Nyheter - Nordland:

 • Lørdag 13. april kl. 21.52

  NA: Nemndmedlem var ikke i tvil om Kjerkols oppgave

  Fredag gikk helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) av fordi hun ble tatt i fusk på mastergraden sin fra Nord universitet. Det var en enstemmig nemnd som samlet seg om å underkjenne masteroppgaven. – Vi var ikke i tvil om det. Da vi fikk saken på vårt bord, tenkte jeg at her kommer det til å bli diskusjoner, men det ble egentlig ikke det. Det sier nemndmedlem Geir Olav Knappe til Namdalsavisa. Han sitter som fast medlem i Nemnda for studentsaker på Nord universitet. VG har også omtalt saken. Knappe ønsker ikke å si så mye om nemndas arbeid med saken, men sier at det har vært en helt spesiell sak, skriver avisa. – Men vi har jobbet godt og grundig, og vi står fjellstøtt i innstillinga vår, sier Knappe til NA. Han legger også til at det har vært en interessant og lærerik sak. Knappe er også Venstre-politiet i Namsos, men sier at politikerrollen er underordnet og ikke relevant i denne saken. – Men jeg ser at det er utrolig tøft for politikerne som står i dette, og det unner jeg ingen. Kjerkol viste på slutten av pressekonferansen at hun er av kjøtt og blod, at hun har følelser. Det er tøft på toppene, sier Knappe til avisa.

 • Lørdag 13. april kl. 20.38

  Savnet utenlandsk student: Fant avdøde under snøen

  Fredag ettermiddag ble det gjort funn av en død person i området hvor en nederlandsk student var savnet. Operasjonsleder i Nordland politidistrikt Ulf Slettan opplyser til Avisa Nordland at de fant avdøde i ett bratt heng ved et elveløp i Åselidalen. Han sier videre at den døde lå under snø. – De har gravd der de regnet med at han var. Det er et ganske begrenset område, sier han. Lørdag er den avdøde fremdeles ikke identifisert, skriver avisa. Det var på onsdag ettermiddag at den nederlandske student kom bort fra resten av turfølget sitt på tre stykk. Vedkommende var student ved Fakultet for biovitenskap og akvakultur ved Nord universitet i Bodø.

 • Lørdag 13. april kl. 18.24

  Tiltalt for å stukket hund i hodet

  En mann på Helgeland er tiltalt for å stukket eller slått en hund i 2022. Hunden skal ha fått stikksår i hoderegionen. Dette har påført hunden stor lidelse, står det i tiltalen. Det er Statsadvokatene i Nordland som har tatt ut tiltale mot mannen i 40-årene for brudd på dyrevelferdsloven §37 annet ledd for å ha grovt utøvd vold mot dyr. Dyrevelferdsloven har en strafferamme på fengsel inntil tre år. Det var Isandnessjøen som skrev om tiltalen først. Saken skal gå i Helgeland tingrett 24. april.

 • Lørdag 13. april kl. 18.24

  Tiltalt for å stukket hunden i hodet

  En mann på Helgeland er tiltalt for å stukket eller slått en hund i 2022. Hunden skal ha fått stikksår i hoderegionen. Dette har påført hunden stor lidelse, står det i tiltalen. Det er Statsadvokatene i Nordland som har tatt ut tiltale mot mannen i 40-årene for brudd på dyrevelferdsloven §37 annet ledd for å ha grovt utøvd vold mot dyr. Dyrevelferdsloven har en strafferamme på fengsel inntil tre år. Det var Isandnessjøen som skrev om tiltalen først. Saken skal gå i Helgeland tingrett 24. april.

 • Lørdag 13. april kl. 17.35

  Bil kjørt av veien i Hadsel

  Politiet i Nordland skriver at en bil har kjørt av veien og ut på et jorde i Hadsel. Ingen ble skadet. – Føreren av bilen er avhørt, skriver de på X. Politiet oppretter sak.

 • Lørdag 13. april kl. 13.00

  Rykker ut til brann i kjøretøy

  Brannvesenet i Rana rykker ut etter melding om brann i et kjøretøy. Utrykningsleder melder om at de har kontroll på stedet. Det melder 100-sentralen på X/tidligere Twitter.

