I 1991 dømte Gulating lagmannsrett Jan Egil Granfoss for utuktig omgang med barn under 14 år og utuktige handlinger med barn under 16 år.

I dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» som gikk på NRK i fjor høst, unnlot NRK å nevne dommen, noe som skapte reaksjoner.

Lørdag er to av de fornærmede på plass på SKUP-konferansen, hvor NRK legger frem hovedpunkter fra NRKs evaluering av hva som gikk galt.

Foran hundrevis av journalister forteller Jan og Lars om overgrepene som skjedde for over 30 år siden, og hvordan det har påvirket dem i ettertid. Ingen av dem ønsker å la seg avbilde eller at etternavnet deres gjengis offentlig.

Vibeke Fürst Haugen sier det ble gjort flere feilvurderinger i forbindelse med «Bamsegutt»-dokumentaren. Foto: Tore Kristiansen / VG

Så forteller de om da de ble kjent med at NRK skulle lage dokumentar om «Bamsegutt» – Jan Egil Granfoss. Ingen av dem oppfattet at NRK skulle gå så «dypt» inn i det

Da Lars så resultatet av NRK- dokumentaren ble han sint og provosert.

– Jeg ble rett og slett uvel og provosert.

Lars sier han ikke orket å se hele serien. Jan sier han så hele dokumentaren, og sier:

– Jeg følte nesten overgrepet på nytt.

NRK-sjefen: – Beklager

NRK fjernet «Ingen elsker Bamsegutt» fire dager etter premieren. Dokumentaren på fire episoder viste livet til en norsk uføretrygdet far som bor på Filippinene med sin kone og tenåringssønn.

Dokumentaren førte til massiv kritikk.

Kringkastingssjefen sier ingen har mistet jobben som følge av saken, men sier det er gitt advarsler i redaktørlinjen. Foto: Tore Kristiansen / VG

Statskanalen har i ettertid evaluert seg selv, og lørdag er kringkastingsjefe på plass på SKUP for å fortelle om evalueringen.

– Først vil jeg si at det gjør veldig inntrykk å høre dere forteller. Det gjør veldig inntrykk. Det tror jeg mange i salen kjenner på, sier kringkastingssjef i NRK, Vibeke Fürst Haugen.

– Jeg beklager, sier hun direkte til Lars og Jan.

Beklagelsen går også til Granfoss og hans familie, presiserer Fürst Haugen senere.

Les punkter fra NRKs evaluering nederst i artikkelen.

– Alvorlige konsekvenser

Fürst Haugen sier NRK har tatt saken på alvor, og at de har gjort noen viktige erfaringer som følge av dette.

«Ingen elsker Bamsegutt» ble fjernet fra NRK etter fire dager. Foto: Faksimile NRK TV / NTB

Hun forteller at NRK ikke kjente til dommen før tre uker før planlagt publisering. Publiseringen ble satt på pause, men NRK valgte til slutt å publisere TV-dokumentaren.

– Feilvurderingen om å utelate overgrepsdommen ga mange følgefeil og fikk flere alvorlige konsekvenser, sier Fürst Haugen.

– Serien skulle ikke ha vært publisert.

Fürst Haugen sier at ingen NRK-ansatte mister jobben, men at det har blitt gitt advarsler på i redaktørlinjen, som følge av saken.

Det er Hege Iren Frantzen og Stein Bjøntegård som har leder arbeidet med å evaluere det som skjedde. Frantzen er redaktør for mangfold og samarbeid i NRK, mens Bjøntegård er nyhetssjef.

«Bamsegutt»-serien ble vist i høsten 2023, og etter at den ble fjernet gjorde NRK det klart at de ikke kom til å legge den ut på nytt.

Etter avpubliseringen kom kringkastingssjefen med en «uforbeholden unnskyldning».

Brøt god presseskikk

I slutten av februar NRK-programmet felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU). De slo fast at NRK har brutt god presseskikk på tre punkter.

  • 2.2: om redaksjonens uavhengighet og om å unngå dobbeltroller
  • 3.2: om kildekritikk og faktasjekk
  • 4.8: om hensyn i omtale av barn

– Det har vært beintøft

Den profilerte programlederen for serien, Tore Strømøy, har tidligere fortalt at stormen rundt serien var «beintøff».

– Jeg følte det som at jeg bare lå og holdt meg fast i jorden, for ikke å bli slynget ut i verdensrommet. Det var så gæli. Og det har jo selvfølgelig gjort noe med meg. Det gjør at jeg har fått angst, ikke sant. Jeg våkner sånn om morgenen, sa Strømøy på talkshowet «Else».

Han har også fått støtte for dokumentaren.

– Flere i NRK uttrykte bekymring før publisering

NRK tok selv initiativ til en evaluering av arbeidet som gjort i forbindelse med «Bamsegutt-serien». I en 13 sider lang rapport kommer det frem en rekke læringspunkter, ifølge NRK.

Her er noen av punktene:

  • Flere i NRK uttrykte bekymring før publisering. Dette burde ha medført at det ble tatt en lengre pause i produksjonen. Man burde brukt mer tid og løftet fram alternative løsningsforslag før ny publiseringsbeslutning ble tatt.
  • Arbeidet med serien «Ingen elsker Bamsegutt» var preget av svært mange presseetiske dilemmaer. I arbeidet med serien ble ikke redaktørlinjen i tilstrekkelig grad brukt. De inngående vurderingene stoppet på for lavt nivå. Dilemmaene burde vært løftet tidlig og tydelig i redaktørlinjen i Distriktsdivisjonen. Evalueringen har også avdekket uklarhet om etikkredaktørens mandat og myndighet.
  • Redaksjonen som skapte serien gjorde mange vurderinger underveis. Flere avgjørelser ble ikke i tilstrekkelig grad kvalitetssikret og risikovurdert. Dette er et redaktøransvar. Feilvurderingen om å utelate overgrepsdommen ga mange følgefeil og fikk flere alvorlige konsekvenser.
  • Redaksjonen var for smalt sammensatt og burde i større grad søkt råd utenfor seg selv. NRK har flere redaksjoner og spesialister som har erfaring med presseetisk krevende saker, samt redaksjoner med viktig lokalkunnskap. Disse burde i større grad ha vært konsultert og involvert.
  • Evalueringen avdekket svakheter i NRKs rutiner og struktur for håndtering av redaksjonelle kriser.