Eurovision Broadcasting Union (EBU) har kommet med en uvanlig krass uttalelse, der Gaza-krigen danner bakteppet for uttalelsen, etter at Israels deltager, Eden Golan, angivelig skal ha mottatt drapstrusler på Instagram.

Flere medier melder om drapstruslene mot Eden Golan, deriblant The Jerusalem Post og Haaretz.

De er også gjengitt i vestlige medier som BBC og The Guardian. Opplysningene kommer i sin tur fra det israelske kjendisnettstedet Walla Celebs som ikke oppgir kildehenvisninger annet enn at de kommer fra «sangerens medarbeidere».

EBU med krass uttalelse

Det var imidlertid nok til at EBU rykket ut med en fordømmelse av det EBU-toppen Jean Philip De Tender kaller «målrettede sosiale medier-kampanjer mot noen av våre deltagende artister».

De Tender forsvarer ytringsfriheten, men poengterer sterkt at det er EBUs avgjørelse å la Israel delta i årets Eurovision:

«Vi vil sterkt slå ned på enhver form for nettmisbruk, hatefulle uttrykk eller trakassering av våre artister eller hvilken som helst person knyttet til konkurransen. Det er uakseptabelt og fullstendig urettferdig, da artistene ikke har noen rolle i avgjørelsen».

Kjenner på ydmykhet

Israels kringkaster Kan har ikke svart på VGs spørsmål rundt sikkerheten til sin deltager, Eden Golan. Heller ikke apparatet rundt Golan har besvart VGs forespørsel.

Ebba Adielsson, eksekutiv produsent i SVT for Eurovision Song Contest 2024, sier de har dialog med EBU om utfordringene som det innebærer å gjennomføre Europas største TV-program i disse tider, men at det ikke er første gang at Eurovision arrangeres når det pågår en ytre konflikt.

– Som TV-skapere er vi her for å gjøre en jobb, og det er å produsere en konkurranse og tre fantastiske show. Vi kjenner på ydmykhet for oppgaven og jobber for at prosjektet skal kunne gjennomføres på beste vis. SVT gjør dette prosjektet for syvende gang, og vi har et erfarent Eurovisionteam – det kommer til å bli bra, skriver Adielsson i en e-post til VG.

LEDERTEAMET: Dette er SVTs ledergruppe for årets Eurovision Song Contest. Fra venstre Johan Bernhagen, Christel Tholse Willers, Ebba Adielsson og Tobias Åberg. Foto: Anders Strömquist

Norsk politi på plass i Malmö

SVTs Ebba Adielsson avslører at avgjørelser som tas rundt sikkerheten både er omfattende og basert på dagssituasjonen, men at SVT aldri går inn i detaljer rundt sitt sikkerhetsarbeid.

– Det er en kombinasjon av synlige og ikke-synlige tiltak som kommer til å gjennomføres med hensikt å skape en trygg opplevelse for alle besøkende. Blant annet kommer man som gjest på Malmö Arena til å måtte gå gjennom sikkerhetskontroller som tilsvarer en flyplasskontroll, forteller Adielsson.

Det er allerede søkt om flere demonstrasjoner i Eurovision-uken i mai, men ifølge STV var det pr. 22 mars ingen direkte trusselsituasjon i forkant av Eurovision Song Contest.

Foruten EBU, samarbeider SVT tett med Malmö Arena, Malmö by, politimyndigheten og andre kriminalitetsforebyggende myndigheter, opplyser Ebba Adielsson.

Denne uken ble det klart at også norsk politi skal bidra til å ivareta sikkerheten rundt arrangementet.

– Har dialog

Også NRK er opptatt av å ivareta sikkerheten til Norges representant, Gåte.

– Sikkerhet er alltid vår førsteprioritet. Vi går ikke inn i detaljer rundt hvilke sikkerhetstiltak som gjøres, men NRK har dialog med SVT og EBU, som sammen med politiet og svenske sikkerhetsmyndigheter har ansvaret for sikkerheten under Eurovision Song Contest, sier NRKs MGP-general og delegasjonsleder Stig Karlsen.

I år leder han en delegasjon på totalt 21 mennesker.

– Sikkerheten under ESC er alltid høy, og i lys av den anspente situasjonen i verden, er det naturlig å tenke seg at sikkerheten er ekstra høy i år. Delegasjonen vil informeres og innrulleres i sikkerhetsprosedyrene i tiden frem mot avreise til Malmö, forklarer Stig Karlsen.