 • Lørdag 13. april kl. 12.54

  Lavere kapasitet på Ofotbanen: – Har tapt 100 millioner om dagen

  Jernmalm til over 600 fullastede tog ligger på vent i Kiruna og Svappavaara. Årsaken er den reduserte kapasiteten på Ofotbanen og Malmbanan, skriver gruveselskapet LKAB i ei pressemelding. Nå må selskapet redusere produksjonen. To avsporinger i desember og februar resulterte i store økonomiske konskevenser, med tap på over 100 millioner i inntekter om dagen. Avsporingen stoppet trafikken i 76 dager. Administrerende direktør i LKAB, Jan Moström, etterlyser høyere kapasitet på jernbanen. – Leveransekapasiteten er lavere enn vår produksjon. Kan vi ikke sammen med Trafikverket og BaneNor for alvor øke kapasiteten, tvinges vi til mer drastiske tiltak. Da må pelletsverk og tilhørende anrikningsverk og gruveproduskjon stenges. Det innebærer tap av personale, opplyser Moström i pressemeldingen.

 • Lørdag 13. april kl. 12.54

  Lavere kapasitet på Ofotbanen: – Har tapt 100 millioner kroner om dagen

  Jernmalm til over 600 fullastede tog ligger på vent i Kiruna og Svappavaara. Årsaken er den reduserte kapasiteten på Ofotbanen og Malmbanan, skriver gruveselskapet LKAB i ei pressemelding. Nå må selskapet redusere produksjonen. To avsporinger i desember og februar resulterte i store økonomiske konskevenser, med tap på over 100 millioner i inntekter om dagen. Avsporingen stoppet trafikken i 76 dager. Administrerende direktør i LKAB, Jan Moström, etterlyser høyere kapasitet på jernbanen. – Leveransekapasiteten er lavere enn vår produksjon. Kan vi ikke sammen med Trafikverket og BaneNor for alvor øke kapasiteten, tvinges vi til mer drastiske tiltak. Da må pelletsverk og tilhørende anrikningsverk og gruveproduksjon stenges. Det innebærer tap av personale, opplyser Moström i pressemeldingen.

 • Lørdag 13. april kl. 11.39

  Største fiskebeslag noensinne i Saltdal

  803 kilo hvitfisk ble beslaglagt av Tollkontrollen 21. mars i år, melder Avisa Nordland. Aldri før har det blitt beslaglagt så store mengder, forteller Ingunn Skogheim, seksjonssjef i Tolletaten for Helgeland - Salten, til avisa. Det var en rumensk Mercedes Sprinter som ble stoppet i kontroll ved Junkerdal tollsted. Beslaget bestod av en fryseboks med fiskefilet, fem isoporkasser med hvit fisk og to kar med sløyd fisk. Utførselskvoten for fisk er 18 kilo, og du må kunne dokumentere at du har fisket fisken selv. Fisket må skje i regi av en registrert turistfiskevirksomhet, ifølge Tolletaten.

 • Lørdag 13. april kl. 10.41

  Helgeværet byr på utfordrende forhold for småbåter

  Helgeværet byr på stiv kuling i store deler av Nordland langs kysten, med vindkast opptil 20 meter i sekundet. Yr.no går ut med gult farevarsel, og advarer mot å dra ut med små fritidsbåter. Farevarselet indikerer også fare ved å ferdes i fjellet. Vinden forventes å øke utover lørdagen, og minke søndag morgen.

 • Lørdag 13. april kl. 8.19

  Ville slutte med søppelfiske - får fortsette likevel

  Miljødirektoratet vil fortsette med ordningen «Fishing for litter», en ordning hvor fiskere kan levere avfall gratis ved elleve havner langs kysten, melder Lofotposten. Prosjektet hadde en prøveperiode i 2016-2017, og ble forlenget ut 2023 til tross for at Miljødirektoratet ønsket å fase ordningen ut i 2022. Nå skal den fortsette også i 2024. Siden prosjektets oppstart har det blitt samlet over 1300 tonn avfall. Miljødirektoratet bevilger 2,6 millioner kroner for å fortsette ordningen ut 2024.

