Forrige uke kunngjorde den ukrainske regjeringen at de innfører en stans av konsulattjenester for ukrainske menn i alderen 18 til 60, som oppholder seg i utlandet.

Det utgjør en gruppe på 860.000 menn som bor i EU, som nå må returnere til Ukraina for å kunne fornye passene sine. Det vil ikke lenger være mulig å få tilsendt nye pass til utlandet.

Vedtaket kommer like etter at landet senket minstealderen for verneplikt fra 27 til 25 år.

På X skrev utenriksminister Dmytro Kuleba at det er uakseptabelt at vernepliktige menn flykter landet, for så å forvente å motta tjenester fra staten sin.

– Det er ikke slik det fungerer. Landet vårt er i krig, skrev han i et innlegg tidligere denne uken, og la til:

– Å oppholde seg utenlands fritar ikke en borger fra hans eller hennes plikter overfor hjemlandet.

Utenriksminister Dmytro Kuleba er klar for å mobilisere menn som har flyktet fra krigen. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP

I et radiointervju med BBC forteller en talsperson for Ukrainas utenriksdepartement at vedtaket handler om rettferdighet.

– Det er en følelse her i landet av at noen gir alt, mens andre mennesker bare flykter fra landet og bestemmer seg for å vente ut krigen i et komfortabelt miljø, sa talspersonen og fortsatte:

– Så kom til Ukraina og formaliser forholdet ditt til vernepliktskontoret, eller så gjør du i praksis ditt valg og erklærer i utgangspunktet at du ikke er klar for å være tilknyttet dette landet lenger.

Naboland vil hjelpe

Kuleba har uttalt at han håper at land som har tatt inn ukrainske flyktninger, vil støtte Ukraina i avgjørelsen.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Nabolandet Polen er hjemsted for flere hundretusen ukrainske flyktninger. Regjeringen var tidlig ute med å uttrykke at de vil bistå med mobiliseringen av ukrainske menn til krigen.

Ukrainas utenriksminister (t.h.) fotografert sammen med Latvias utenriksminister under en pressekonferanse i Kyiv på fredag. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / NTB

Også Latvia og Litauen sier seg klare for å oppfordre vernepliktige menn til å dra hjem.

– Ingen vil bli tvunget til å forlate Litauen, men man kan begrense disse personene når det gjelder sosiale ytelser, arbeidstillatelser og dokumenter, sa Litauens forsvarsminister, Laurynas Kascziunas, ifølge lokale medier.

Latvias utenriksminister uttalte at Lativa støtter Ukrainas mål om å sikre at hæren har de menneskene den trenger.