26. januar skrev VG om at 294 norske kjendiser hadde undertegnet et opprop, der de oppfordret NRK til å be EBU utestenge Israel.

Nå er listen mye lenger. 530 norske artister har signert, opplyser Marte Wulff (43) i aksjonsgruppen for Palestina, til VG.

Blant navnene er Aurora, Trygve Skaug, Åge Aleksandersen, Marthe Valle, Sondre Lerche, Halvdan Sivertsen, Jørn Hoel, Silya, Dagny, Ulrikke Brandstorp, Julie Bergan, Chris Holsten, Marit Larsen, Maria Mena, Ingebjørg Bratland, Maria Haukaas Mittet, Elisabeth Andreassen, Ingrid Bjørnov, Gaute Ormåsen, Anita Skorgan og Margaret Berger.

Flere av signaturene tilhører altså sangere som tidligere har deltatt i MGP og Eurovision.

SIGNERT: Ulrikke Brandstorp, Gaute Ormåsen og Margaret Berger. Foto: Janne Møller-Hansen/VG, Line Møller/VG og Ole Berg-Rusten / NTB

Felles fra Norden

Og de er ikke alene. Her er oppropene til de danske, finske, islandske og svenske artistene, som alle har samme budskap til EBU, European Broadcasting Union, som arrangerer Eurovision Song Contest:

Alle oppropene vil at Israel skal nektes å delta i Eurovision Song Contest-finalen i Malmö i mai på grunn av krigføringen på Gaza.

SIGNERT: Åge Aleksandersen, Maria Haukaas Mittet og Chris Holsten. Foto: Joakim Halvorsen/NTB, Heiko Junge/NTB og Annika Byrde/NTB

«EBUs argumenter for Israels deltagelse holder ikke vann», heter det i et felles opprop.

EBU har hele tiden sagt at det er uaktuelt å utestenge Israel fra konkurransen, fordi det er «en konkurranse for kringkastere, ikke regjeringer, og den israelske kringkasteren har deltatt i 50 år».

Mandag bekreftet de formelt overfor VG at Israel har fått grønt lys.

EBU unnlater imidlertid å svare på VGs spørsmål om all motstanden mot Israels medvirkning.

– Selektiv moral

Oppropenes tale er klar:

«Når Israels mangel på overholdelse av internasjonal lov og rett ikke får konsekvenser, normaliseres krigsforbrytelser, okkupasjon og blokade. Vi mener at EBU og alle medlemslandene bidrar til denne normaliseringen ved å la Israel delta i årets Eurovision», heter det.

DEMONSTRANTER: Demonstranter fra Aksjonsgruppa for Palestina aksjonerte mot drepte journalister på Gaza før MGP-finalen på NRK i januar. Foto: Annika Byrde / NTB

Oppropet mener det er «selektiv moral og politikk fra en union som påberoper seg å være upolitisk», når Israel får stille, mens Russland er utestengt etter invasjonen av Ukraina.

«Som artister og musikere ønsker vi å bruke våre stemmer til å stå opp for våre palestinske medmennesker. Vi kan ikke stå passive og se på at et land som begår grove krigsforbrytelser mot et innesperret folk, blir invitert med på en felles feiring av musikk, mangfold og samhold», skriver de.

Fra oppfordring til boikott

Oppropene i Finland og Sverige krever at de nasjonale kringkasterne trekker seg fra konkurransen hvis Israel får stille. De norske nøyer seg med en oppfordring til sine respektive kringkastere.

– Noen av landene har fra starten krevd at deres kringkaster boikotter Eurovision dersom Israel får være med, sier Wulff til VG.

– Norsk Aksjonsgruppe for Palestina har så langt valgt å fokusere på at de som har ansvaret for å ta stilling i denne saken, nemlig NRK, regjeringen og kulturministeren, tar det ansvaret.

Wulff sier at dersom de ikke lytter, vil aksjonsgruppen vurdere å skifte fokus over til boikott av Eurovision eller Eurovisions hovedsponsor, israelske Maroccanoil.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (43) har tidligere uttalt til dagsavisen at hun ikke vil legge seg opp i NRKs redaksjonelle avgjørelse.

Saken har også vært debattert i Kringkastingsrådet.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen (55) uttalte da at NRK mener en boikott av Israel vil svekke deres troverdighet som nyhetsformidler.

– Vi er en allmennkringkaster, ikke en politisk organisasjon.

Demonstranter har på sin side lovet å protestere utenfor NRK helt frem til den internasjonale finalen i Malmö.

Israels låt «Hurricane» er landets tredje forsøk i år. De to første ble begge avvist fordi kunne oppfattes politisk.

I utgangspunktet nektet den israelske kringkasteren å endre teksten til låten, men etter påtrykk fra president Isaac Herzog (63), snudde de.

– Faller fullstendig

Det får Marte Wulff til å reagere ekstra.

– Argumentet om at arrangementet ikke er politisk, faller fullstendig sammen når den israelske presidenten har grepet inn. Om det argumentet ikke var skrøpelig nok fra før, sier hun.

«Israels regjering har gjort det klart at landets deltagelse i konkurransen er politisk viktig», heter det i fellesoppropet fra de nordiske artistene.

Der pekes i tillegg på at «artistene representerer sine land og vifter med flaggene sine

SIGNERT: Elisabeth Andreassen, Anita Skorgan og Jørn Hoel. Foto: Berit Roald/NTB, Gabriel Aas Skålevik/VG og Javad Parsa/NTB

Da Russland ble utestengt i 2022, skjedde det etter at flere kringkastere hadde lagt press på organisasjonen – inkludert NRK. Den gangen uttalte EBU at Russlands deltagelse kunne sette konkurransen i vanry.

Island har bestemt seg

Frem til mandag var det usikkert om islandske Hera Björk (51) kom til å delta i Malmö. Nå har hun bestemt seg.

Instagram skriver hun at hun «hører og respekterer alle», og at hun «håper på forståelse tilbake».