 • Fredag 12. april kl. 19.36

  Gjort funn av omkommet person i Bodø - Antar det er savnet student

  – Etter stor innsats av letemannskapene fra politiet og Alpin redningsgruppe Bodø, ble det klokken 1741 gjort funn av en omkommet person i Åselidalen. Det skriver politiet i Nordland i en melding. – Vedkommende er ikke identifisert enda, men vi antar at det er savnede som er funnet. Pårørende er varslet om funnet, sier operasjonsleder Yngvar Fredriksen. – Har politiet noen teori om hva som har hendt vedkommende? – Ja, vi har en del opplysninger som vi ikke har gått ut med ennå. Videre etterforskning vil vise hva som har skjedd. – Mistenker dere at det har skjedd noe kriminelt? – Nei, det har vi ikke. Det virker som ei ulykke. – Hva gjør politiet videre? – Vedkommende blir fraktet til sykehus og det er besluttet obduksjon. – Hvordan har værforholdene vært der i søkeområdet? – Det er veldig utfordrende oppi der generelt. Vært en tøff jobb for de som har vært der ute. – Hvorfor gikk man såpass tidlig ut og antok at man søkte etter omkommet person? – Det har med at det er vinter, snø, is og kaldt.

 • Fredag 12. april kl. 16.06

  Politiet leter enda etter savnet student

  Politiet i Nordland leter enda etter den Nederlandske studenten i 20-årene som ble meldt savnet onsdag. Operasjonsleder Yngvar Fredriksen sier til NRK at de enda leter etter vedkommende. – Status nå er at vi fortsatt er der oppe og driver på med søk og leting med politimannskaper, folk fra alpine redningsgrupper og politiets hundepatruljer. Fredriksen sier at redningshelikopter har blitt brukt til å frakte personell. – Nå er det kun fotfolk som søker i området. så vi blir sikkert å lete par tre timer til i dag. – Hva er grunnen til at dere ikke bruker helikopter og varmesøkende kamera? Fredriksen sier at han nettopp har kommet på jobb i dag og ikke vet hvordan vurderinger som har blitt gjort i dag, men tilføyer; – Det er lite sannsynlig at man finner noe utslag på noe varme sånn sett. Det er noen dager siden han forsvant. Vi er nå inne i et søk etter antatt omkommet. Selv om de regner med at den savnede er omkommet så ønsker de å finne personer som er savnet så fort som mulig. – Så inntil videre, så langt det er tilrådelig, så fortsetter vi søket. Så skal vi ta en ny vurdering senere i kveld.

 • Fredag 12. april kl. 15.21

  Ingen funn som underbygger at det var et ekte våpen

  Onsdag 10. april rykket politiet ut til en skole i Vesterålen etter en melding om at en mindreårig elev skal ha vist fram et våpen til medelever i skoletiden. Politiet opplyser nå at de ikke har gjort noen funn som underbygger at det var et ekte våpen. Det skriver politiet i Nordland i en pressemelding. – Våpenet er ikke funnet, men politiet har heller ikke funnet noen holdepunkter for at barnet har fått tak i et ekte våpen. Politiet har heller ikke funnet noe som underbygger en intensjon om å skade noen, og vi anser heller ikke at det skal være noen fare forbundet med hendelsen, skriver politiadvokat Torgeir Kvitvik i pressemeldingen. Kvitvik opplyser også at politiet var til stede ved flere anledninger på den aktuelle skolen i dag som et trygghetsskapende tiltak. – Politiet driver kontinuerlig med forebyggende arbeid, i samarbeid med skolene. Vi kommer blant annet til å delta på foreldremøte på den aktuelle skolen i neste uke. Det gode samarbeidet med skolene i Vesterålen kommer vi til å videreføre også i tiden fremover.

 • Fredag 12. april kl. 14.58

  Trafikkulykke ved tunnel på E10

  Like før klokken 15 har det oppstått en trafikkulykke ved tunnelen Perleporten i Svolvær, melder Vegtrafikksentralen.

 • Fredag 12. april kl. 13.41

  Nominert til «Årets Museum 2024»

  Jektefartsmuseet i Bodø er nominert til den gjeveste prisen i museumsbransjen – «Årets Museum». Den nasjonale museumsprisen deles ut årlig av Norges museumsforbund. – Å bli nominert til Årets Museum er en stor ære, og vi er selvsagt svært stolte av det. De ansatte på Jektefartsmuseet gjør en formidabel jobb med å formidle et viktig element av NordNorges kysthistorie. Museet fyller snart fem år, og det er ekstra hyggelig at vi allerede har fått nasjonal oppmerksomhet, sier Ole Jakob Furset, direktør i Stiftelsen Nordlandsmuseet. Jektefartsmuseet er nominert sammen med Hurtigrutemuseet på Stokmarknes og Svalbard Museum i Longyearbyen.

