Fyllefest rundt skirenn er elendig norgesreklame. Skandalen i Kollen bør skape trøbbel for tanken om å gjøre VM i Trondheim til et alkoholvennlig arrangement.

Arrangøren ber snart om tillatelse til kontrollert skjenking i forbindelse med neste års verdensmesterskap. Norsk idrett er splittet rundt ønsket fra Åge Skinstad & co.

Argumentasjonen handler blant annet om at servering av alkohol på idrettsarrangementer går fint i andre land. VM-sjefen mener at «Vi må stole på de norske tilskuerne, og også de utenlandske gjestene vi får».

Skinstad har helt rett i at det anses som naturlig å få kjøpt alkohol på diverse skiarrangementer i Europa. Historisk er tilskuere av vintersport her til lands heller ikke fremmed for «te med noe godt i».

Likevel er det et relevant spørsmål om det er klokt av kommunen å åpne kranene når verdens vindu vender mot Norge. 

Det er en betydelig prinsipiell motstand i deler av idrettsbevegelsen mot å aktivt tillate servering. Organisasjonen «For idrett uten alkohol» mener det er «veldig dumt» å så ja til VM, fordi de mener at idretten skal være en rusfri sone.

Signalene har tydet på at det var grunn til optimisme hos VM-arrangørene til å få servere på avgrensede områder. Det får de nå lov til under RAW Air. Etter sesongen kommer en formell søknad om å få servere alkohol i mesterskapet neste år.

Det er nødvendig å spørre seg om det ukontrollerte vi så utspille seg i Holmenkollen enda en gang, kan få konsekvenser om hvor det hele lander til slutt.

Det skyldes to forhold.

For det første kan det bli sett på som dobbeltmoralsk hvis vi skal være bekymret over hva én gruppe foretar seg, samtidig som vi åpner kranene for en annen.

Hvis det skal ha troverdighet å kjempe for at gleden rundt rennene skal skapes av idrett og ikke av styrepromille, er det ikke nødvendigvis så smart med tillatt skjenk i deler av VM.

Samtidig har en del av det som skal skje i Trondheim en parallell Holmenkollen. 

Arrangøren har aktivt argumentert med at folkefesten delvis skal skapes av folk i skogen, som får anledning til å få med seg skirennene gratis. Alt tyder på at det er et tilbud som vil virke forlokkende på ungdom.

Og hva er fristende for store mengder unge mennesker som samles i skogen? Ikke bare Pepsi Max.

Dette kan fort bli et tveegget sverd for Skinstad & co.

På den ene siden er det gjennom et folkehav rundt løypene at vi får en mye bedre stemning enn vi så i slovenske Planica under forrige VM.

På den andre siden er ungdommer i Trøndelag ikke nødvendigvis noe mer edruelige enn på vestkanten i Oslo, selv om innholdet i det de tar med seg kanskje blir litt blankere og med annen emballasje. 

Derfor er risikoen for en fyllefest i skogen noe som må tas med i betraktningen, som det bør planlegges for å håndtere og jobbe preventivt mot.

Foto: Naina Helén Jåma / VG

Det så ikke bra ut for norsk skisport at Kollen-lørdagen ble preget av bortvisninger, slagsmål og utøvere som kjente alkoholstank og søt lukt mens de konkurrerte. 

Under et VM er søkelyset enda skarpere på hvordan arrangementet fremstår. Da kan det bli sett på som litt rart om politikere i Trondheim aktivt har tillatt alkoholservering, samtidig som man vil den ukontrollerte fylla til livs.

Åge Skinstad velger å ta problemstillingen med stoisk ro, og kanskje har han rett i at dette ikke er så mye å mase med. Muligens blir det bare god stemning både hos folk med og uten billetter.

Men problemet er at den norske drikkekulturen IKKE er optimal. Det siste VM trenger er at fyll og spetakkel stjeler oppmerksomheten også her.

Derfor kan det være grunn til å tenke seg grundig om: Hva slags signaleffekt er det musikalsk å sende ut om holdningene rundt idrett og alkohol?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.