– Det må man bare gjøre når sånt inntreffer, da må man bare si stopp. Og så må man vente til ting er i orden igjen, og at man føler at man kan gå videre. Sånn er jo livet. Og døden, for så vidt, sier Magnus Børmark i Gåte.

Lørdagens pre-party på Rockefeller skulle være det siste av slike storslagne fan-show som Gåte allerede har deltatt på flere av i andre europeiske storbyer.

Les også: Gåte avlyser Eurovision-konsert etter dødsfall

Men helt forberedt var ikke Gåte på alt oppstyret i ukene før finalen; de kjente ikke til at det fantes noe som het pre-party ...

– Det gjør vi nå! Det har vært kjempeartig og utviklende å møte alle som er i samme båt – som representanter for hvert sitt land. Vi har møtt mennesker med et voldsomt engasjement for Eurovision, så det har vært veldig inspirerende å være en del av det, sier bandet.

Nå venter noen dager med velfortjent ferie før de skal representere de norske fargene med «Ulveham» i Eurovision Song Contest (ESC) i Malmö om drøyt to uker.

– Nå er det bare skogsturer, hagearbeid og spa før vi kommer inn på oppløpssiden om to uker!

Den mest kontroversielle delen av årets konkurranse, helt siden Gåte vant Melodi Grand Prix i Trondheim tidligere i vinter, har vært Israels krigføring på Gaza og landets deltagelse i Eurovision.

I starten av måneden var Gåte en av ni Eurovision-artister som gikk ut med et felles opprop der de uttrykker støtte til alle som lider som følge av krigføringen.

De åtte andre artistene er fra Finland, Danmark, Litauen, Irland, Storbritannia, San Marino, Sveits og Portugal.

Oppropet har imidlertid fått noe kritikk, blant annet fra artistkollega og initiativtager til å kaste Israel ut av Eurovision, Marthe Valle, som mente innlegget sa «ingenting».

– Jeg tror det innlegget hadde møtt kritikk uansett. Vi satt i hele påsken og snakket veldig grundig sammen om hvorfor vi deltar og hvordan vi skal unngå at vi som deltagere blir tatt til inntekt for noe vi ikke står for. Og hva er det vi står for? Da koker det rett og slett ned til menneskeverd. At alle menneskeliv er like mye verdt. Og da kom vi med en uttalelse som handler om nettopp det, forklarer Magnus Børmark.

– Gjennom musikk åpnes det et rom der det ikke finnes skiller, der det ikke finnes nasjonalitet, der det ikke finnes politikk eller identitet. Der det bare er musikken, og den forener oss, mener han.