 • Fredag 12. april kl. 13.14

  Møter byrivalen i cupen

  Bodø/Glimt møter naboene Junkeren i 2. runde av fotball-NM for menn. Det ble klart da Norges Fotballforbund presenterte oppsettet for cupens 2. runde. Kampene spilles i utgangspunktet onsdag 24. april. I første runde vant Bodø/Glimt enkelt 6-0 borte mot Brønnøysund. Junkeren slo Rana FK 3-0 på Mo.

 • Fredag 12. april kl. 10.09

  TV 2: Nemnda mener Kjerkol har jukset med vilje

  Nemnda for studentsaker har kommet til at Kjerkol har fusket forsettlig. Det skriver TV 2, videreformidlet av NTB. Det ble i går kjent at nemnda som skulle vurdere Ingvild Kjerkols masteroppgave kom fram til at masteroppgaven hennes ble annullert. Nå kommer det fram i vedtaket til nemnda ved Nord universitet, at de anser plagiaten som fusk som forfatteren måtte ha kunnskap til totalt sett. Statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol har hasteinnkalt til en pressekonferanse klokken 10:30 på statsministerens kontor.

 • Fredag 12. april kl. 10.09

  Nemnda mener Kjerkol har jukset med vilje

  TV 2: Nemnda for studentsaker har kommet til at Kjerkol har fusket forsettlig

 • Fredag 12. april kl. 8.40

  Brann i personbil

  Politi- og brannvesen rykkar ut til ein brann i ein personbil ved Liland på Evenes. Det melder etatane sjølv på X. Bilen skal stå parkert, og det er ikkje snakk om personskade.

 • Fredag 12. april kl. 7.43

  50 millioner deles ut til studiesentre

  Mest penger går til studiesentre i Nordland og Trøndelag. Regjeringen gir 50 millioner kroner i tilskudd til 31 studiesentre i hele Norge. Tildelingen skal bidra til at flere kan studere utenfor de store byene. – Vi mangler blant annet lærere og sykepleiere. Derfor fortsetter vi å styrke fleksible og desentraliserte utdanningstilbud slik at enda flere kan ta en utdanning der de bor, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i en pressemelding. Studiesentrene tilbyr utdanning fra fagskoler, høyskoler eller universiteter som er tilpasset lokale behov for kompetanse. – For mange er det avgjørende at de kan kombinere studiene med jobb og familie. Jeg vil at alle skal ha samme mulighet for karriereutvikling og livslang læring, samme hvor i landet du bor, sier Hoel.

 • Fredag 12. april kl. 5.41

  Nå kan fiskebåter hurtiglade i Lofoten

  Fredag 12. april åpner verdens første hurtigladeanlegg rettet mot fiskefartøy i Ramberg havn i Lofoten. Det skriver selskapet Plug i en pressemelding. Landstrøms- og ladeanlegget er utviklet og bygget av Plug Lofoten i samarbeid med Flakstad kommune. – Gjennom Zerokyst har vi jobbet på tvers med båtbyggere, tekniske maritime miljøer og ikke minst snakket med fiskerne selv for å komme frem til det vi håper blir en sikker og god løsning for den elektriske omstillingen for fiskeflåten, sier prosjektleder i Plug Lofoten, Hanne Grøn. Pilotanlegget er bygget med støtte fra Grønn Plattform via forskning- og utviklingsprosjektet Zerokyst. Målet er å utvikle og teste løsninger som kutter utslipp i sjømatnæringen. – Pilotanlegget i Ramberg er første skritt på veien mot det vi håper skal bli mer tilgjengelig og sikker strøm i havnene langs kysten i Nord-Norge, sier Maria Bos, direktør i Plug AS – et selskap eid av Eviny. Ifølge pressemeldingen har de flere slike anlegg i Lofoten under planlegging.

 • Torsdag 11. april kl. 19.49

  Avslutter søk etter savnet student i Bodø

  Politiet i Nordland har avsluttet søket for dagen etter en savnet student i Åseli i Bodø kommune. – Ut fra tiden som er gått og at politiet ikke har gjort noen funn, har politimesteren i Nordland besluttet at rednings - og søksaksjonen går over i søk etter antatt omkommende. De pårørende er varslet. Det vil fortsatt være aktivitet i området, opplyser politiet.

