Hendelsen skjedde på lørdag, ifølge Leger Uten Grenser som driver skipet.

– Patruljebåten jagde våre lettbåter. Personell fra kystvakten prøvde å ta seg om bord på en av dem, og de forhindret den andre i å sette mennesker trygt om bord i Geo Barents, sier redningsleder i skipet, Fulvia Conte, i en pressemelding om hendelsen.

Videoklipp viser hvordan dem libyske båten beveger seg nær redningsbåten:

Geo Barents driver med søk- og redningsarbeid i det sentrale Middelhavet, og bidrar i leteaksjoner etter flyktninger mellom Europa og Afrika.

Hendelsen skjedde i internasjonalt farvann, ifølge Leger Uten Grenser.

– Vi ser at dette hender titt og ofte. Det er vanskelig å håndheve regelverket i internasjonalt farvann fordi det er gråsoner, sier seniorforsker ved Chr. Michelsens Institutt, Cathrine Talleraas, til VG.

Det er det ikke alltid så rett frem hvem som har ansvar, og hvordan lover skal følges i denne typen situasjoner, sier Talleraas.

– Dette blir spesielt komplisert i Middelhavet, hvor både EU, enkeltland og hjelpeorganisasjoner er involvert, slik som i dette tilfellet. Den libyske kystvakten har en plikt til å hjelpe mennesker i nød, men samtidig er det sterke politiske føringer – støttet av EU – for å stoppe båter med migranter.

Det har vært mye diskusjon om dette flere ganger før, spesielt på grunn av at de som blir sendt tilbake til Libya gjerne vil møte vanskelige forhold der, forteller hun.

– Balansen mellom det å redde folk på havet og respektere menneskerettighetene, men samtidig følge internasjonale lover og avtaler, er særlig komplisert her, siden det er aktører involvert med ulike prioriteringer, og som derfor tolker og praktiserer regelverket forskjellig.

VG har både ringt og sendt e-post til den libyske kystvakten, men ikke lyktes å få en kommentar fra dem.

– Hindret oss

Lørdag, da redningsmannskapet skulle redde flyktningene som var fordelt på to båter, kom den libyske patruljebåten nært på og stanset lettbåten til Leger Uten Grenser.

– Vi så en trebåt med mer enn 150 mennesker om bord, blant dem flere barn, spedbarn og kvinner, som var i fare, forklarer Conte.

Personell på Geo Barents skal lenge ha forsøkt å prate med italienske, norske og libyske myndigheter for å løse konflikten.

– Til tross for at vi prøvde å kommunisere med dem på engelsk og arabisk, manøvrerte båten svært farlig og hindret oss i å fullføre redningen.

Til slutt trakk den libyske patruljebåten seg unna, ifølge redningslederen. Likevel skal de ha kommet med trusler.

Leger Uten Grenser opplyser at ytterligere 75 mennesker ble reddet på søndag kveld, etter en overfylt båt kantret og 45 personer falt i vannet.

I 2021 fulgte VG 17-årige Zalmans ferd over Middelhavet. Han ble reddet opp av Geo Barents.

«Ocean Viking» truet i fjor

Det er ikke første gang Libyas kystvakt har skapt trøbbel for norskeide redningsbåter. I fjor var «Ocean Viking» på vei for å hjelpe 80 mennesker, da de ble bedt om å forlate stedet.

Patruljefartøyet truet med våpen og avfyrte flere skudd, ifølge Claire Juchat i SOS Méditerranée.

Ocean Viking måtte forlate området da kystvakten i Libya avfyrte skudd i luften. På bildet er skipet i Bari i Italia. Foto: DONATO FASANO / EPA / NTB

Den gang forklarte journalist og aktivist Kristina Quintano at det viser et mønster fra kystvakten i Libya.

Quintano står bak Facebook-siden Budbringer, og har tett kontakt med redningsaksjonene i Middelhavet.

– Det som er spesielt her, er at man får det på film, ikke at det skjer, sa hun til VG i etterkant av hendelsen med Ocean Viking.