyvehavere. Det er i dag ingen kompetansekrav til disse, kun til sjåfører. Det er problematisk. Hvilke krav som stilles til løyvehavere, har avgjørende betydning for å sikre at vi har seriøse aktører i næringen. Vi ønsker å få dette på plass så tidlig som mulig i 2023, sier Nygård. I 2020 ble reglene for å kjøre drosje myket kraftig opp. Det ble ikke lenger krav om å tilhøre en taxisentral, og det ble lettere å kjøre drosje som sidejobb. Kommunene har heller ikke fått sette tak på hvor mange drosjer de skal ha. (NTB)

 • Torsdag 1. desember kl. 20.47

  Gikk i fakkeltog for bevaring av fødetilbud

  Det var en stor markering i Vesterålen i kveld. Flere hundre deltok i et fakkeltog for bevaringen av sykehustilbudet i Hadsel kommune. Det var i forrige uke at det ble kjent at fødeavdelingen i Vesterålen ble stengt på grunn av mangel på bioingeniører. Administrerende direktør Siri Tau Ursin i Nordlandssykehuset sier til NRK at de jobber på spreng for å finne en løsning, og at de er smertelig klar over situasjonen. – Det beklager vi veldig. Det er ikke en situasjon som jeg er glad for på noen som helst måte. Klokken 18.00 gikk de hundre oppmøtte fra rådhuset i Stokmarknes til sykehusinngangen. Ordføreren i Hadsel, Aina Nilsen (Sp), mener det er på plass med en slik markering. – Denne situasjonen aksepterer vi ikke. Det er en situasjon vi aldri skulle ha vært i og som vi forventer at vi aldri kommer tilbake til. Det ligger an til at Helse Nord har funnet en løsning på personellmangelen, og at fødeavdelingen igjen kan åpne neste uke.

 • Torsdag 1. desember kl. 18.22

  Staten har brukt 15 millioner på laksepermitteringer

  Permitteringer i laksenæringen koster staten millioner av kroner på grunn av særregler for næringen. Regjeringen vil nå undersøke ordningen på nytt. Normalt må arbeidsgiver betale de første 15 dagene med lønn ved permittering av ansatte. Slik er det ikke for fiskeforedlingsbedrifter. Der betaler staten dagpenger til de permitterte fra første dag. Dette har kostet staten 15 millioner kroner de siste fire årene, skriver E24. Det er Arbeids- og velferdsdirektoratet som står bak beregningen. – Særreglene ble begrunnet med at råstofftilgangen innenfor denne næringen er mindre forutsigbare enn for de fleste andre næringer. Vi vil se nærmere på om ordningen nå fungerer etter hensikten, sier Maria Schumacher Walberg (Ap). I et representantforslag foreslår Rødt å skrote ordningen. – Det er ingen logikk i at det skal være lettere å permittere på anlegg som videreforedler rød fisk, fremfor de som videreforedler rødt kjøtt, sier Rødt-politiker Geir Jørgensen.

 • Torsdag 1. desember kl. 16.55

  Novembervêret: Dobbelt så tørt i nord og dobbelt så vått i sør

  I Nordland er det oransje farevarsel for skogbrann, mens Sørlandet har hatt den våtaste november på lenge. November har nemleg vore både ein varm, våt og tørr månad. Klimaforskar Helga Therese Tilley Tajet er ved Meteorologisk institutt seier at temperaturen i heile landet var 2,2 grader over normalen i november i år. – Det er den 10. varmaste november i ein serie tilbake til 1900. Varmast har det vore på Sørlandet og Vestlandet med 3 grader over normalen for november 2022. – Deretter kjem Austlandet med 2,8 grader over, Trøndelag med 2,3 grader over og Nord-Norge med 1,1 grader over normalen. Nokre fylke kan også vise til rekordar. Viken har ny fylkesrekord med 18,1 grader på Sigdal i Nedre-Eggedal den 11. november. Innlandet har ny fylkesrekord med 17,5 grader på Fagernes den 12. november. – Det har også vore unormalt tørt. Nedbøren for heile landet ligg 15 prosent under normalen for november, seier Tajet.