 • Torsdag 11. april kl. 17.33

  Rykket ut til skole etter melding om våpen

  Onsdag 10. april fikk politiet melding fra en skole i Vesterålen om at en mindreårig elev skal ha vist fram et våpen til medelever i skoletiden. Det skriver politiet i Nordland i en pressemelding. Politiet gjorde undersøkelser og var i kontakt med de involverte elevene i går. De har gjort ytterligere undersøkelser, hatt flere samtaler med de involverte og gjort søk etter det angivelige våpenet i dag. – Det er foreløpig ikke gjort funn av noe våpen, og politiet vil fortsette med sine undersøkelser i ettermiddag, sier politiadvokat Trond Lakselvhaug i pressemeldinga. Eleven som har hatt med våpenet på skolen har fortalt til politiet at det skal dreie seg om et lekevåpen. – Men politiet tar likevel situasjonen på alvor. Det at det tas med noe som har utseende av et våpen til skolen og at elever opplever at de blir utsatt for trusler, er alvorlig, sier Lakselvhaug. Ifølge pressemeldingen vil politiet fortsette med sine undersøkelser, selv om de nå ikke har gjort funn som tilsier at det skal dreie seg om et reelt våpen. – Av hensyn til den bekymringen som politiet oppfatter er i lokalsamfunnet knyttet til denne hendelsen, så er det besluttet at politiet vil være til stede på skolen som et trygghetsskapende tiltak, i morgen fredag, avslutter politiadvokaten.

 • Torsdag 11. april kl. 15.15

  Fungerende ordfører i Mosknes sykemeldt

  Ordfører Hanna Sverdrup i Moskenes ble sykemeldt, og siden varaordfører Tore-Raymond Sæthre var i permisjon førte det til at Vibeke Kristine Ringvej ble fungerende ordfører for Moskenes kommune. Nå er også hun sykemeldt, melder Lofot-Tidene. Avisen skriver at det foreløpig ikke er valgt inn en ny fungerende ordfører for kommunen, og at det blir valgt ved neste kommunestyremøte.

 • Torsdag 11. april kl. 11.52

  Kilder til NRK: Kjerkols oppgave underkjennes

  Masteroppgaven til helseminister Ingvild Kjerkol underkjennes av klagenemnda ved Nord universitet, får NRK opplyst. TV 2 meldte dette først. Oppgaven er preget av langt grovere feil enn slurv, det handler om plagiat, ifølge NRKs opplysninger. Kjerkol blir ikke utestengt fra Nord universitet, etter det NRK forstår. Årsaken er at det allerede har gått noe tid siden oppgaven ble levert.

 • Torsdag 11. april kl. 10.44

  Søker etter antatt omkommet

  Nordland politidistrikt opplyser om at søket etter den savnede studenten har gått over i søk etter antatt omkommet. Ut i fra tiden som har gått, og at de ikke enda har gjort noen funn, så er det konklusjonen. Studenten i 20-årene har vært savnet siden i går kveld, etter å ha forsvunnet på en tur i Åselidalen i Bodø kommune. De pårørende er varslet.

 • Torsdag 11. april kl. 9.08

  Gjenopptar søk etter savnet student

  – Vi kjører i gang et nytt søk nå mens det er forhold til det. Det opplyser Kai Eriksen, operasjonsleder i Nordland politidistrikt. En nederlandsk student er savnet fra et utenlandsk turfølge på tre personer siden i går, onsdag. Nødetatene fikk den første meldingen om leteaksjonen i 14-tiden. I 19-tiden onsdag opplyste politiet til NRK at søket etter den savnede i Åselidalen i Bodø er avsluttet. Nå er søket i gang igjen. – SAR Queen som vil løfte ut tre hundeførere, to sikringsmenn og fire fra alpine redningsgruppe er sendt ut, sier operasjonslederen. Eriksen sier forholdene er greie per nå, med søk- og flyvær, men at det samtidig er et utfordrende terreng. – Det er bratt, glatt og vått. Det løsner is, så vi må tenke sikkerhet for mannskap som skal ut der og risikovurdere det. Han sier de skal utnytte dagslyset og flyværet. – Har dere forhåpninger om å finne den savnede i live? – Vi gjør et forsøk på det.

 • Torsdag 11. april kl. 6.24

  Branntilløp i Vefsn

  Det har kommet inn melding om branntilløp fra en varmrvannstank hos Deli De Luca på Stiberget i Vefsn, melder politiet i Nordland. Brannvesenet er på stedet og driver med slukking, meldes det.

