Det er årets forhøyede trusselnivå som er bakgrunnen for tilbudet om krisetelefon som ikke bare går til artistene, men også til delegasjonene, produksjonen og frivillige.

Det er Aftonbladet som avslører dette. Avisen skriver også at det vil være en psykolog tilgjengelig bak scenen.

Les også: Marcus og Martinus (22) får livvakter under Eurovision

– Under Eurovision har SVT tatt ekstra høyde, sier Madeleine Sinding Larsen som er pressesjef for konkurransen.
Øvingene foran ESC har allerede begynt. Sist lørdag inntok de første landene scenen for å øve på sine bidrag.

For to uker siden gikk Eurovision-arrangøren EBU ut i skarpe ordelag og fordømte hatet, truslene og hetsen som mange av årets artister har blitt utsatt for etter at det ble klart at Israel fikk lov til å delta til tross for krigen mot Hamas i Gaza.

Nå kan Aftonbladet avsløre at alle artister som konkurrerer i Eurovision tilbys krisehjelp og psykologisamtaler i Malmö, skriver den svenske avisen.

Les også: Gåte om avlysningen: – Må bare si stopp

Det innebærer at Marcus & Martinus, så vel som norske Gåte og Israels Eden Golan, sveitsiske Nemo, Baby Lasagna fra Kroatia og alle andre konkurrerende artister får mulighet hele døgnet til å ringe en spesiell krisetelefon og snakke ut om de ikke har det bra.

Foto: Tobbe Ek, Aftonbladet

Nummeret finnes i en spesiell app som SVT, EBU og Malmö stad har opprettet for de som jobber med Eurovision og som også tilbys landenes delegasjoner.

Der står det, på engelsk:

«Døgnet rundt-støtte. Om du kjemper med tanker, føler deg stresset eller urolig, eller om du har problemer med å konsentrere deg eller slappe av, uansett om det er arbeidsrelatert eller personlig».

Det understrekes også at hjelpetelefonen finnes der for alle, uansett hvilken rolle man har – om man inngår i en delegasjon eller jobber med Eurovision på en annen måte.

I Arbeidsmiljøplanen for ESC skriver SVT og Malmö stad:
«Det er mulig å få opp til tre dyptgående telefonsamtaler med en psykolog innen 72 timer, på flere ulike språk».

Krisetelefonen har vært åpen og tilgjengelig for SVTs produksjonspersonale som jobber med ESC siden mars.

Det samme gjelder for de omkring 600 frivillige som gjennom Malmö stad kommer til å jobbe med arrangementet på frivillig basis.

Tilbudet gjelder frem til 15. mai. Når som helst, 24 timer i døgnet, kan de ringe krisetelefonen om de føler seg utsatt eller har behov for å prate med noen.

Les også: Eurovision 2024: Alt du trenger å vite

«En til to psykologer kommer dessuten til å være tilgjengelige i selve arenaen for samtale ansikt til ansikt», står det også i arbeidsmiljøplanen.

Madeleine Sinding Larsen, SVTs pressesjef for ESC, forteller at TV-selskapet har tilbudt sine ansatte en hjelpelinje dit man kan ringe ved behov i flere år allerede.

– For eksempel har Melodifestivalen (svenskenes svar på Melodi Grand Prix, red.anm.) hatt denne spesielle hjelpelinjen i sin produksjonsapp noen år. Under Eurovision har SVT tatt ekstra høyde, slik at den også omfatter delegasjonene, sier hun.

Da SVT arrangerte Eurovision 2016 fantes likevel ingen hjelpelinje, hverken for produksjonsapparatet, frivillige eller delegasjoner.

Flere personer med innsyn bak kulissene bekrefter at dette er første gangen at delegasjonene og de konkurrerende artistene tilbys denne formen for krisehjelp.