 • Torsdag 1. desember kl. 15.24

  VG: Kampfly måtte nødlande i Bodø

  Et F-35 jagerfly måtte torsdag nødlande på flyplassen i Bodø, melder VG. Ifølge VG skal militærflyet mens det var i luften over Bodø ha sendt ut et nødsignal rett før klokken 14. To andre fly, som skulle lande i Bodø måtte sirkle rundt Meløy, ifølge en tipser som oppdaget hendelsen på flight radar. – Det var et norsk F-35 jagerfly som var på vei fra Ørland Flystasjon til Evenes som fikk en feilmelding på systemet og foretok en kontrollert nødlanding i Bodø like før klokken 14 i dag, sier Eivind Byre, kommunikasjonssjef i Luftforsvaret. F-35-flyet landet uten dramatikk, sier han.

 • Torsdag 1. desember kl. 15.20

  Trafikkulykke i Storvikskartunnelen

  Politier i Nordland melder om en trafikkulykke på Gildeskål i Storvikskartunnelen. Ett kjøretøy med to personer skal ha vært involvert. Begge personene er ute av kjøretøyet og tilses av ambulanse. Tunnelen skal være stengt.

 • Torsdag 1. desember kl. 13.58

  Vogntog av veien mellom Bjerkvik og Gratangen

  Politiet i Nordland opplyser på Twitter at et vogntog har kjørt av veien og veltet over på siden på E6 mellom Bjerkvik og Gratangen. Politiet er på stedet og veien er ikke stengt. Sjåfør er våken og bevisst.

 • Torsdag 1. desember kl. 11.19

  Politiet advarer etter flere trafikkulykker

  Det siste døgnet har politiet meldt om fire trafikkulykker i Nordland. Ved Novika i Alstahaug har kjørte to biler av vegen torsdags morgen. Politiet meldte først at det dreide seg om én trafikkulykke, men det viste seg at bilene hadde kjørt av veien på samme sted på ulikt tildspunkt. På formiddagen havnet en bil på taket etter en utforkjøring ved Skånland i Steigen kommune. På Reipå har en bobil snurret og havnet delvis i grøfta på fylkesvei 17. Det ble meldt om svært glatte kjøreforhold. Operasjonsleder i politiet i Nordland, Ivar Bo Nilsson, sier det er svært glatte veier i fylket og ber folk være forsiktig.

 • Torsdag 1. desember kl. 11.18

  Bobil havnet i grøfta ved Reipå

  En bobil har snurret og havnet delvis i grøfta ved fylkesvei 17 ved Reipå. Det melder politiet på Twitter. Et kjørefelt er sperret. Politiet er på stedet og dirigerer trafikk i påvente av bilberging. Politiet advarer om at det er svært glatte kjøreforhold. Politiet har startet etterforsking av denne hendelsen, skriver de i meldinga.

 • Torsdag 1. desember kl. 10.38

  Bil enda på taket etter trafikkulykke

  Naudetatane rykker ut til trafikkulykke på vegen ut mot Skånland i Steigen kommune. Ein bil har køyrt ut av vegen og ferda enda på taket, melder politiet i Nordland. Det er meldt om svært glatte vegforhold. – Det er snakk om ein bil, kjempeglatt veg med is, som har mista kontrollen og køyrt ned ein stolpe. Den har knekt som ein fyrstikk. Bilen har køyrt godt av vegen og ligg på taket i ein bekk, seier Ivar Bo Nilsson som er operasjonsleiar i politiet i Nordland. Føraren er komen ut av bilen og er bevisst.

 • Torsdag 1. desember kl. 9.41

  Tonje Hansen skal inn i støtteteam rundt toppsjefen i Helse Nord

  Fagdirektør Tonje Hansen ved Nordlandssykehuset går inn i det nye fagteamet som skal være rundt toppsjefen i Helse Nord. Det opplyser eierdirektør Hilde Rolandsen i Helse Nord til NRK. Fra før av er tidligere UNN-sjef Tor Ingebrigtsen og lege Fredrik Sund fra UNN i teamet som skal støtte Marit Lind. Hun ble i forrige uke ble konstituert som ny toppsjef i Helse Nord. – Ytterligere deltakelse fra andre HF må vi komme tilbake til, skriver Rolandsen til NRK. Helse Nord har så langt i år hatt et kraftig overforbruk og ligger an til å bruke 850 millioner kroner mer enn budsjettert. Sykehusene i nord har mer enn 1400 flere ansatte enn det de hadde før pandemien. Målet er nå å redusere antall ansatte med om lag 570.