 • Torsdag 11. april kl. 5.29

  Nord Universitet setter krisestab etter student forsvant i Åselidalen

  Bodø Nu skriver at Nord Universitet opprettet krisestab onsdag kveld etter at en nederlandsk student ble meldt savnet. Vedkommende var en del av et turfølge på tre utenlandske studenter som var på tur i Åselidalen utenfor Bodø. På grunn av dårlig vær måtte politiet avslutte søket etter studenten onsdag kveld. – Når det inntreffer en hendelse som regnes som en krise, er det helt vanlig å sette krisestab. Når universitetet setter krisestab, samler vi personell som jobber sammen med å håndtere hendelsen og iverksette eventuelle tiltak, sier pressevakt på Nord Universitetet Ellisiv Flatval til avisa.

 • Onsdag 10. april kl. 20.11

  Sortland tapte stort for TIL – Mjølner røk ut etter overtidsdrama

  Det var duket for cupfest i Vesterålen da Tromsø IL gjestet Sortland for 1.-rundekamp i NM. Der gjorde TIL kort prosess. Et hat trick signert Lasse Nordås, samt to scoringer av Vegard Erlien og et mål av Jakob Napoleon Romsaas sørget for 6-0-seier for «Gutan». I Mosjøen ble serieleder i 1. divisjon, Levanger, for sterke. Trønderne vant til slutt 4–0 på Kippermoen stadion. Lenger nord i fylket tapte Mjølner på overtid mot Tromsø-laget Fløya etter at gjestene scoret på straffespark. På Mo gikk Junkeren komfortabelt videre til neste runde mot Rana FK. Gjestene fra Bodø vant til slutt 3–0 på Sagbakken stadion. Det betyr at det kun er Junkeren og Bodø/Glimt som er videre til 2. runde fra Nordland.

 • Onsdag 10. april kl. 19.14

  USA og Norge bygger satellittstasjon på Andøya

  USA og Norge skal samarbeide om en midlertidig satellittstasjon på Andøya flystasjon. Det opplyser regjeringa i en pressemelding. Nyheten kommer få dager etter at det ble kjent at regjeringa omgjør nedleggelsen av flystasjonen. Ifølge pressemeldinga skal satellittstasjonen varsle hvis det oppdages kryssermissiler i nordområdene.

 • Onsdag 10. april kl. 15.27

  Russland: – Driver kontinuerlig overvåking av fiskeriene

  Russiske myndigheter sier det er god kontroll av fiskeri og omlasting i Barentshavet. NRK avslørte i helgen at en øde fjord på Svalbard er en av Norges største mottakshavner for torsk. I fjor fraktet russiske lasteskip fisk herfra for trolig 1,7 milliarder kroner. De fleste turene ble aldri fysisk kontrollert av norske fiskerimyndigheter. Fiskerne og lasteskip rapporterer selv inn hvor mye fisk de har i lasten. Norges Kystfiskarlag mener samtlige omlastinger må kontrolleres fysisk. De mener det er den eneste måten å sikre at fangsten som blir rapportert inn faktisk stemmer med det som er tatt opp av havet. Russlands Ambassade i Norge skriver i en e-post de har innført en rekke tiltak, for å sørge for et bærekraftig fiske i nord, i samarbeid med norske myndigheter. Ambassaden skriver videre at all fiskeriaktivitet er strengt regulert, overvåket og kontrollert, og delt med blant annet det norske Fiskeridirektoratet. I russisk økonomisk sone er det russisk grensevakt, FSB, som overvåker fiskeriaktiviteten. De mottar blant annet data fra satellittsporing av fartøy og har innført krav om daglige rapporter fra digitale fangstdagbøker. De har også krav om en fiskeriinspektør til stede ved all omlasting i russisk farvann. Ambassaden understreker at det ikke vært avdekket noe ulovlig fiske på norsk eller russisk side de siste årene.

