Alternative für Deutschland – blant venner AfD – hadde noen eventyrlige meningsmålinger rundt nyttår, men nå går det ikke lenger på skinner.

To alvorlige saker har rammet partiet:

  • En assistent til AfDs toppkandidat til EU-valget, Maximilian Krah, er pågrepet og anklaget for spionasje til fordel for Kina.
  • Petr Bystroň, som sitter i Bundestag for AfD, mistenkes å ha mottatt russiske penger fra propaganda-mediet Voice of Europe.
  • Samme Maximilian Krah ble avhørt av FBI om mulige betalinger fra en pro-russisk aktivist da han reiste til USA.

I motsetning til tidligere skandaler, ser det ut som partiledelsen tar disse sakene på største alvor.

Særlig anklagene om Kina-spionasje anses som alvorlige:

Maximilian Krah har siden 2019 hatt en assistent som i tyske medier omtales som Jian G. Ifølge ARD flyttet Jian G. til Tyskland fra Kina i 2002 for å studere i Berlin, og da Krah ansatte ham, hadde han blitt tysk statsborger og hadde et firma som handlet med Kina.

Maximilian Krah møtte journalister etter sitt møte med AfD-ledelsen denne uken. Foto: Michael Kappeler / AP / NTB

Ifølge anklagen skal han flere ganger ha overlevert sin kinesiske kontakt informasjon om pågående forhandlinger og avgjørelser i det tyske parlamentet Bundestag.

Han skal angivelig ha jobbet for Kinas sikkerhetstjeneste.

Da Krah ble EU-parlamentariker, fulgte Jian G. med til møter i Brüssel og Strasbourg. Anklagene går ut på at han har sendt Kina informasjon om disse møtene. Han skal også ha spionert på kinesiske dissidenter bosatt i Tyskland.

Tysk politi aksjonerte mot leiligheten hans i Dresden en tidlig morgen. Nå er han formelt fengslet.

Demonstrasjon mot AfD i Hamburg i februar 2024. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB

Det er en vesentlig forskjell mellom disse to sakene: Mens mange innen AfD er pro-russiske og ikke ser noe problem med at en av deres politikere har fått penger for å si det som de fleste av dem mener, er det ikke noen tilsvarende sympati for Kina innen partiet.

Allerede før dette skjedde var det folk innen AfD som lurte på hvorfor Maximilian Krah hadde ansatt denne assistenten fullstendig uten politisk erfaring, og Krah har også fått reaksjoner på at han har forsvart Kina ved flere tilfeller og uttalt at kritikken mot menneskerettighetene er uten rot i virkeligheten, melder Süddeutsche Zeitung.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB

Men disse to er ikke de eneste brannene som AfD helst skal ha slukket så snart som mulig:

– Enhver form for spionasje strider mot ideen om et parti som ønsker å sette nasjonale interesser først, sier Stefan Marschall ved Universitetet i Düsseldorf til nyhetsbyrået Reuters.

Foto: Christian Mang / Reuters / NTB

Han utelukker likevel ikke at sakene kan gjøre at partiet vinner solidaritet hos sine tilhengere.

Professor Wiebke Kolbe ved Lunds universitet kommenterer Krah-saken slik til VG:

– AfDs siste skandale, der en ansatt til EU-parlamentarikeren Maximilian Krah anklages for å ha spionert for Kina, virker på alvor å uroe partiledelsen, til forskjell fra tidligere skandaler i partiet.

– Etter at Krah hadde møtt partilederne Alice Weidel og Tino Chrupalla er det klart at Krah ikke kommer til å være til stede ved lanseringen av valgkampen for EU-valget neste helg. Samtidig er det for sent å ta ham bort som førstekandidat til valget.

– Hva tenker du dette kan bety for oppslutningen til AfD?

– Den siste skandalen kommer trolig ikke til å avskrekke AfDs velgere. De forblir lojale mot sitt parti tross alle brudd mot partilovene, mistanker om bestikkelser fra russiske organisasjoner og andre brudd. Jeg antar derfor at AfD kommer til å ta store gevinster både i det kommende EU-valget og i delstatsvalgene til høsten.

Mens meningsmålerne noterte en topp på 23 prosent for AfD i desember 2023, har de sunket til 16–18 prosent etter massive gateprotester mot deres fremgang og opprettelsen av et nytt venstrepopulistisk parti som tar en del av stemmebasen.

En anonym AfD-politiker sier til Reuters at nøkkelposisjoner i partiet i stadig større grad blir fylt av folk med sympatier for Russland og Kina.

I 2021 postet de to omtalte AfD-politikerne, Krah og Bystroň, et bilde av seg selv sammen med den mest forhatte politikeren i Kyiv, pro-russiske Viktor Medvedtsjuk.

– Hvis inntrykket er at AfD er kamerater med autoritære, diktatoriske regimer i Russland og Kina, kan disse anklagene skade dem, sier Hermann Binkert, leder av meningsmålingsbyrået INSA, til Reuters.