I år stemte redaktør og samfunnsdebattant Vebjørn Selbekk på en deltager i Eurovision for første gang i sitt liv.

Stemmene hans gikk til Israel.

– I kveld stemmer jeg for demokrati og mot hat, terror og antisemittisme, skrev han på X torsdag kveld.

Han utdyper til VG:

– Jeg synes alltid Eurovision har vært artig, men i år har jeg vært veldig engasjert og knyttet til situasjonen, sier han.

Redaktør i den kristne dagsavisen Dagen, Vebjørn Selbekk. Foto: Frode Hansen / VG

Selbekk forteller at han stemte 20 ganger på Israel.

– Det var grensen for hvor mange stemmer man kunne gi. Så både kona mi og jeg tastet for harde livet i går kveld.

– Grell kontrast

Fredag ligger Israels bidrag som nummer to på oddslistene.

I en stripe over skjermen hos den italienske kringkasteren RAI, rullet det som så ut som italienernes fordeling av stemmer. Mens ingen andre land fikk over åtte prosent av italienernes stemmer, står Israel oppført med hele 39,31 prosent.

Hjemme i Norge sier én av fem at de vil boikotte. Men semifinalene så langt har hatt høyere seertall i år enn i fjor, ifølge NRK.

Men samtidig som at Israel klatrer på bettinglistene mellom glitter og glam i Malmö, har israelske styrker nylig intensivert angrepene mot Rafah sør i Gaza.

– Det er en grell kontrast, sier leder i Palestinakomiteen Line Khateeb til VG.

Les også: Når alt er borte, hvor skal familien da gjøre av seg?

– Dette er et tegn på at det sitter en del folk i Europa som ikke har fått med seg hvor grovt Israel går frem med å utslette Gaza.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Over 1100 mennesker ble drept da Hamas gikk til angrep i Israel 7. oktober. Samme kveld svarte Israel med omfattende bombing og senere bakkeinvasjon i Gaza, hvor over 34.900 mennesker så langt er drept.

Les også: Gjemte seg i likhaug

Blant de drepte er det ifølge palestinske myndigheter minst 13.000 barn og 9.000 kvinner. Det tilsvarer i gjennomsnitt over 70 barn og 50 kvinner daglig.

Foto: Fatima Shbair / AP / NTB

– Det reflekterer den manglende forståelsen for hvor akutt det er i Gaza nå, og hvor alvorlige ting som skjer.

– Eksplosjon av jødehat

Selbekk sier på sin side at han synes det er viktig å vise at det er folk som faktisk støtter Israel, og som «vil Israel alt vel».

– Situasjonen i år er helt spesiell. Etter det som skjedde 7. oktober i fjor, har vi fått en eksplosjon av jødehat i Europa og i verden, også her i Norge. Det er sterke krefter som vil boikotte Israel og presse dem ut av Eurovision. Det er viktig å vise at det finnes andre miljøer og syn på dette.

Vebjørn Selbekk nådde maksgrensen for antall stemmer. Foto: Privat

– Forstår du at en støtte til Israel skaper reaksjoner?

– Ja. Det er viktig for meg å si at engasjementet mitt ikke betyr at jeg ikke anerkjenner – og lar meg bevege av lidelsene på Gazastripen. Det er forferdelig det som skjer, sier Selbekk og legger til:

– Men mitt poeng er at hele denne situasjonen er det Hamas som må ta ansvar for. De visste hva de slapp løs da de gikk til angrep, og de har hele veien blåst i sin egen befolkning.

Det mener Khateeb er et feilspor.

– Dette er et klassisk eksempel på hvordan dem som støtter Israel vrir på bildet. De fremstiller Israel som et fredelig demokrati, mens de er dokumentert ansvarlig for apartheid, okkupasjon og krigsforbrytelser.

– Rimer dårlig

Khateeb tror Israels posisjon i Eurovision nå skyldes sympatistemmer til Israel, og at mange av dem som støtter Palestina boikotter konkurransen og ikke deltar i avstemmingen.

– Vårt poeng er at Israel ikke burde deltatt i konkurransen fordi staten er ansvarlig for et pågående folkemord. Det er en likegyldighet over drap og menneskerettighetsbrudd på palestinerne.

Foto: Ismael Abu Dayyah / AP / NTB

– Hvorfor skal land som begår så alvorlige krigsforbrytelser være med i en hyggelig og fredelig sangkonkurranse? Det rimer dårlig.

– Bør feire

Selbekk sier også at han stemte for å støtte artisten, 20 år gamle Eden Golan.

– Jeg kan ikke tenke meg at det har vært et så stort press på noen artist i Eurovisions historie. Da er det viktig å spandere en hundrelapp og stemme de gangene du kan. Det var en liten pris å betale, sier han.

Foto: JESSICA GOW / AFP / NTB

– Om Israel kan få den håndsrekningen fra Europa som det vil være å vinne Eurovision eller få en god plassering, er det noe både israelere, jøder og israelvenner bør feire.

Khateeb i Palestinakomiteen vet ikke om hun hadde tatt seg nær av en Israel-seier:

– For verdensordenen har allerede sviktet, når de ikke gjør noe for å stanse drapene på sivile eller slippe inn nødhjelp. Men sangkonkurransen blir et symptom på det samme.