 • Onsdag 10. april kl. 15.13

  Leteaksjon etter nederlandsk student

  En nederlandsk student er savnet fra et utenlandsk turfølge på tre personer Nødetatene fikk den første meldingen om leteaksjonen i 14-tiden. Det er tett tåke og yr i luften i leteområdet. Det er også glatt flere steder. I 19-tiden onsdag opplyser politiet til NRK at søket etter den savnede i Åselidalen i Bodø er avsluttet. Personen er ikke funnet. – Vi avsluttet søket på grunn av været og så blir det snart mørkt. Det er ikke forsvarlig for helikopteret å gjøre videre søk i området. Det samme gjelder for mannskaper til fots, sier operasjonsleder June Strand Jensen til NRK. Det var de to andre i turfølget som varslet nødetatene om hendelsen. De to ble også hentet av et redningshelikopter og fraktet til Bodø, men skal være uskadd. Helikopteret returnerte med folk fra den alpine redningsgruppen. Både Røde Kors og Norsk Folkehjelp bidro i søket.

 • Onsdag 10. april kl. 15.13

  Leteaksjon etter savnet mann i Bodø

  Det pågår for øyeblikket en leteaksjon etter en savnet turgåer i området sørøst for fjellet Per Kalsatind i Bodø. – HRS leter etter en person fra et turfølge på tre. Et utenlandsk turfølge i Åselidalen. Det sier Marielle Bakklund i HRS Nord-Norge til NRK. Det skal være et utenlandsk turfølge som har meldt ifra. Redningshelikopteret SAR Queen er involvert i søket. – Det jeg kan si er at frivillige og også alpine redningsgruppe er på vei for å bistå i oppdraget. Det er politiet i Nordland som koordinerer hendelsen. HRS fikk melding om hendelsen klokka 13:51 onsdag. Helikopteret ble varslet umiddelbart på hendelsen, sier Bakklund. Hun opplyser at det er en nødetatsvarsling som er gjort på hendelsen. Politiet i Nordland skriver på X at den savnede er en mann. Operasjonsleder i Nordland politidistrikt, June Strand Jensen, opplyser om at Røde kors, Norsk folkehjelp og en alpin redningsgruppe bistår i søket. Det er bratt terreng i området. Ifølge Avisa Nordland returnerte redningshelikopteret klokka 15:10 mot Bodø med to personer fra turfølget. De skal returnere i søket med en alpin redningsgruppe. – Det er bratt i området. Redningsgruppen har god kompetanse på hvordan man kommer seg rundt på fjellet. Det er ikke utfordrende værforhold for helikoptertrafikk, sier Bakklund. Ifølge Jensen i Nordland politidistrikt er det ingen tegn til at de to andre i turfølget er skadet.

 • Onsdag 10. april kl. 15.13

  AN: Leteaksjon etter savnet person i Bodø

  Det pågår for øyeblikket en leteaksjon etter en savnet turgåer i området sørøst for fjellet Per Kalsatind i Bodø, skriver Avisa Nordland. – HRS leter etter en person fra et tufølge på tre, sånn jeg forstår. Et utenlandsk turfølge i Åselidalen. Det sier Marielle Bakklund i HRS Nord-Norge til NRK. Redningshelikopteret SAR Queen er involvert i søket. – Det jeg kan si er at frivillige og også alpine redningsgruppe er på vei for å bistå i oppdraget. Det er politiet i Nordland som koordinerer hendelsen. Hun opplyser at det er en nødetatsvarsling som er gjort på hendelsen. HRS fikk melding om hendelsen klokka 13:51 onsdag. Helikopteret ble varslet umiddelbart på hendelsen, sier Bakklund. Det skal være et utenlandsk turfølget som har meldt ifra. Ifølge Avisa Nordland returnerer redningshelikopteret klokka 15:10 mot Bodø med to personer fra turfølget. De skal returnere i søket med en alpin redningsgruppe.

