Søndag inntok traktorene nok en gang Madrid da bøndene skulle vise sin misnøye mot EU-regler.

– Det er som om de vil halshugge oss. Vi blir kvalt av europeiske regler, sier bonden Marcos Baldominos.

Han kjørte traktoren sin fem mil fra Pozo de Guadalajara for å vise sin misnøye.

Baldominos var en av flere hundre bønder både i traktor og til fots.

– Vi blir møtt med en haug av byråkratiske regler som får oss til å føle oss mer som om vi er på et kontor enn på en gård, sa bondeorganisasjonen bak søndagens marsj, Union de Uniones.

Fredag la EU fram et forslag som skal bidra til redusere den administrative byrder for europeiske bønder, og som vil gi dem bedre fleksibilitet for å overholde visse miljøbetingelser.

Union de Uniones mener at forslaget ikke var godt nok. Dermed tok bøndene nok en gang til gatene.

Søndagens demonstrasjon var den fjerde i rekken i Madrid og føyer seg inn i rekken av bondeprotester rundt om i Europa.

Herjer Europa

Blant annet franske, belgiske og tyske byer har de siste månedene måtte tåle sterke bondereaksjoner. Sammenstøt med politiet og blokkering av viktige veier har blitt en gjenganger flere steder.

I slutten av februar spylte demonstrerende bønder gjødsel på politiet i Brussel. En måned tidligere var det bygninger i Paris som ble gjødslet ned.

Slik så det ut da bøndene i Brussel gikk til aksjon. Foto: Harry Nakos / AP / NTB

Europeiske bønder er svært misfornøyde, og mener de ikke får nok betalt for maten de produserer. Samtidig er det mange som sliter med å håndtere de økte kostnadene.

– Vi produserer maten, men vi tjener ikke nok til livets opphold, sa Morgan Ody ved oppdrettsorganisasjonen La Via Campesina, ifølge Reuters, under demonstrasjonene i Brussel forrige måned.

I tillegg har flere klaget over at EU ikke gjør nok for å sikre levebrødet deres mot internasjonal konkurranse og globalisering. De ønsker at import fra land utenfor EU skal ha samme reguleringer som de har.

Mange bønder mener også at det er en vrien jobb å få ting til å gå rundt samtidig som de må innfri på bærekraftsmål.

– De burde komme med ordentlige miljøreguleringer, og ikke mikse det med landbruk, sa Luis Cortes, som er tilknyttet en spansk fagforening, ifølge tyske DW lørdag.

Sør i Europa er det flere bønder som sliter med følgene etter ekstremvær. Sør-Spania har vært spesielt påvirket av tørke, og ifølge The Guardian skal enkelte vannreservoarer i området være på snaue 4 prosent av kapasiteten.

Les også: Traktor-protest utenfor regjeringsmøte