 • Torsdag 1. desember kl. 9.41

  Tonje Larsen skal inn i støtteteam rundt toppsjefen i Helse Nord

  Fagdirektør Tonje Hansen ved Nordlandssykehuset går inn i det nye fagteamet som skal være rundt toppsjefen i Helse Nord. Det opplyser eierdirektør Hilde Rolandsen i Helse Nord til NRK. Fra før av er tidligere UNN-sjef Tor Ingebrigtsen og lege Fredrik Sund fra UNN i teamet som skal støtte Marit Lind. Hun ble i forrige uke ble konstituert som ny toppsjef i Helse Nord. – Ytterligere deltakelse fra andre HF må vi komme tilbake til, skriver Rolandsen til NRK. Helse Nord har så langt i år hatt et kraftig overforbruk og ligger an til å bruke 850 millioner kroner mer enn budsjettert. Sykehusene i nord har mer enn 1400 flere ansatte enn det de hadde før pandemien. Målet er nå å redusere antall ansatte med om lag 570.

 • Torsdag 1. desember kl. 9.20

  Nedgang i sykefraværet i Nordland

  Nordland er ett av tre fylker med nedgang i sykefraværet fra tredje kvartal i fjor. Sammen med Rogaland har vi størst nedgang på 1,0 prosent fra samme kvartal i fjor. Til tross for nedgangen har Nordland fortsatt landets høyeste sykefravær. – Etter flere år med stigende sykefravær er det bra at vi nå ser en nedgang i Nordland, sier Cathrine Stavnes, direktør ved NAV Nordland. – Det kan vise at innsats for å redusere sykefraværet har hatt en positiv effekt. En av forutsetningene for å lykkes er et godt samarbeid mellom partene på arbeidsplassen. Sykefraværet for kvinner er på 6,7 prosent i 3. kvartal, mens det for menn er på 4,1 prosent. For kvinner betyr dette en nedgang på 1,6 prosent fra samme kvartal i fjor, mens det for menn har vært stabilt. Det legemeldte sykefraværet i Nordland var på 5,3 prosent i 3. kvartal 2022. Deretter følger Troms og Finnmark med 5,1 prosent og Agder med 5,0 prosent, mens landet som helhet hadde et legemeldt sykefravær på 4,6 prosent.

 • Torsdag 1. desember kl. 8.41

  To biler involvert i trafikkulykke i Sandnessjøen

  Det har vært en trafikkulykke i Novika i Sandnessjøen, melder politiet på Twitter. To biler er involvert og en person er fraktet til legevakt for sjekk. Politiet er på stedet og starter etterforskning. Det har også vært en trafikkulykke på fylkesvei 815 et par kilometer sør for Sundklakkbrua i Vestvågøy. Det skal være snakk om en singelulykke med ukjent skadeomfang. Operasjonsleder Ivar Bo Nilsson opplyser om glatte veier og ber folk være forsiktig.

 • Torsdag 1. desember kl. 8.01

  Starter testing av el-ferger

  Fjord1 starter testing av el-ferjer over Tysfjorden, melder Statens vegvesen. Den nye ferjekontrakten mellom Statens Vegvesen og Fjord1 omfatter både riksveg 827 mellom Drag og Kjøpsvik og E6 mellom Bognes og Skarberget. Det vil bli hyppigere avganger alle dager og økt kapasitet på sommeren, ifølge vegvesenet.

 • Torsdag 1. desember kl. 6.41

  Økning i dødsulykker i november

  14 mennesker døde i trafikken i november i år. Det viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall. Det er dobbelt så mange som gjennomsnittet de siste tre årene. Så langt i år er 111 mennesker drept på norske veier. Vegvesenet minner om at det er viktig å være skjerpet i trafikken når vi går inn i en hektisk førjulstid med mørketid, stress og julemas. – Fire av de døde i november var fotgjengere. Jeg vil derfor oppfordre bilførere til å være særskilt oppmerksomme bak rattet og alle fotgjengere om å bruk av refleks, så alle får en trygg og god førjulstid, sier leder for trafikksikkerhet Guro Ranes.

 • Torsdag 1. desember kl. 3.30

  Mann omkom i ulykke på Hamarøy

  En 51 år gammel mann omkom i en utforkjøring på E6 i Hamarøy i Nordland, opplyser operasjonsleder Ulf Slettan. Mannen var alene i bilen. De pårørende er varslet. Politiet mistenker ikke noe kriminelt. Politiet fikk melding om ulykken klokka 21.46. Utforkjøringen skjedde i en slak høyresving om lag to mil sør for ferjeleiet på Bognes. Undersøkelser på stedet er gjennomført av politiet og ulykkesgruppen til Statens vegvesen. Bilen tas hånd om for videre undersøkelser. E6 har vært stengt siden ulykken og ble gjenåpnet i 5-tida.

