– Det er helt crazy, er den ukjente forfatterens umiddelbare respons på at hun nå topper Boklista for skjønnlitteratur.

Romanen «De fordømte» er en frittstående oppfølger til «De uskyldige» som kom i 2019 – og som ifølge Hardeberg er blitt en slags undergrunns-bestselger.

– Den solgte veldig bra til å være skrevet av en ukjent debutant, den tippet 4000 eksemplarer. Jeg har i mellomtiden også utgitt en sakprosabok om kunsthistorie – og det kan virke som om det har spredt seg at jeg nå utgir en ny roman, sier Hardeberg til VG.

Bokhandlerkjeden Norli bekrefter at det har vært uvanlig stor forhåndsinteresse for boken.

– Det er høyst uvanlig at en selvpublisert skjønnlitterærforfatter har mer enn 500 forhåndsbestillinger. Det kan vi ikke huske å ha opplevd før, sier kategorisjef Camilla Tvedt i Norli til VG.

Hun opplyser at også Hardebergs sakprosabok «Kunsthistorie for alle» har solgt godt – og at Hardeberg er en populær foredragsholder.

– Hardeberg holder kurs, foredrag og temareiser innenfor kunsthistorie, og tusenvis kjenner henne etter å deltatt her, sier Tvedt om hva som er årsaken til at akkurat denne boken topper listen.

Da forfatter Kristine T.G. Hardeberg onsdag skulle gå inn og sjekke om hun kanskje hadde kommet inn på Boklista, fikk hun seg et sjokk:

Kristine T.G. Hardeberg gir ut boken «De fordømte» på sitt eget forlag, Artikolor. Hun ble invitert til å signere bøker på Norli – siden den solgte uvanlig godt på forhåndssalg. Foto: Caroline Heitmann/Norli

– Jeg tenkte kanskje at jeg skulle komme inn på Topp 20, men at jeg skulle finne min bok helt på topp!? Nei, det hadde jeg aldri trodd, sier hun og legger til:

– Jeg er klar over at den første uken i salg, kan være spesiell, siden forhåndssalget også er med. Men det gjør det ikke noe mindre stort for meg. Dette er bare begynnelsen.

Hun omtaler seg selv som en ekte «indie-forfatter».

– Jeg rager 184 centimeter over bakken, men er jo bare en liten indieforfatter uten maskineri. Det er ved mitt eget kjøkkenbord alt er blitt til, men det er viktig å si at jeg har koblet på både redaktør, korrekturleser og en designer.

– Det er mye snakk om at forlagene har mye makt i Norge. I England og USA har indieforfattere høyere status. Her tror man jo liksom bare at vi har stiftet sammen noe på egen hånd, ler Hardeberg.

Hun har studert kunsthistorie både i Norge og Frankrike, men sier at det er skrivingen som ligger hennes hjerte nærmest.

– Jeg skriver fordi jeg har lyst til å nå ut. Jeg liker å ha med mye historie, men mest av alt skriver jeg for å gi folk gode leseropplevelser.

I boken som nå topper Boklista, er mye av handlingen lagt til Firenze, men den har også flere handlingsplan.

Romanen «De fordømte» topper Boklista for skjønnlitteratur etter en uke i salg.

– Det er tre tråder: Firenze på 60-tallet, Norge under andre verdenskrig – og Norge på 90-tallet. Det er en historisk roman med mye fakta, men samtidig handler det om familie på godt og vondt. Her dukker det opp familiehemmeligheter og tvister – som nok vil overraske leseren, sier Hardeberg på telefon fra flyplassen i Roma.

– Akkurat nå har jeg vært ei uke i Roma der jeg har hatt med mennesker rundt og vist dem kunst og snakket om kunsthistorie.