USA har historisk sendt store mengder militær bistand til Israel, og omfanget har økt etter Hamas sitt angrep 7. oktober, skriver nyhetsbyrået AP.

– Sivile har blitt drept i Gaza som en konsekvens av de bombene, og på andre måter der de går etter befolkningssentre, sier president Joe Biden i et intervju med CNN natt til torsdag norsk tid.

Han viser blant annet til en leveranse med 900-kilos bomber som ble stanset forrige uke, skriver kanalen. Ifølge AP har Israel brukt denne typen bomber hyppig gjennom krigen, noe som brukes som en av forklaringene på at tallet på drepte er så høyt.

Ifølge helsemyndighetene på Gaza, som styres av Hamas, er over 34.000 mennesker drept så langt.

Vil fortsette å støtte israelsk forsvar

Nyheten om at USA hadde holdt igjen leveranser med våpen til Israel på grunn av bekymring rundt en full bakkeinvasjon av Rafah helt sør i Gaza, kom natt til onsdag.

Et døgn senere kommer Biden med en klar beskjed til sine israelske allierte:

– Jeg har gjort det klart at dersom de går inn i Rafah, de har ikke gjort det enda, men hvis de går inn i Rafah, vil jeg ikke gi dem de våpnene som historisk er blitt brukt til å håndtere Rafah, til å håndtere byene og det problemet, sier han.

USA vil imidlertid fortsette å levere våpen Israel bruker i sitt forsvar, blant annet i luftforsvarssystemet Iron Dome, sier Biden.

– Men vi kommer ikke til å sende dem våpen og artillerigranater, sier han.

Kraftige reaksjoner

Israels nasjonale sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir skriver «Hamas ♥ Biden» på X torsdag morgen, etter våpen-beskjeden fra Biden.

Gvir representerer partiet Otzma Yehudit som befinner seg på den ytre høyresiden i israelsk politikk.

Tweeten har skapt reaksjoner, blant annet fra Yair Lapid, som er leder for den politiske opposisjonen i landet:

– Dersom ikke Netanyahu sparker Ben-Gvir i dag, setter han alle IDF-soldater og israelske innbyggere i fare, skriver Lapid.

Tidligere sa han at Bidens våpen-advarsel er et tydelig resultat av Netanyahu «mislykkede styre», skriver The times of Israel.

Forhandlinger i stå

Representanter for Hamas, Israel, FN, USA og Qatar deltar nå i ulike forhandlinger i Kairo i Egypt.

Hamas sier de fortsatt står fast ved støtten til våpenhvile-forslaget de sa ja til tidligere i uken, og som ble avvist av Israel.

Izzar El-Reshiq i Hamas sitt politiske byrå sier også at gruppen ikke vil strekke seg lenger enn de gjorde i våpenhvileforslaget, skriver Reuters.

– Israel er ikke seriøse når det kommer til å inngå en avtale, og de bruker forhandlingene som et dekke for å invadere Rafah og okkupere grenseovergangen, sier El-Reshiq.

Rullet inn i Rafah

Til tross for at Israel ifølge Biden ikke har startet bakkeinvasjonen, rullet israelske stridsvogner natt til tirsdag inn i byen helt sør i Gaza.

Den amerikanske presidenten sier dette forårsaker problemer i regionen.

– De har ikke gått inn i befolkningssentrene. Det de gjorde er rett på grensen. Og det forårsaker problemer med Egypt, som jeg har jobbet hardt for å forsikre oss om at vi har et forhold med, sier Biden.

Les også: Israel: Åpner ny grenseovergang fra Gaza til Israel

– Jeg har gjort det klart for Bibi og krigskabinettet: De kommer ikke til å få støtten vår om de går inn i disse befolkningssentrene.

Rundt 1,5 millioner palestinere har blitt internt fordrevet til Rafah siden krigen begynte, og området har tidligere blitt beskrevet som et av de tryggeste stedene i Gaza.

– Diplomatisk beskjed

Itamar Yaar, som tidligere var vise-leder for Israels nasjonale sikkerhetsråd, kaller beslutningen fra USA symbolsk.

– Jeg tror det er snakk om en slags diplomatisk beskjed til Netanyahu om at han må tenke mer på amerikanske interesser enn det han har gjort de siste månedene, sier han til AP.

– Per nå vil ikke dette påvirke Israels kapasitet, men det er en form for signal, et «vær forsiktig».

Får kritikk fra republikanere

Meldingene om våpenleveransene blir møtt med kraftig kritikk av republikanske ledere i den amerikanske Kongressen.

I et felles brev til Biden krever leder av Representantenes hus Mike Johnson og republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell svar. De skriver at våpen-stansen kan «oppmuntre Israels fiender og undergrave tilliten til USA».

Senatoren Bernie Sanders i Kongressen 23. april. Han er svært kritisk til USAs støtte til Israel. Foto: ANDREW HARNIK / AFP

Også Lindsay Graham, en annen prominent republikansk senator, er kritisk.

– Om vi stopper å sende våpen som er nødvendige for Israel i en tid med stor fare, vil vi betale en pris, sier han onsdag, ifølge AP.

– Dette er uanstendig. Det er absurd. Gi Israel det de trenger for å kjempe krigen de ikke har råd til å tape.

Senatoren Bernie Sanders, som tidligere har prøvd å bli demokratenes presidentkandidat, mener at en eventuell våpen-stans bare er et første steg.

– Gjennom årene har USA sendt våpen verd milliarder av dollar som militær bistand til Israel. Vi kan ikke lenger være en del av Netanyahus grusomme krig mot det palestinske folk, skriver han på X.