– Vi er skrekkslagne av frykt. Vi vet ikke hvor vi skal dra.

Det skriver tobarnsfaren Khaled på melding til VG tirsdag morgen. Han og familien har blitt fordrevet til et telt i Rafah, og nå frykter de at israel vil invadere også dette området.

For tirsdag morgen publiserte det israelske forsvaret bilder av stridsvogner ved den palestinske grensestasjonen Rafah i Gaza.

Israelske flagg er blitt hengt opp.

Rundt 1,5 millioner palestinere har blitt internt fordrevet til Rafah siden krigen begynte, og området har blitt beskrevet som et av de tryggeste stedene i Gaza.

Men nå kommer krigen stadig nærmere også der.

Khaled Mohammed Ibrahim (33) og barna hans. Foto: Privat

– Det er sult, vi tørster, det er ikke nok nødhjelp og vi vet ikke om vi vil våkne opp i live, sier Khaled.

Han og familien har blitt fordrevet til Rafah, der familien nå bor i et telt.

– Vi vet ikke om noen andre trygge steder. Nå vet vi ikke hvor vi skal gå. Vi er fortapt, sier han.

FN har tidligere advart mot en massakre og store sivile lidelser hvis Israel invaderer Rafah.

Satellittbilder viser området er blitt overfylt av telt med palestinere:

Foto: Planet Labs

EU, Kina, Tyrkia og Egypt har kommet med kraftige reaksjoner på at Israel har rykket inn i Rafah tross advarslene fra et samlet verdenssamfunn.

– Jeg er redd dette kommer til å føre til at mange dør, at mange sivile dør, uansett hva de sier. Det finnes ingen trygge soner i Gaza, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell til pressen tirsdag, melder NTB.

Hva skjer i Rafah, og hvorfor er det viktig?

Rafah er en by sør i Gaza, og nylig har israelske styrker tatt kontroll over den palestinske siden av grenseovergangen der. Dette er viktig fordi Rafah-overgangen er en hovedrute for nødhjelp inn til Gaza, og kontrollen over denne kan påvirke tilgangen på hjelp og evakuering av syke og skadde til sykehus i Egypt.

Hvem er involvert i konflikten?

De primære partene i denne konflikten er Israel og Hamas. Israel er landet som har tatt kontroll over grenseovergangen, mens Hamas er en palestinsk militant gruppe som styrer Gaza.

Hva er bakgrunnen?

Konflikten mellom Israel og Hamas har pågått i mange år, men den siste eskaleringen startet etter et Hamas angrep Israel den 7. oktober, som førte til en fullskala krig. Israel har som mål å fjerne Hamas fra makten, mens Hamas og andre palestinske grupper kjemper mot israelsk okkupasjon.

Hva sier verdenssamfunnet?

Internasjonale aktører som EU, FN, Kina og Egypt har uttrykt dyp bekymring for situasjonen. De har fordømt Israels handlinger og oppfordret til en våpenhvile og beskyttelse av sivile. FN har også rapportert at de er nektet adgang til Rafah-overgangen, noe som hindrer deres evne til å levere nødhjelp.

Er det noen forhandlinger?

Ja, det pågår forhandlinger med meglere fra Egypt, Qatar og USA. Hamas har uttrykt vilje til å diskutere en våpenhvile, og det har vært snakk om en avtale som inkluderer løslatelse av gisler og fanger, samt tiltak for å lette blokaden av Gaza. Men situasjonen er svært usikker, og tidligere avtaler har ikke ført til varig fred.

Den fortvilte situasjonen deles av Mohammed Quidaih (30), som befinner seg like ved Rafah.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal dra, skriver han i en melding til VG.

Han er fra Khan Younis, men måtte flykte fra hjemmet sitt til Rafah lenger sør. I nesten fem måneder har han bodd i teltleiren her, sammen med mor, far og flere av søsknene.

Mahmoud Ahmed Al-Abse
<-Mahmoud Ahmed Al-Abse

Mahmoud Ahmed Al-Abse (40) frykter for hva som skal skje med familien.

De har vært på flukt i et halvt år, og har sett hvordan hjemmet deres ble bombet.

Han sender over bilder av huset før og etter krigen startet.

Hjemmet til familien Al-Abse er blitt bombet. Foto: Privat

Nå har de flyktet til Rafah.

– Det er stappfullt av folk her i Rafah fordi de er blitt fordrevet.

De har gjort seg klare til å flykte hvis de israelske stridsvognene kommer, men vet ikke hvor de skal gjøre av seg. Å flykte nordover til området Israel har ønsket, er ikke aktuelt for dem.

De ønsker derfor å flykte til Egypt, men det er en kostbar affære som de ikke har råd til.

– Vi aner ikke hvor vi skal flykte, sier han.

Her må palestinerne flykte: