– Islam veileder meg til å vite hva som er galt.

Det sier aktivist og fredsprisvinner Malala Yousafzai (26) som kjemper mot systematisk undertrykke av jenter og kvinner.

I et nytt intervju med nettstedet Muslim Girl åpnet hun opp om livet.

– Jeg vokste opp i et muslimsk land og i en muslimsk familie hvor jeg var forpliktet til læren i islam. Så troen har alltid vært en stor del av livet mitt, sier Yousafzai.

Intervjuet er gjort i forbindelse med «Muslim Women's Day», som markerer kvinners rettigheter. Den siste tiden har hun fokusert på situasjonen i Afghanistan.

– Landet er ikke det eneste muslimske landet i verden, men det er det eneste landet i verden som stopper jenter fra å gå på skole. Det jeg vet, som praktiserende muslim, er at utdanning faktisk er obligatorisk i islam. Islam sier at du ikke kan forbli uvitende, at du må gå og søke kunnskap – uansett hvor vanskelig det er, eller hvor langt du må reise.

Yousafzai sier at hennes tro er grunnlaget for hennes aktivisme, både med hennes fredelige protester og som en drivende kraft for hennes engasjement.

Frem til 9. april feirer muslimer verden over den hellige fastemåneden ramadan.

– Jeg begynte å lære Koranen i 10-årsalderen, og husker at den hadde disse kraftfulle budskapene om å gjøre gode handlinger og være et dydig menneske. De gjorde et stort inntrykk på meg da, og har blitt med meg siden, sier hun.

– Utnytter en forvrengt tolkning

Yousafzai forteller at kjernen i islam å sørge for at andre ikke misbruker religion til å gjøre skade.

– Vi ser i Afghanistan hvordan Taliban utnytter en forvrengt tolkning av islam til å håndheve sitt kjønnsapartheid-regime. Min tro veileder meg til å vite at det er galt med overlegg og systematisk å undertrykke jenter og kvinner, sier hun.

Kjempet siden angrepet

Som 14-åring ble Malala Yousafzai verdenskjent etter at hun ble skutt i hodet av Taliban-soldater.

Det skjedde i Swat Valley i Pakistan 9. oktober 2012. Angrepet skjedde på skolebussen etter at hun hadde demonstrerte for at jenter skulle få gå på skole i hjembyen.

I 2014 ble hun tildelt Nobels fredspris, og har siden arbeidet for menneskerettigheter.

I 2023 utfordret hun normene i hjemlandet med en film om transkjønn.