Den lokale puben Todd Tavern ble åsted for kaotiske scener tirsdag:

Puben ble angrepet av opp mot 70 unge mennesker, skriver Guardian. Videobilder fra stedet viser unge mennesker som kaster seg mot glassdørene, og også gjenstander som blir kastet mot puben.

Biler i området fikk rutene sine knust, og det ble kastet steiner.

Senere samme brøt det også ut slåssing mellom opp mot 150 personer i en forstad utenfor byen, skriver politiet i en pressemelding. Til sammen er fem personer pågrepet etter hendelsene, og flere våpen er beslaglagt.

Alice Springs ligger midt i Australia, og er en populær destinasjon for turister som vil besøke den kjente fjellformasjonen Uluru noen timers kjøring sørvest for byen:

Ifølge politiet er uroen knyttet til dødsfallet til en 18 år gammel gutt den 8. mars. Han døde i en bilulykke med en stjålet bil. Tirsdag var det en minneseremoni for ham i Alice Springs.

– Dødsfallet har ledet til familiefeider, og det er det vi ble vitne til i Alice Springs i går, sier Michael Murphy i politiet til Guardian.

12 timers portforbud

Etter tirsdagens kaos er det erklært unntakstilstand i byen, og alle under 18 år får forbud mot å oppholde seg i sentrum mellom klokken 18 om kvelden og 06 neste morgen.

Portforbudet skal vare i to uker.

Det kunngjorde politisjef i Nordterritoriet Eva Lawler på en pressekonferanse onsdag. 58 ekstra politifolk skal også sendes ut i gatene.

– Folk har fått nok, og det har jeg også, sier politisjefen.

– Vi vil at folk i Alice Springs skal kunne gå nedover gaten og føle seg trygge, at de skal kunne gå på kjøpesenteret og hente barna på skolen uten å bekymre seg for sin egen sikkerhet.

Alice Springs ses fra en fjellhøyde. Bildet er tatt i september 2023. Foto: JAIMI JOY / Reuters

– Dette er skremmende

I regionen der Alice Springs ligger, tilhører over 40 prosent av innbyggerne landets urbefolkning aboriginene. Byen er preget av flere sosiale problemer, og det er den siste tiden meldt om flere voldelige hendelser, skriver Sydney Morning Herald.

Alkoholmisbruk pekes på som en av hovedårsakene til problemene i byen.

Situasjonen har skapt politisk debatt i Australia, og flere politikere tar nå til orde for at de føderale myndighetene må gripe inn.

Byens ordfører Matt Paterson sier til ABC at han støtter portforbudet.

– Grusomt er ikke nok til å beskrive dette. Jeg har gått tom for ord. Jeg vet ikke om det finnes et stort nok hustak å rope fra, å rope om at vi trenger hjelp, skriver han på Facebook.

Oppoisjonspolitikeren Jacinta Nampijinpa Price har tatt til orde for at forsvaret bør sendes til Alice Sprinfgs. Her sammen med opposisjonsleder Peter Dutton i oktober i fjor. Foto: PATRICK HAMILTON / AFP / NTB

Australia er delt opp i ulike delstater og territorier, og Alice Springs ligger i Nordterritoriet. Ordføreren vil nå ha hjelp fra de føderale myndighetene.

– Det høres kanskje dramatisk ut, men jeg har bedt om at de må gripe inn her. De må overstyre myndighetene i Nordterritoriet og gripe inn for dette er farlig, det er skremmende, sier han til ABC.

Også Jacinta Nampijinpa Price, som er skyggeminister for Australias urbefolkning, vil ha tiltak. Hun mener myndighetene skal sende inn forsvaret for å gjenopprette orden i byen.

«Ren galskap»

Jared Sharp, som jobber ved en organisasjon som tilbyr juridisk hjelp til aboriginer i området, er motstander av portforbudet. Han mener det bare straffer unge mennesker som egentlig trenger annen hjelp, skriver ABC.

– Unge folk kommer ikke engang til å vite om det, de kommer bare til å fortsette å gjøre sin greie, sier han.

– Og hvis de tilfeldigvis er ute etter klokken 18, kommer politiet til å ta dem med hjem eller til et trygt sted. Men hva er et trygt sted? Hva skjer hvis hjemmet deres ikke er trygt? spør han.

Også Blair McFarland, som nylig ble kåret til årets innbygger i Nordterritoriet for sitt arbeid for å få bukt med sniffing av bensin, som er et utbredt problem i området, er motstander av portforbudet.

– Det er klumsete, og det kommer ikke til å hjelpe. Det er bare nok en ting som vil gjøre ungdommene sinte og misfornøyde fordi de føler de blir straffet, sier han.

Han kaller oppfordringene om at det australske forsvaret må gripe inn for «ren galskap».