Svenske Expressen omtaler et nypublisert bilde på det svenske kongehusets Instagram-konto, som ser ut til å ha vært gjennom en litt rar prosess.

Mange i kommentarfeltet stusser over bildet og lurer på om kongeparet er «klippet inn».

Kongeparet befinner seg i disse dager på statsbesøk i Mexico. Men de har ikke tatt bildet selv, eller fikset på det. Derimot er det en pressefotograf fra det svenske nyhetsbyrået TT som følger kongeparet, og som har tatt dette og flere bilder.

– Litt uforsiktig

Særlig er det kong Carl Gustafs høyre side og partier rundt dronningens kjole som ikke helt ser ut til å matche omgivelsene på en naturlig måte.

Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Og ganske riktig.

– Det er brukt Photoshop, sier nyhetsbyrået TTs bildesjef Mats Schagerström om byråets fotograf, Jonas Ekströmer.

– Det var det siste besøket i Mexico, og han var nok litt uforsiktig da han lagde maskene sine, forklarer bildesjefen til Expressen.

– Man kan se bak kongens hode at det er litt mørkt. Dette skyldes at han kanskje ikke var så nøye, legger han til.

Her er bildet som kongeparet la ut fredag:

TT-sjefen forklarer imidlertid at det er ganske vanlig prosedyre.

– Kongeparet står i skyggen med en veldig lys bakgrunn, hvor man kan se pyramiden. Så det fotografen har gjort, og som man har gjort til alle tider, er at han har mørknet bakgrunnen. Da blir den ikke helt hvit, og man kan se hva som er i bakgrunnen.

Schagerström synes imidlertid at det er bra at kongehusets følgere setter spørsmålstegn ved bilder, og at de er på vakt.

– Vi får takke William og Kate for det, sier han – og sikter til det britiske prinseparets bildeflause fra søndag i forrige uke.

– Omdiskutert

Bildesjef i VG, Espen Sjølingstad Hoen, sier at slike eksempler på etterbehandling av pressefotografier ikke tillates i VG.

– Her ser det ut til at bildebyrået TT eller fotograf har bearbeidet bildene utover det som er tillatte rammer for behandling av nyhetsbilder, sier han.

– De gangene slike bilder kommer til oss gjennom byråer eller andre leverandører, er målet at bildet stanses før publisering.

VG-bildesjefen mener det kan se ut som det kan ha blitt brukt en teknikk hvor man lager to kopier fra originalen: Én som er justert for bakgrunnen, og én som er justert for at personene skal se best mulig ut.

– Så er de to bildeversjonene satt sammen i programmet Photoshop, forklarer han.

– Dette er en omdiskutert bildebehandlingsmetode i pressen, og som kan stille spørsmål ved troverdigheten til et nyhetsbildes dokumentariske verdi.