De kaller
ham Jimmy
«Barbeque»
av en makaber
grunn.

Nå er han i ferd
med å ta over
et helt land.

Fryktens ansikt

Publisert:

Væpnede gjenger herjer i Haitis hovedstad Port au Prince. Torsdag 7. mars brøt de seg inn til landets oljeterminal. På mandag var det voldsomme skuddvekslinger med politiet og soldater da gjenger angrep den internasjonale flyplassen.

I et koordinert angrep mot byens fengsler 3. mars rømte 4000 kriminelle ut i gatene. Flere politistasjoner ble satt i brann.

Hver dag ligger likene igjen etter kamper mellom gjengmedlemmene og det som er igjen av politi.

Sivilbefolkningen flykter til de få lommene som fortsatt er kontrollert av myndighetene, mens statsministeren i landet, Ariel Henry, nå er i Puerto Rico.

Det er innført portforbud og unntakstilstand.

I dag fløy USA ut ambassadepersonell fra Haiti, og har samtidig styrket sikkerheten ved sin ambassade.

Hvordan kan Jimmy «Barbeque» Cherizier og gjengene hans bit for bit ta kontrollen over et land?

De er er
væpnet til
tennene.

Politiet havner
daglig i kamper
med dem.

«Barbeque» hevder at han ikke er en gangster, men en revolusjonær som er mot eliten i landet.

– Vi bekjemper et system som lar de rike tjene millioner av dollar, mens resten av oss bor med grisene, sa han i en tale gjengitt av den franske TV-kanalen France 24.

Jimmy «Barbeque» Cherizier.
Gjengleder på Haiti.

Jimmy «Barbeque» Cherizier og gjengene styrer nå 80 prosent av hovedstaden Port au Prince, ifølge FN.

Skal man tro hovedpersonen selv, stammer navnet fra morens signaturrett – grillet kylling.

Men ifølge Metro skal han ha fått kallenavnet av en helt annen grunn:

Hans forkjærlighet
for å brenne
ofrene sine
levende.

Nå fører han
Haiti inn i
totalt kaos.

«Barbeque» har fortalt nyhetsbyrået AP at han er inspirert av den avdøde diktatoren Francois «Papa Doc» DuvalierFrancois «Papa Doc» DuvalierHan var president på Haiti fra 1957 til sin død i 1971. Anslagsvis 30.000 mennesker ble drept av myndighetene under hans brutale styre, og hundretusener flyktet til USA., som erklærte seg selv «president på livstid».

Måten han og de mange kriminelle gjengene på den karibiske øya finansierer virksomheten sin på, er som tatt ut av en mafiafilm:

De utfører kidnappinger der de krever løsepenger av sivile.

De krever beskyttelsespenger fra lokale bedrifter, gateselgere og sjåfører for offentlig transport.

Og de mange angrepene i hovedstaden gir en bekmørk statistikk:

I fjor ble over
3900 mennesker
drept i gjengvold.

Mer enn 1400
ble skadet,
ifølge FN.

I et sjeldent videointervju med AP sier «Barbeque» at han kjemper mot landets statsminister.

– Vi vil kjempe mot Ariel Henry til siste bloddråpe, vi vil kjempe mot Ariel Henry til han trekker seg. Jeg er klar til å inngå en allianse med djevelen, klar til å sove i samme seng som djevelen, sa han.

«Barbeque» jobbet for politiet i 15 år, i avdelingen Departmental Crowd Control Unit, som rykket inn for å slå ned på opptøyer og sammenstøt.

Han fikk sparken fra politiet i 2018 etter at han ble anklaget for å lede gjengen «Base Delmas 6» og for å lede tre massakrer der minst 104 mennesker ble drept. En rekke kvinner ble også voldtatt.

Året etter, i 2020, etablerte «Barbeque» en ny allianse med ni gjenger, som fikk navnet «G9 Family and Allies», skriver PBS (Public Broadcasting Service). De hadde tette forbindelser til myndighetene og daværende statsminister Jovenel Moïse.

Jovenel Moïse.
Tidligere statsminister på Haiti.

Samme år ble alliansen anklaget for å drepe minst 145 i slumområdet Cite Soleil i hovedstaden. Angrepet skjedde for å legge press på rivaliserende gjenger som var motstandere av statsministeren på Haiti.

Hovedpersonen selv, «Barbeque», nekter for å ha vært involvert i hendelsene:

– Jeg ville aldri massakrere folk i samme sosiale klasse som meg, sa han til nyhetsbyrået AP.

– Jeg bor i gettoen. Jeg vet hva gettolivet er.

I juli 2021 ble statsminister Moïse henrettet i sitt hjem av leiemordere. En rekke colombianere ble arrestert for drapet. Gjengleder «Barbeque» benyttet seg av maktvakuumet som oppsto, og sikret seg kontroll over enda større deler av hovedstaden Port au Prince.

FNs sikkerhetsråd innførte i 2022 sanksjoner mot gjenglederen, som inkluderer reiserestriksjoner samt frysing av midlene hans.

«Jimmy Cherizier (AKA «Barbeque») er involvert i handlinger som truer freden, sikkerheten og stabiliteten på Haiti og han har planlagt, regissert eller begått handlinger som utgjør alvorlige menneskerettighetsbrudd», heter det i FN-resolusjonen.

Landet har vært gjennom katastrofe på katastrofe.

Haiti er et
av verdens
fattigste.

15.000 skal nå
være på flukt.

Konflikten mellom myndighetene og gjengene på Haiti eskalerte da nåværende statsminister Ariel Henry besøkte Kenya sist uke. Han håpet å få til en avtale der Kenya ville lede en multinasjonal politioperasjon for å stoppe volden på Haiti.

Ariel Henry har lenge vært en kontroversiell skikkelse i landet. De som krever at han trekker seg inkluderer gjengene som kjemper om politisk makt og haitiere som er sinte over at det ikke har vært avholdt valg på nesten et tiår.

Ariel Henry.
Statsminister på Haiti.

Statsministeren skulle etter planen vært tilbake på sitt kontor nå, men flyplassen har vært stengt etter angrepene mot den fra «Barbeque» og gjengene hans. Henry og flyet hans endte dermed opp på Puerto Rico.

– Jeg har jobbet i og rundt Haiti i 30 år nå, og jeg har aldri, noen gang, sett det så ille, sier Bill O'Neill, FNs ekspert på menneskerettigheter på Haiti, til AP.

– Det er helt katastrofalt, det er menneskerettighetssituasjonen, den humanitære situasjonen, mangelen på noen form for politikk, diskusjoner eller forhandlinger, sier han.

Haiti har i lang tid vært åsted for opptøyer og katastrofer. I 2010 rammet et jordskjelv øya som førte til at mellom 100.000 og 160.000 mennesker døde. Fra 2018 deltok hundretusener i demonstrasjoner, der de krevde reformer for å bekjempe fattigdommen og korrupsjonen i landet.

«Barbeque» truer nå med å lede landet inn i en blodig borgerkrig om ikke presidenten trekker seg.

– Enten blir Haiti et paradis for oss alle, eller et helvete for oss alle, sa han nylig til journalister, iført en skuddsikker vest.

Publisert: