Det israelske militæret (IDF) bekrefter mandag morgen at de har trukket seg ut av al-Shifa-sykehuset, to uker etter stormingen, melder nyhetsbyrået Reuters.

De hevder å ha drept flere hundre militante palestinere og beslaglagt våpen og dokumenter.

– Vi har tatt hundrevis av terrorister til fange, mer enn 500, og drept mer enn 200 terrorister inne på sykehusområdet og utenfor, skriver IDF i en pressemelding.

Bekreftelsen kommer etter at flere medier, inkludert Al Jazeera, i morgentimene mandag meldte at militæret har trukket seg ut av sykehusområdet.

Helsemyndighetene i Gaza, som styres av Hamas, opplyser at det ligger flere titalls døde kropper på sykehusområdet. En lege opplyser til nyhetsbyrået AFP at over 20 døde er hentet ut.

– Dusinvis av lik, noen av dem forråtnede, har blitt funnet i og rundt Shifa-sykehuset, uttaler helsemyndighetene, ifølge NTB.

IDF har ikke kommentert disse opplysningene.

Innbyggere i Gaza utenfor al-Shifa-sykehuset mandag morgen. Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters / NTB

En journalist forteller til CNN at sykehusområdet «føles som en skrekkfilm» etter at styrkene har trukket seg ut.

– Mange familier leter etter sine kjære og finner dem ikke. Noen av dem vet at de er blitt drept, men kroppene deres er savnet, forteller journalisten.

– Vi har funnet hele familier døde og deres kropper er forråtnet i hus rundt sykehuset, forteller han videre.

– Fryktelig trist

Flere av bygningene tilknyttet sykehuset er fullstendig ødelagt, viser bilder fra stedet. Den israelske avisen Haaretz skriver at sykehuset skal være helt ute av drift.

– Det er fryktelig trist å se bildene fra sykehuset. Det er helt, helt ødelagt, sier Geir Stray Andreassen, som er prosjektrådgiver i hjelpeorganisasjonen NORWAC.

Den norske overlegen håper å komme tilbake til Gaza snart, men det blir ikke til al-Shifa.

– Der må det en massiv gjenoppbygging til. Det vil ta lang tid.

– Lagt i grus

Al-Shifa var det største sykehuskomplekset i Gaza. Israelske styrker gikk også inn på sykehuset i november i fjor.

– Det var Gazas Ullevål, et velfungerende traumesykehus med alle spesialiteter. Nå er det lagt helt i grus, sier Andreassen.

Det siste han hørte før israelske styrker gikk inn for to uker siden, var at al-Shifa hadde tre operasjonsstuer som fungerte for skadde pasienter.

OVERLEGE: Geir Stray Andreassen behandler en pasient i Gaza. Foto: Privat

Israelske soldater stormet sykehuset i Gaza by 18. mars. Da kom det meldinger om eksplosjoner og skudd inne på sykehusområdet.

Siden har det vært harde kamper på sykehuset, der tusener av fordrevne mennesker hadde søkt tilflukt.

Israel hevdet i forrige uke å ha drept det de omtaler som 200 terrorister på stedet. Menneskerettsaktivister har kalt kampene for et direkte angrep på sivile.

Både Sykepleierforbundet, Legeforeningen og Psykologforeningen fordømmer Israels angrep på al-Shifa-sykehuset, opplyser de i en felles pressemelding til VG, og ber om umiddelbar våpenhvile og tilgang på humanitær hjelp.

– Kritikkverdig

Generalsekretær i Leger uten grenser Lindis Hurum sier at det på en måte er en god nyhet at israelske styrker har sluttet å beleire et sykehus.

– Jeg vil tro det er en lettelse for dem som fortsatt er i live, at israelske soldater ikke lenger er der, sier Lindis Hurum til VG.

Hun sier samtidig at det føles absurd å bruke uttrykket «god nyhet».

– Da er jo verden snudd på hodet.

Hurum mener det er svært kritikkverdig at IDF gikk inn på al-Shifa-sykehuset.

– Beleiringen er et brudd på internasjonal humanitær rett, hvor det heter at sykehus, helsepersonell og pasienter har en spesiell beskyttelse.

Hurum sier det er riktig at sykehus kan bli utnyttet til militære formål.

– Men slike aktiviteter må bevises, før man tungt bevæpnet går inn. Og slike bevis foreligger meg bekjent ikke på al-Shifa, sier generalsekretæren.

PASIENT: En såret palestiner ligger på en båre utenfor al-Shifa mandag. Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters / NTB

Geir Stray Andreassen arbeidet i januar på Gaza European Hospital i Khan Yunis sør i Gaza.

– Det fremstår som det best fungerende sykehuset i Gaza, men er i praksis totalt kaos uten struktur, sier den norske overlegen.

Det europeiske sykehuset hadde 200 senger, men 800 pasienter. Over 25.000 flyktninger hadde søkt beskyttelse på sykehusområdet.

– Utenfor Rafah står tusenvis av lastebiler med nødhjelp og medisinsk utstyr. Altfor lite kommer inn. Det er fryktelig vanskelig.