Hegerberg sliter med en støtskade i leggen som hun pådro seg under en seriekamp for Lyon.

– Skader er en del av fotballen. Dette er en støtskade. Skadene Ada har hatt er forskjellige typer skader. Det kom fra en sen takling. Så når du ser på hvordan alle skadene oppstår så er det vanskelig å finne en hovedkilde. Akkurat denne gangen er det en støtskade som er frustrerende fordi det er noe man ikke kan ha kontroll over, sier landslagssjef Gemma Grainger til VG.

Dette er en av mange skader Hegerberg har hatt siden et tretthetsbrudd i 2019. Hun røk korsbåndet i 2020, og slet igjen med det samme tretthetsbruddet idet hun nærmet seg skadefri fra kneskaden.

Etter det har det vært en del småskader. Hun skadet seg før kampen mot Filippinene i VM i 2024, og forlot banen rett før avspark:

Også i Nations League har hun slitt med skader. Senest måtte hun stå over returkampen mot Kroatia i nedrykksplayoffen i februar. Hun pådro seg en skade i det første oppgjøret. Hegerberg selv har vært kritisk til den stadig tettere terminlista.

– Er det ikke et faresignal når en 28 år gammel fotballspiller sliter så mye med skader?

– For alle fotballspillere så finnes det en skadehistorie. Alle vil at spillerne skal være skadefrie over lengre perioder. Det er alltid fokuset. Det er frustrerende når man er på vei tilbake fra skade så får man et tilbakeslag med en støtskade som man ikke kan kontrollere. Motspillerne ønsker å stoppe Ada i kampene og de fysiske kampene er en del av spillet. Uheldigvis er det derfor hun er skadet nå, sier Granger.

– Det er ikke bare Ada. Jeg tror du kan liste opp de 7–8 beste spillerne i verden og flere av dem vil ha en skadehistorikk som delvis er ukontrollerbar. Det viktigste for meg er at vi har en kjempebra forhold med det medisinske apparatet til Lyon, og vårt medisinske apparat er veldig optimistiske med tanke på at Ada skal komme kjapt tilbake og at hun kan spille en stor rolle i denne kvalifiseringen. Det er det viktigste for meg.

– Hun er 28 år gammel. Hun har en lang karriere foran seg. Så vi vil jobbe veldig tett med Lyon for å forsikre oss at vi gjør alt som er innenfor vår kontroll for å holde henne skadefri. Vi kan ikke kontrollere spark og sene taklinger, men om vi får kontroll på alt annet så er dét det beste vi kan gjøre for Ada.

Landslagssjef Gemma Grainger. Foto: Carina Johansen / NTB

Skaden gjør at Hegerberg, sammen med landslagskaptein Maren Mjelde, mister de første kampene i EM-kvalifiseringen mot Finland og Nederland. Norges stjernespiss vil dermed ikke være med Grangers andre samling som norsk landslagssjef.

– For en trener er dette en situasjon du er vant med. Det er en del av verktøykassen jeg har som trener å kunne planlegge med spillere, planlegge uten visse spillere og være tilpasningsdyktig. Og vi må være tilpasningsdyktige som lag. Vi har en veldig god konkurranse blant angrepsspillerne våre som spiller på det øverste nivået til vanlig, sier Granger, som ikke er enig i at skadeproblemene til Hegerberg gjør det vanskeligere for henne å gjøre landslaget «sitt»:

– Jeg snakker med Ada regelmessig. Vi pratet denne uken. Vi kommuniserer ofte både når vi er sammen og når hun er med Lyon. Da snakker vi alltid om hvordan vi ønsker å fremstå og hvordan vi ønsker å spille. Det er en vanlig dialog, så vi snakker ofte om hvordan vi vil fremstå.