I papirutgaven har arbeidsgiveren hans The Wall Street Journal holdt av forsiden på en spesialseksjon med et stort blankt felt. Over står overskriften:

«Artikkelen hans burde stått her».

På nett har avisen valgt å pryde forsiden med en sak om Gershkovichs tolv måneder i russisk varetekt.

«Evan Gershkovichs stjålne år i et russisk fengsel», heter saken, som blant annet inneholder et intervju med journalistens foreldre og venner.

– Det er en påminner om farene journalister møter verden over i søken på å gjennomføre sitt samfunnsoppdrag, skriver sjefredaktør Emma Tucker i The Wall Street Journal.

Evan Gershkovich har sittet fengslet i Russland i ett år. Her er han avbildet under et fengslingsmøte i Moskva i februar. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / NTB

I et brev fra redaktøren skriver hun at Gershkovich har vist bemerkelsesverdig viljestyrke og til og med humor.

– Vi er forbløffet over hans – og hans families – standhaftighet i møte med en slik grusom prøvelse. Men deres styrke endrer ikke det faktum at Evans fengsling er et åpenbart angrep på rettighetene til den frie pressen, i en tid hvor det finnes rikelig med bevis rundt om i verden om den viktige rollen kvalitetsjournalistikk spiller i samfunnets forståelse av verdensbegivenheter og i å være vitne til historien, heter det videre.

En betjent blokkerer for kameraet i en rettssal i Moskva i juni fjor. I bakgrunnen står Gershkovich. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / NTB

Anklages for spionasje

Gershkovich ble pågrepet 29. mars i fjor under en reportasjereise til Jekaterinburg, og har siden blitt holdt varetektsfengslet i Moskva. Så sent som tirsdag ble varetektsfengslingen forlenget med tre nye måneder.

Den russiske føderale sikkerhets­tjenesten (FSB) anklager ham for å ha spionert på vegne av USA, noe både Gershkovich og Wall Street Journal avviser.

Gershkovich var den første amerikanske journalisten som er pågrepet og siktet for spionasje i Russland siden september 1986.

Hvem er Evan Gershkovich?

Han er en amerikansk journalist som jobber for The Wall Street Journal og har vært fengslet i Russland i over et år.

Hvorfor er han fengslet?

Russiske myndigheter anklager ham for spionasje på vegne av USA, men både Gershkovich og hans arbeidsgiver avviser dette.

Hva sier USA?

President Joe Biden sier de jobber for å få Gershkovich løslatt.

Kan det bli en fangeutveksling?

Russlands president Vladimir Putin har antydet at han er åpen for å bytte Gershkovich mot en russer som er fengslet i Tyskland for drap.

Flere amerikanske aviser, blant annet The Washington Post, deler fredag emneknaggen «WeStandwithEvan».

– Det er langt på overtid for at denne talentfulle reporteren og uskyldige mannen får komme hjem, skriver sjefredaktør Tucker i The Wall Street Journal.

– Dro til Russland for å gjøre jobben sin

USAs president Joe Biden sier fredag at Washington «jobber hver dag for å sikre Gershkovichs løslatelse».

– Journalistikk er ingen forbrytelse, og Evan dro til Russland for å gjøre jobben sin som reporter. Han risikerte sin egen sikkerhet for å belyse sannheten om Russlands brutale aggresjon mot Ukraina, sier han i en uttalelse fredag.

Tucker skriver i egen avis at de forblir optimistiske, og avhengige, av Bidens løfte om at Gershkovich skal hjem.

– De siste året har vi også vært ekstremt takknemlige for den voldsomme støtten Evan har fått fra våre lesere, myndighetspersoner og politikere fra begge sider, så vel som nyhetsmedier og lykkeønskene.

Les også: Putin antyder fangeutveksling med russisk drapsmann

Russlands president Vladimir Putin har flere ganger antydet at han er åpen for en fangeutveksling av Gershkovich.

Det er russeren Vadim Krasikov han gjerne vil ha tilbake. Krasikov sitter fengslet i Tyskland, dømt for drap på en tidligere tsjetsjensk opprører.

Les også: Kilder: Navalnyj skulle byttes mot «sykkelmorderen»