USAs utenriksminister Anthony Blinken er for tiden på rundreise i Midtøsten, der våpenhvile er blant temaene under samtalene. Han var i Saudi-Arabia onsdag, er i Egypt torsdag og reiser til Israel fredag.

Med seg i bagasjen har den amerikanske utenriksministeren et utkast til en resolusjon som tar til orde for umiddelbar våpenhvile. Denne vil bli lagt frem fredag morgen, melder nyhetsbyrået Reuters.

– De siste ukene har USA for alvor jobbet med rådsmedlemmene om en resolusjon som utvetydig vil støtte pågående diplomatisk innsats for å sikre en umiddelbar våpenhvile i Gaza, sier Nate Evans, talsperson for USAs misjon til FN, ifølge Reuters.

De siste månedene har USA derimot lagt ned veto mot tre ulike Gaza-vedtak i FNs sikkerhetsråd, senest et forslag fra Algerie i februar. Allerede da ble det varslet at amerikanerne ville komme med sitt eget forslag.

USAs resolusjon tar til orde for å sikre våpenhvile som en del av en gisselavtale, slik at gisler kan løslates og våpenhvilen kan bidra til å muliggjøre en økning i humanitær hjelp til sivilbefolkningen på Gazastripen.

Utenriksminister Antony Blinken uttalte under sin pressekonferanse i den egyptiske hovedstaden Kairo at han håper medlemslandene i sikkerhetsrådet støtter resolusjonen.

Røyk stiger opp etter et bombardement av Gaza by, nord på Gazastripen torsdag. Foto: MOHAMMED SABER / EPA / NTB

– Tror fremdeles det er mulig

Situasjonen i Gaza er prekær etter flere måneder med bombing. En stor andel av befolkningen har flyktet til grensebyen Rafah, helt sør på Gazastripen – som Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig fastholdt at han ville invadere, i et ønske om å «eliminere Hamas».

Blinken sier at en slik offensiv vil være en tabbe, og at det er unødvendig.

– Det finnes bedre måter å håndtere den vedvarende trusselen fra Hamas, sa han under pressekonferansen i Kairo – etter å ha møtt Egypts president Abdel Fattah al-Sisi.

På samme tid signaliserte Blinken at det gjenstår mye krevende arbeid for å dra i land en avtale om våpenhvile.

– Jeg tror fremdeles at det er mulig, sa utenriksministeren.

Diskusjonene i Sikkerhetsrådet pågår parallelt med samtaler i Qatar, der forhandlere forsøker å få Israel og Hamas til å gå med på en våpenhvile.

EU: Ber om humanitær våpenhvile

Som ventet ble også EU-landene enige om en felles uttalelse der de ber om en humanitær pause etterfulgt av en våpenhvile på Gazastripen torsdag.

– Tydelig og enhetlig uttalelse fra EU-lederne om Midtøsten i Det europeiske råd i kveld, skriver EU-president Charles Michel på X, tidligere Twitter.

– EU ber om en umiddelbar humanitær pause som fører til en bærekraftig våpenhvile, skriver han.

De var på forhånd ventet å vedta uttalelsen, som går noe lengre enn uttalelsen de ble enige om i oktober, der den endelige ordlyden ble å be om «humanitære pauser» på Gazastripen.

– I dag går landene mye lengre. Vi ber om en bærekraftig våpenhvile og selvsagt også om at gisler må løslates. Men nå uttrykkes en sterk bekymring for situasjonen til befolkningen i Gaza, som er uakseptabel, slo EUs utenrikssjef Josep Borrell fast på vei inn til EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

EUs utenrikssjef Josep Borrell møtte pressen i Brussel. Han kaller mangelen på mat og medisiner på Gazastripen for en «menneskehetens svikt». Foto: OLIVIER MATTHYS / EPA / NTB

På randen av hungersnød

Halvparten av befolkningen opplever nå katastrofal matusikkerhet i Gaza, og om ikke nødhjelp slipper inn vil det om kort tid resultere i hungersnød, ifølge FN.

Drøyt 1,1 millioner mennesker på Gazastripen er nå rammet av sult på nivå fem på den såkalte IPC-skalaen, der fem er det mest kritiske nivået, ifølge FN. Dette innebærer ekstrem matmangel og betydelig risiko for å dø, skrev IPC mandag.

Leder: Vi kan ikke akseptere at barn sulter i hjel

Ifølge Reuters har Blinken og lederne i de arabiske landene blitt enige om å samle eksperter som kan identifisere «flere steg» for å øke nødhjelpen de kommende dagene.

Tidligere har USAs president Joe Biden advart sterkt mot Netanyahus planer om en bakkeinvasjon av Rafah, og han har også kritisert Israel for ikke å slippe inn mer nødhjelp til enklaven.

Biden høster samtidig kritikk for å forsyne Israel med våpen og ammunisjon, til tross for landets krigføring på Gazastripen.

Ifølge Yehoshua Kaliskyv ved Institute for National Security Studies i Tel Aviv har USA sendt 280 flylaster og mellom 40 og 60 store skipslaster med til sammen 28.000 tonn våpen, ammunisjon og militært utstyr til Israel siden oktober.

31.988 palestinere er drept i israelske angrep på Gazastripen siden Israel erklærte krig mot Hamas i oktober, opplyser Gazas helsedepartement.

De oppdaterte tallene som ble offentliggjort torsdag, viser også at 74.188 palestinere er såret i angrepene.