Som VG skrev sist fredag, ønsker byrådet i Oslo å oppgradere Bjerke travbane, så den blir egnet til å ta imot de største internasjonale artistene – som for tiden har det med å droppe Norge på sine turneer.

– En superbra start, uttalte Live Nations daglige leder og sjefspromotør Martin Nielsen da.

Det mener han fortsatt, men han vil gjerne nyansere oppfatningen av at Oslo med Bjerke-løsningen kan trekke til seg artistene som drar til utendørsstadionet Ullevi i Gøteborg og flerbrukshallen Friends Arena i Stockholm.

– Det kommer fortsatt til å være en stor utfordring å få Coldplay, Beyoncé, Taylor Swift og så videre til å si «ja» selv om vi har Bjerke, sier Nielsen.

Mer penger på stadion

Ifølge Nielsen foretrekker superstjernene å spille på stadioner, med en miks av sitte- og ståplasser, både av økonomiske og produksjonstekniske årsaker.

Han utdyper:

  • På en stadion kan man operere med flere prisklasser, gjerne syv-åtte forskjellige, og da selge de beste sitteplassene til høyere pris.
  • Artistene lager ofte konsertene for at de skal ses fra ulike nivåer, og får ikke samme visuelle uttrykk hvis alle tilskuere står på samme flate underlag.

På et flatt område som Bjerke kan man i beste fall ha én litt dyrere «golden circle» nær scenen, mens de øvrige titusenene blir ståplasser med samme pris for alle, mener Nielsen.

– Har du kun to billettprisnivåer blir det så klart mye vanskeligere å maksimere inntekten.

ETTERTRAKTET «LOOK»: Publikum på flere høydenivåer er et poeng for artister som vil ha stadionkonserter, mener Live Nations sjef i Norge. Her er Chris Martin i sving med Coldplay på Ullevi i Gøteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Nielsen viser til flere utfordringer han ser ved Bjerke som konsertsted:

– Det står et stort tårn der i midten, som begrenser sikt. Og det finnes veldig få lokaler og hus i nærheten, som kan anvendes til kontor og til produksjon.

FLATT: Tilskuerne var bokstavelig talt likestilte på Bjerke da Rammstein spilte der. Foto: Lise Åserud / NTB

Oslobyrådets Bjerke-planer har en planlagt prislapp på 5,3 millioner kroner.

– I tillegg til den investeringen de prater om, behøver man å gjøre en del investeringer selv. Så håper man jo at det blir bra til slutt. Men det er absolutt en del jobb som må gjøres.

TVILER PÅ TAYLOR: Martin Nielsen var involvert i Taylor Swifts eneste norgeskonsert til nå, i Oslo Spektrum 2011. Han tror ikke hun vil spille på Bjerke. Foto: Toru Hanai / AP / NTB

Anita Leirvik North (H), byråd for kultur og næring, skriver i en epost til VG at hun ser på Bjerke som en rask løsning på en prekær utfordring, med flere fordeler:

– De har kapasitet til 60.000, er fleksible på datoer, kan sannsynligvis være klart til sommeren 2025 og er tilgjengelig i flere år fremover.

Hun melder videre at hun anerkjenner at det er delte meninger om hva som må til for å trekke de største navnene til Oslo.

– Blir jo litt lei

Live Nations norgeskontor omsatte for nesten en halv milliard i 2022.

Nielsen, som er svensk, er oppgitt over at hans næring ikke har blitt prioritert eller lyttet til når eksempelvis Valle Hovin skulle oppgraderes; skøytebanen kan ikke lenger brukes til konserter.

Han synes også det er frustrerende å se hvor mye penger det offentlige bruker på prosjekter som regjeringskvartalet eller Holmenkollen, mens det ikke foreligger noe initiativ til å bygge en flerbrukshall i Oslo-området.

– Man blir jo litt lei av hvordan byutviklingen har vært.

TOPPSJEF: Martin Nielsen har ledet Live Nations norgesavdeling i en årrekke. Foto: Thomas Talseth / VG

Nielsen uttrykker forståelse for at en hall med plass til 50.000–60.000 tilskuere vil koste dyrt, men er samtidig sikker på at det ville lønnet seg for byen i lengden.

– Når Bruce Springsteen kommer innom genererer det gjerne 200 millioner via barer, restauranter, hotell og så videre. Man må se på en investering på den måten.

GRAVER ETTER LØSNINGER: Anita Leirvik North (H), byråd for kultur og næring i Oslo. Foto: Frode Hansen / VG

Ifølge Anita Leirvik North jobber byrådet med å gjøre hovedstaden til en arrangementsvennlig by.

Hun mener de har lagt ned mye ressurser for å finne nye steder for både store og små konserter og festivaler.

– Det har blant annet ført til at vi åpner Voldsløkka for to helger med konserter, skriver hun – og sikter til området hvor Eminem underholdt 50.000 i 2018 og hvor Taylor Swift egentlig skulle spille i 2020.

Kulturbyråden sier at de ønsker å tilrettelegge best mulig for arrangørene.

– Det er arrangørene selv som med sin førstehånds kjennskap må vurdere hvilke artister det vil være aktuelt å booke til de aktuelle konsertområdene, også på Bjerke travbane.