Lørdag er det israelske bidraget en av bettingfavorittene under årets Eurovision Song Contest. Israels deltagelse har ført titusenvis av demonstranter ut i Malmös gater og fått én av fem nordmenn til å droppe å se på Eurovision i år.

Én av dem er Oda Malmin (37). VG treffer henne på Grünerløkka i Oslo, der hun er på handel.

– I dag kom jeg innom for å se om de hadde fått inn nye palestinaskjerf, men det var kanskje litt vel optimistisk å tro, ler Oda Malmin (37) foran en rad med «Fritt Palestina»-T-skjorter.

Stamkunden ved Palestinabutikken Al Quds i Oslo innrømmer at hun i tillegg til skjerfet hun bærer denne onsdagen, har tre ekstra liggende hjemme. Overflødig? Langt ifra, mener Malmin. For henne handler både Eurovision-boikotten og skjerfkjøp om det samme.

– Det handler om å ta et standpunkt. Vi som omverden må gjøre langt mer når det skjer overgrep mot mennesker som ikke er skyldig i annet enn å bli født på feil sted. Så jeg gjør det lille jeg kan gjøre som vanlig borger i Norge, for å støtte palestinernes sak, sier Malmin til VG.

Mange nordmenn dropper lørdagens ESC og bidraget fra israelske Eden Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB

Tilsynelatende er det mange som tenker som 37-åringen på Grünerløkka. Den fire tiår gamle Palestinabutikken opplever at varer som olivenolje, såper, smykker og keramikk går unna for tiden.

Det er likevel palestinaskjerfene som troner på salgstoppen, forteller daglig leder Marte Flatejord (39) til VG. Etter 7. oktober, da Hamas angrep Israel, og den israelske storskalainvasjonen av Gazastripen begynte, har de symboltunge skjerfene blitt revet bort i rekordfart.

– Da butikken fikk inn nye skjerf i november og desember, sto det en mange hundre meter lang kø utenfor. Og sist butikken fikk inn nye skjerf i svart og hvitt, var det over 1000 mennesker på venteliste, forteller Flatejord til VG.

Vanligvis kommer rundt halvparten av Palestinabutikkens omsetning fra reiser til palestinske områder, som de naturlig nok ikke selger noe av i krigstider. Men på tross av det, anslår daglig leder at butikkens omsetning er mer enn doblet det siste året.

– Vi merket det med en gang i oktober. Det er jo litt «tragedien» med å jobbe her: Hver gang det skjer noe grusomt i de palestinske områdene, så selger vi mer, sier Flatejord til VG.

Det blir nok et palestinsk keramikkfat på Oda Malmin (37), i påvente av nye skjerf. Foto: Tore Kristiansen / VG

Palestina-engasjementet blant nordmenn flest har vokst kraftig, forteller også Palestinakomiteen til VG.

De anslår en dobling av medlemmer siden i høst, slik at de nå kan skilte med rundt 12.000 medlemmer.

– Hver gang vi arrangerer demonstrasjoner er det dessuten flere tusen oppmøtte, så vi ser at folk virkelig bryr seg, sier Marte Olsen Svendal, Organisasjonssekretær i Palestinakomiteen til VG.

– Treffer ikke den andre siden

Selv om en betydelig andel nordmenn sier de vil boikotte finalen i år, var det flere som så Norges Eurovision-semifinale i år enn i fjor, viser tall fra NRK.

Det er nok ikke Palestinabutikkens stamkunder som sto for seer-økningen. I butikken mener de stadig flere engasjerer seg i palestinernes levekår.

– For meg virker det som om alle er veldig engasjert i palestinernes sak, men det er jo basert på kundene vi får inn her, sier daglig leder Flatejord.

De siste dagene har flere profilerte nordmenn, som redaktør og samfunnsdebattant Vebjørn Selbekk, og Frp-topp Erlend Wiborg, fortalt at de støtter Israel ved å gi 20 stemmer til bidraget i Eurovision.

På spørsmål fra VG om hun synes debattklimaet er mer polarisert enn før, svarer Palestinabutikkens daglige leder:

– Det vet jeg ikke, fordi jeg treffer ikke den andre siden.

For kunde Oda Malmin ble ilden tent da hun selv besøkte de palestinske områdene i 2005. Israelske varer har hun alltid boikottet, forteller Malmin.

Hun er glad for å se at mange bryr seg.

– Jeg ser folk i demonstrasjonstogene som vanligvis ikke ville vært der. Jeg ser tusenvis av mennesker som ikke kan forstå hvorfor dette skjer, sier 37-åringen.