Ifølge tiltalten var hackerne en del av den kinesiske etterretningstjenestens APT31-gruppe.

APT31 er en aktør som norske PST knytter til kinesiske etterretningstjenester. Gruppen er kjent som en hackergruppe som har gjennomført dataangrep både i Norge, Finland, USA og andre steder i verden.

I den amerikanske tiltalen, som justisdepartementet i USA har omtalt på sine nettsider, kommer det fram at hackergruppen APT31 i 2018 gjennomførte angrep mot norske myndigheter og tjenesteleverandøren Visma.

Dette skal ha skjedd i kjølvannet av at flere aktivister fra Hongkongs paraplybevegelse ble nominert til Nobels fredspris.

– Vi er kjent med at amerikanske myndigheter har tatt ut en tiltale mot noen kinesiske borgere. Nobelkomiteen og norske myndigheter er omtalt i materialet. Dette dreier seg om en hendelse for seks år siden.

Det sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet Mariken Bruusgaard Harbitz.

Også PST er kjent med tiltalen i USA.

– Nobelinstituttet er et mål for flere lands etterretningstjenester. Det er liten tvil om at de er interessert i å få vite hvem som kommer til å få tildelt fredsprisen, sier Atle Tangen, avsnittsleder for kontraetterretning i PST.

USAs justisminister Merrick B. Garland under en pressekonferanse tidligere denne uken. Foto: Jose Luis Magana / AP / NTB

Slik jobbet hackergruppen

Amerikanerne mener gruppen blant annet har sendt over 10,000 e-poster, som ofte fremsto å være fra troverdige nyhetssider eller journalister, og med troverdig innhold.

Det man ikke så, var ifølge påtalemyndigheten skjulte lenker som lot avsenderen spore mottagerne.

Bare ved å åpne e-posten skal hackerne ha fått tilgang til offerets lokasjon, IP-adresse, nettverksinformasjon og annet.

ETTERRETNING: Politiets sikkerhetstjeneste håndterer de mest alvorlige truslene mot landets sikkerhet. Foto: Javad Parsa / NTB

Både den Etterretningstjenesten, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og PST har vært ærlige om at kinesisk etterretning truer Norge.

– Hackergruppen har en lang historie i Norge for forsøk på cyberangrep i hovedsak mot myndighetene. Og kanskje det mest kjente eksempelet er jo det mot Stortinget, sier Tangen.

I 2020 varslet Stortingets administrasjon at de var blitt utsatt for et stort dataangrep.

– FBIs tiltale bekrefter jo våre vurderinger, sier Tangen i PST.

Mener også gruppen jobbet for Kina

Ifølge tiltalen skal dette ha pågått i 14 år, og vært rettet mot amerikanske og utenlandske kritikere av Kina, bedrifter og myndighetspersoner.

Statsadvokaten mener hensikten var å drive etterretning for Kina.

– Justisdepartementet vil ikke tolerere forsøk på å skremme amerikanere som tjener offentligheten, stilne dissidenter som er beskyttet av amerikansk lovverk, eller stjele fra amerikanske bedrifter, sier USAs justisminister Merrick B. Garland.

Rettelse

I en tidligere versjon av denne saken skrev VG at det var tatt ut en siktelse mot syv kinesiske hackere. Det riktige er at det er tatt ut tiltale mot disse. Feilen ble rettet klokken 15.00, 26. mars 2024.