 • Onsdag 30. november kl. 22.41

  Alvorlig trafikkulykke på E6

  Det er kommet en melding om en trafikkulykke på E6 ved Ulvsvågskaret i Hamarøy. Brannvesenet er på stedet. – Det er snakk om en bil som skal ha kjørt inn i fjellveggen, opplyser vaktkommandør i Salten Brann, Trond Rabben. Salten brann bekrefter til NRK at det skal være snakk om en alvorlig ulykke. – Det er en alvorlig trafikkulykke. Det er det vi kan si. Brannvesenet og ambulanse er på stedet. Men det er fortsatt uklart hva som er skadeomfanget. Veien er stengt inntil videre.

 • Onsdag 30. november kl. 22.41

  Trafikkulykke på E6

  Det er kommet en melding om en trafikkulykke på E6 ved Ulvsvågskaret. Brannvesenet er på stedet. Men det er fortsatt utklart hva som er skadeomfanget.

 • Onsdag 30. november kl. 18.57

  Rykket ut til gressbrann i Bodø

  Salten brann Bodø kunne 18.18 melde om en gress/lyngbrann i området rundt Heggmoen i Bodø. Brannen var ikke alvorlig og ble slukket av forbipasserende før brannvesenet kom til stede, ifølge Avisa Nordland. Generelt er det stor fare for gress- og lyngbrann på Helgeland, varsler Meteorologisk institutt. Og det meldes om moderat fare i ytre strøk av Nord-Salten. Det anbefales derfor at man er svært forsiktig med åpen ild og følger lokale myndigheters instrukser. Farevarselet gjelder fram det kommer nedbør av betydning. I helgen var det flere større lyngbranner i landet, blant annet i Åfjord i Trøndelag og utenfor Ålesund.

 • Onsdag 30. november kl. 16.11

  Alstad ungdomsskole vant den andre delfinalen av Klassequizen

  Alstad ungdomsskole vant den andre delfinalen av Klassequizen på utslagsspørsmål mot Rognan ungdomsskole. Stillingen var 11-11 etter de fire hovedkategoriene som totalt kunne gi 12 poeng. Derfor ble finalen avgjort med ekstraomgang. Der fikk elevene ett ekstra spørsmål og dermed fikk Alstad Ungdomsskole ett ekstra poeng. Elevene fra Bodø skal dermed representere Nordland i den nasjonale finalen i Oslo våren 2023. Dit skal også Grane som vant første delfinale.

 • Onsdag 30. november kl. 15.56

  Markus og Martinus deltar i MGP for Sverige

  Nå er hele startfeltet for Melodi Grand Prix i Sverige klar. Blant artistene som er klare for de to siste delfinalene som holdes i Linköping og Malmö er Markus og Martinus fra Trofors. – Vi er veldig klare til å være med i MGP, sier de norske sangerne. – Det handler først og fremst om timingen på det for oss, sier Markus. – Vi har hatt et ganske godt år i Sverige etter korona. Duoen har gjort stor suksess med låter som «Elektrisk», «Hei» og «Girls». Tidligere har brødrene gjort suksess i Sverige da de vant den svenske varianten av Maskorama, «Maskes Singer». Det sier guttene er grunnen til at de ikke valgte MGP i Norge denne gang. – Men det kan det være at vi gjør senere, sier Martinus. – Det føltes veldig rett da vi fikk forespørselen om å være med i Melodifestivalen. Men vi hadde ikke vært med hvis vi ikke følte at vi hadde den rette låten, sier Markus. Låten har de gjort i Sverige med svenske produsenter og låtskrivere. Tvillingenes management har også flyttet til Sverige. – Vi har alltid hatt en god kobling til Sverige. Stockholm er musikkhovedstaden, og det er mange flinke folk vi kan jobbe med der, sier Markus. Men de har likevel ikke for høye forventninger om å stikke av med seieren. – Vi er entertainere. Det er det vi lever for. Når vi kommer på scenen på Melodifestivalen i Sverige skal vi gi alt, sier Martinus.