Alt er vondt og vanskelig - for alle involverte - etter at det ble tatt ut tiltale for familievold mot den 58 år gamle friidrettstreneren. Hvilke rettslige følger saken ender opp med å få, må vi trolig vente et stykke utpå høsten med å få vite. 

Men hvilke konsekvenser er det rimelig eller urimelig at saken får før den tid?

Situasjonen må være et enormt dilemma for Narve Gilje Nordås, som trenes av Gjert og er konkurrent av Jakob og Filip Ingebrigtsen.

Bør han dumpe treneren fordi det er tatt ut en tiltale? Eller er det riktig å fortsette samarbeidet så lenge det ikke foreligger en dom?

Narve Gilje Nordås løper mot Filip Ingebrigtsen i Spania i kveld. Foto: Lise Åserud / NTB

Uansett hvilket standpunkt han inntar, finnes det tunge motargumenter.

Han kan komme til at en så alvorlig tiltale må få følger for samarbeidet med en gang. Olympiatoppen var raske med å slå fast at de ikke gir OL-akkreditering til en person som er tiltalt i en slik sak. Begrunnelsen er at fokuset «uansett er på å bidra til optimale forberedelser for utøverne». Men hvordan slår dette ut for Gilje Nordås?

Så langt har løperen tatt et tydelig valg om å bli ved trenerens side. Spørsmålet er om det endrer seg nå.

Det er et poeng at tiltalen bygger på at påtalemyndigheten har vurdert bevisbildet og konkludert med at det er grunnlag for å bringe den inn for retten. Innholdet i tiltalen er da også svært alvorlig.

Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås ble nummer to og tre på 1500 meter i VM i fjor. Foto: Zsolt Czegledi / EPA / NTB

Belastningen for den av søsknene saken gjelder, kan utenforstående vanskelig sette seg inn i. Dette rammer også mange rundt. Uansett hvordan rettsprosessen forløper videre, er det all grunn til å ha empati med hvor hardt dette må være å stå i, også for de tre løperbrødrene.

Det er et tungt argument å skjerme Jakob Ingebrigtsen fra å komme i nærheten av faren under sesongens sportslige høydepunkt.

For mange vil denne argumentrekken være mer enn nok til å konkludere med at Gjert Ingebrigtsen bør holde seg unna frem til saken mot ham er avgjort.

Gjert Ingebrigtsen må møte i retten senere i år. Foto: Geir Olsen / NTB

Narve Gilje Nordås kan også velge å ta på seg juridisk prinsipielle briller. Da blir saken en anelse mer krevende enn den kan fremstå ved første øyekast. 

I festtaler om rettsstaten trekkes det støtt og stadig frem at man er «uskyldig til det motsatte er bevist». Men hvor sterkt står dette når det settes på prøve? 

Det er jo en del av bildet at Gjert Ingebrigtsen nekter straffskyld på det sterkeste. Skal han da nektes å fullføre jobben sin inn mot OL?

Midt i denne kryssilden, der det er ekstrem nerve rundt Narve, skal han sesongdebutere i Spania tirsdag kveld. Der møter han Filip Ingebrigtsen, etter at han ble påmeldt 1500 meter dagen etter tiltalen.

Det kan ikke være lett å holde fokuset med det trykket som er rundt ham.

Et av spørsmålene er jo hvordan hans egne forberedelser påvirkes ved et eventuelt brudd. Han har hatt en ekstrem fremgang det siste året med Gjert som trener, men samtidig har det vært veldig mye støy.

Dersom Gilje Nordås velger å fortsette samarbeidet, blir det som et minimum viktig å sikre nok avstand mellom far Ingebrigtsen og sønnene.

Uansett hvilken konklusjon han lander på, vil det kunne oppleves som problematisk.

Kanskje er det mest sannsynlig at Narve Gilje Nordås ender med å skille lag med Gjert Ingebrigtsen. 

Men valget er ikke like opplagt som enkelte vil ha det til - dersom man mener at et av rettssamfunnets viktigste prinsipper ikke bare skal være ord.

Tirsdag kveld sender VGTV friidrettsstevnet der Narve Gilje Nordås løper 1500-meter. Det samme gjør Filip Ingebrigtsen. Starten går 21.05:

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.