– I en perfekt verden hadde Israel og palestinerne forhandlet sammen, men slik er det ikke.

Det sier utenriksminister Espen Barth Eide på telefon til VG mens han venter på at flyet mot Riyadh skal ta av.

På søndag møtes flere arabiske ledere, etter at Norge og Saudi-Arabia har tatt initiativet til et møte om krigen i Gaza.

– Det er store forventninger. Dette er et forsøk på å koble sammen de arabiske ledere, med innsats fra arabiske land. Det nærmeste vi har en helhetlig fredsplan er det nå arabiske land som jobber med. Det er viktig at vi støtter opp om det. Det er rett og slett bedre med én plan enn ingen plan.

Målet er å få til en fredsavtale, men også legge til grunn for en tostatsløsning.

En slik plan skal også inneholde sikkerhetsgarantier for Israel, en palestinsk stat og normalisering mellom de arabiske statene og Israel, sier Barth Eide.

Utenriksminister Espen Barth Eide venter på flyet i Istanbul. Foto: UD

Israel har satt som mål for krigen å eliminere Hamas og hente alle de israelske gislene hjem.

Denne uken kom det modererende utspill fra Hamas.

Hamas-toppen Khalil al-Hayya uttalte at de er villige til å inngå en minst fem år lang våpenhvile med Israel og legge ned våpnene dersom israelske styrker trekker seg ut av Gazastripen og Vestbredden, samt at palestinerne får sin egen stat innenfor grensene fra før 1967, skriver NTB.

Forutsetningen er at Israel anerkjenner palestinske flyktningers rett til retur, i tråd med internasjonale resolusjoner, sa Hayya i et intervju med AP.

Israel har blankt avvist ethvert krav om en palestinsk stat.

Ødeleggelsene i Khan Younis er enorme etter at Israel trakk seg ut fra området. Foto: – / AFP / NTB

– Siden Israel ikke har noen klar visjon for hva som skal skje etter krigen, så er viktig å bruke momentumet nå for å få til en skikkelig politisk prosess, sier Barth Eide.

Kommer de ingen vei, mener han at Iran-støttede grupper som Hamas og Hezbollah vil kunne styrke seg.

– De blomstrer når det er kaos i Midtøsten, og samtidig får Israel en mer og mer ekstrem politikk. Vi må løfte de modererende stemmene igjen.

Krigen har nå rast i over et halvt år, og mer enn 34.000 palestinere er drept i Gaza, melder helsemyndighetene. 1200 ble drept i Israel under Hamas-angrepet 7. oktober.

Konsekvensene av et israelsk luftangrep tidligere denne uken. Foto: - / AFP / NTB

– Dette er en god anledning. Og kanskje den siste anledningen. Så godt som alle land er enige i at en tostatsløsning må til, det mener EU og det mener USA, sier Barth Eide.

– Men i disse samtalene er en sentral part ikke med, nemlig Israel?

– Israel har selv ikke vist noen interesse for å delta. De vil vinne krigen, så diskutere fremtiden etterpå. Men alle vi som møtes vet at det ikke vil bli en varig fred i Midtøsten hvis man ikke løser Palestina-spørsmålet.

– Noen må skape en visjon om at noe annet er mulig, og Hamas må endre tankegang fra at Israel må helt ut av regionen. Så alle parter må involveres.

– Samtidig har ikke Norge verdens beste rykte blant palestinere etter Oslo-avtalen. Har du mer trua nå?

– Mitt inntrykk er at noen palestinere er skuffet over Verden, og at mange av løftene i Oslo-avtalen ikke ble noe av. Men palestinere jeg møter setter stor pris på arbeidet Norge gjør.

Nå har Barth Eide større forhåpninger om en løsning.

– Jeg opplever at forståelsen for en tostatsløsning er på et mye høyere nivå enn den har vært før.