Kampene i Raya Alamata-området brøt ut i midten av måneden og har resultert i masseflukt av sivile.

– Den humanitære situasjonen er svært vanskelig, og tusenvis av kvinner og barn trenger omfattende humanitærhjelp for å overleve, ifølge FN.

Militsen fra Amhara-regionen okkuperte Raya Alamata sør i Tigray-regionen under den to år lange krigen mellom Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og etiopiske regjeringsstyrker.

Amhara-militsen kjempet på regjeringsstyrkenes side, men i henhold til fredsavtalen som ble inngått i november 2022, skulle de trekke seg ut av området. Det har ikke skjedd.

Internasjonal bekymring

Hverken myndighetene i Tigray eller i hovedstaden Addis Abeba har svart på spørsmål om kampene, og det er svært vanskelig for journalister å få adgang til området.

Meldingene om kamphandlinger har vakt stor internasjonal bekymring, og flere land med USA, Storbritannia og Frankrike i spissen har oppfordret til dialog, nedtrapping og beskyttelse av sivilbefolkningen.

Skjerpet reiseråd

Amhara-regionen er Etiopias nest mest befolkede og også der har det vært harde kamper det siste året. De brøt ut da etiopiske regjeringsstyrker rykket inn for å oppløse militsen.

Militsen okkuperte under krigen i Tigray den vestlige delen av naboregionen, som de gjør krav på som en del av Amhara.

Norsk UD skjerpet nylig reiserådet for denne delen av Tigray-regionen og betegner sikkerhetssituasjonen der som uforutsigbar.

– Alle reiser til bestridte områder i vestlige og sørlige Tigray frarådes, heter det i de oppdaterte reiserådet.