 • Onsdag 10. april kl. 13.16

  Slik vil Brønnøy spare 25 millionar

  Kommunedirektøren sitt forslag til kuttliste for Brønnøy kommune inneber å spare nesten 25 millionar kroner, melder Brønnøysunds Avis. Det vil bety kutt i sosialtenester, kultur og endringar på rådhuset. Ifølge avisa vil kommunedirektøren i Brønnøy kutte og omfordele stillingar på rådhuset, og fordele kutt på eit breitt utval av kommunen sine tenestetilbod. Kutta skal bli vedtatt av kommunestyret 8. mai. I første omgang blir dei behandla i plan- og næringsutvalet sitt møte neste veke. Dette er på bakgrunn av kommunen sin alvorlege økonomiske situasjon, og inkluderer også planar om eit nytt prosjekt med namnet «Familiens hus». – Den økonomiske situasjonen er så alvorleg at vi er avhengig av at alle tenker økonomi framfor fag, så lenge det er innanfor lovverket. Lova er ofte ikkje eksakt på kva som er riktig nivå og det må bli tatt avgjersler som gjer at nivået blir justert slik at dette blir tilpassa kva vi har av midlar. Det skriv kommunedirektør Frank Grønbeck Nilssen når han legg fram saka. Til det nye tilbodet «Familiens hus» er tanken å samle fagmiljø frå barnehagar, PPT og ROP, i tillegg til spesialpedagogar. Dette skal bli utgreiia fram mot hausten 2024 og har oppstart i april og mai. Direktøren foreslår fleire kutt knytt til kjøkken på sjukeheim, kommunepsykolog, spesialpedagogisk team, krisesenter, bibliotek, årsverk i barnehage, årsverk i vaksenopplæringa og årsverk programrådgivar i flyktningstenesta. Fleire forslag kan du lese her.

 • Onsdag 10. april kl. 13.07

  Storstreik i hotellbransjen-Nordland slipper kanskje unna

  I dag ble det brudd i meklingen mellom NHO Reiseliv og Fellesforbundets lønnsforhandliger, melder FriFagbevegelse. Riksmekleren har innkalt partene til tvungen mekling med frist til søndag. Blir det ikke enighet vil det bli streik i hotell- og restaurantnæringen fra og med neste uke. Dette kan føre til at nesten 1600 personer må ut i streik. Men foreløpig kan det se ut til at Nordland slipper unna. Ifølge FriFagbevegelse vil konflikten først og fremst ramme bedrifter i Oslo, Trondheim, Bergen og Tromsø. Og særlig vil dette gjelde Thon- og Scandic-hoteller.

 • Onsdag 10. april kl. 10.30

  Redaktør: – Kan ikke ta Nato-støtte for gitt ved et angrep i nord

  Redaktør Arne O. Holm i High North News mener man ikke lenger kan ta for gitt at Nato vil komme Norge til unnsetning i en krisesituasjon. – Det er problematisk. Garantiene er jo der, men spørsmålet er om Nato vil ta sjansen når konsekvensen er tredje verdenskrig, sier Holm ifølge en artikkel fra Nordområdesenteret. Holm er på plass i Anchorage i Alaska, hvor han og forskere fra Nordområdesenteret er en del av det offisielle programmet til den store konferansen Arctic Encounter - som starter onsdag. På konferansen presenteres ny forskning fra Nordområdesenteret, blant annet en ny rapport om blå økonomi. Holm gjestet tidligere denne uken et arrangement i regi av Alaska World Affairs Council, hvor han kom med advarselen. Han pekte på Svalbard, som er forholdsvis isolert og samtidig strategisk viktig i et nordområdeperspektiv. – Svalbard er, per definisjon, en del av Nato. Men ville et russisk angrep på Svalbard utløse artikkel fem i Nato?, spurte Holm retorisk. Artikkel fem i Nato-traktaten er den som sier at et angrep på et medlemsland er å anse som et angrep på alle. – Det samme gjelder for Nord-Norge. Ville et angrep på nordlige Nord-Norge, hvor det bor lite folk, utløse artikkel fem? Det er grunn til å være bekymret for det spørsmålet. Holm understreket at Russland per i dag ikke utgjør noen trussel mot Norge. Spørsmålet er hva som vil være situasjonen om to til fem år om Ukraina taper krigen. – Dersom Russland skulle velge å gå til nye militære angrep på Nato-land har president Vladimir Putin varslet at atomvåpen vil kunne bli tatt i bruk, sier han. I utgangspunktet er Natos svar at ethvert angrep på et Nato-land er et angrep på hele alliansen. Så lenge konsekvensene av dette vil være en tredje verdenskrig, med bruk av atomvåpen, må Nato likevel vurdere når grensen er overskredet, sier redaktøren. – Skjer det ved et angrep på Svalbard eller Nord-Norge, eller trekkes linjen et annen sted for å unngå en katastrofal krig? Det er et spørsmål det må være lov å stille, sier Holm ifølge artikkelen.

 • Onsdag 10. april kl. 7.32

  Betydelig snøskredfare flere steder i Nordland

  Det er betydelig snøskredfare i områdene Ofoten, Salten, Svartisen og Helgeland de kommende dagene. Mildvær og store nedbørsmengder gjør at våt snø og nysnø kan utløse flakskred. Du holder deg oppdatert på varsom.no.