Associated Press-korrespondenten ble tatt til fange i det krigsherjede Libanon i 1985. I nesten syv år ble han holdt til fange. I små celler, nesten uten lys og mat.

Nå er den tidligere journalisten Terry Anderson død, 76 år gammel.

Søndag døde han i sitt hjem i Greenwood Lake i New York. Han døde som følge av komplikasjoner etter en nylig hjerteoperasjon, sier datteren Sulome Anderson til AP.

Dårlig mat

Midtøsten-korrespondenten hadde rapportert fra den voldelige krigen mellom Libanon og Israel i flere år, men den morgenen hadde han tatt seg en pause, og spilt en tenniskamp med en kollega og AP-fotograf.

Plutselig stoppet en grønn Mercedes med gardiner foran ham på gaten i Beirut, og tre bevæpnede menn dro ham inn i bilen, skriver AP.

Bundet på hender og føtter, ofte med bind for øynene, ble han fraktet til stadig nye skjulesteder. Der ble han holdt fanget i små celler nesten uten dagslys, og uten klær. Sovende på en tynn, skitten madrass på betonggulv. I år etter år, skriver The Guardian.

Han uttalte senere at han holdt på å bli gal og at det bare var hans katolske tro som hindret ham i å ta livet sitt.

Den proiranske gruppen Islamic Jihad tok på seg ansvaret for kidnappingen, som et ledd i pågående angrep mot amerikanere. Kidnapperne krevde at flere fengslede sjiamuslimer som satt fengslet i Kuwait etter bombeangrep mot den amerikanske og franske ambassadene, skulle frigis.

HYLLET: Andersen var en av flere personer fra vesten som ble fanget og bortført av Hezbollah under det krigsherjede Libanon i 1985. Få amerikanere har sittet like lenge i fangenskap. Foto: Mark Duncan / AP / NTB

Da Anderson ble bortført var han forlovet og hans forlovede Madeleine Bassil var seks måneder på vei. Først seks og et halvt år senere, da datterem Sulome var blitt seks år, fikk han møte henne, skriver Guardian.

Paret giftet seg etter hans løslatelse, men skilte seg noen år senere.

Lang kamp

Mens Anderson satt i fangenskap døde både hans far og bror av kreft. Hans søster kjempet en lang kamp for hans frihet, og under hardt mediepress forsøkte president Ronald Reagan-regjeringen å inngå en hemmelig og illegal våpenavtale med Iran i bytte mot de vestlige gislene. Men forsøket mislyktes. 

I 1991 ble Terry Anderson til slutt frigitt og kunne vende hjem som en helt. 

VARM VELKOMST: Midtøsten-korrespondenten Terry Anderson, sammen med datteren Sulome og hans forlovede Madeleine Bassil under velkomstmottagelsen i 1991 på Dulles International Airport. Foto: Barry Thumma / AP / NTB

Etter at han ble løslatt har den profilerte journalisten undervist journalistikk ved en rekke prominente universiteter, drevet veldedig arbeid for veteraner, en blues-bar, to restauranter og en hesteranch.

Lenge slet han med posttraumatisk stressyndrom (PTSD) og ble tilkjent flere millioner dollar i erstatning tatt fra beslaglagte iranske midler, etter at en føderal domstol i USA fastslo at Iran var innblandet i bortføringen. Men Anderson skal ha tapt det meste i dårlige investeringer og ble i 2009 slått konkurs, skriver hans tidligere arbeidsgiver AP.

– Han likte aldri å bli kalt en helt selv om det var det alle insisterte på å kalle ham, sier datteren til AP.

Hun forteller at svigersønnen nylig spurte Terry om han hadde noen uoppnådde drømmer, noe han ville utrette. Han svarte: «Jeg har levd så mye og gjort så mye. Jeg er tilfreds.»