Da Amundsen enda en gang var i herjemodus på Facebook var vi mange som trakk på skuldrene og mumlet «typisk Per-Willy», og så en annen vei.

Det sier en god del om mannens merittliste at selv politiske nerder med overdreven interesse for politiske konflikter ikke brydde seg særlig om den salige remsen av hårreisende meldinger, sendt ut sent på natt, muligens under påvirkning av mørkt brennevin.

Men vi tok feil. Så det sang.

For før vi visste ordet av det, hadde en synlig irritert Sylvi Listhaug gjort kort prosess.

Ut med Per-Willy.

Jøss! Hva var det egentlig som skjedde?

Vi kan etterrasjonalisere så mye vil vil og hevde ting som «det er klart at denne oppførselen er uforenelig med å lede Stortingets justiskomité.» Men det er egentlig litt juks.

For hvis det var så klart, så burde vi ha meldt det med en gang saken sprakk. Tvert i mot, så tenkte de fleste av oss at dette var nok et tullete sprell som kom til å blåse over. Slik som så ofte før.

Man kunne sett for seg Sylvi Listhaug «tok en Erna» og svarte omtrent slik: «Jeg ville ikke ha brukt akkurat de ordene».

LYKKELIGERE TIDER: Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen ler av noe artig på internett i 2020. Foto: Tore Kristiansen / VG

Men i stedet lot hun det raskt skinne gjennom at Amundsens sosialmediale betenkninger om muslimer, kvinner og mannlige kjønnsorganer var totalt uakseptable – også for Frp.

Man kunne formelig se at Listhaug var forbannet.

Hennes nøye uttenkte utspill på helgens landsstyremøte om at Frp ønsker å gå i regjering med Høyre (og bare dem) druknet i drukkenskap og nordnorsk tullball på Facebook.

Det er lite som irriterer den politisk friserte Listhaug mer enn støy som ikke handler om konkrete politiske utspill. Spesielt fra folk som fra før sliter med et frynsete rykte.

«New Frp» – Sylvi Listhaugs Frp – er et altfor ambisiøst prosjekt til å la partibajasene plumpe uti det uten konsekvenser. For Listhaug er det å duve rundt ti prosent på målingene som å trå i kvikksand.

Hun vil opp mot det dobbelte, og hun vil ha makt. Da trengs velgere som får utslett av Per-Willy Amundsens senkveldsaktiviteter.

Listhaug er i ferd med å lykkes. Frp har nå brutt 15-prosent-grensen og Frp-toppene aner en mulighet til å puste de to største partiene i nakken frem mot valget neste år.

Ikke bare Ap, men også Høyre sliter med å holde på velgerne nå. Erna Solberg-saken rammer nok Høyre mer enn partiet helt liker å tenke på.

I tillegg opplever en solid slump velgere at Høyre og Ap er som ideologiske tvillinger på et følsomt felt som energipolitikken – og ser seg om etter alternativer.

Blant ungdommen blåser det også høyresidens vei, også Frps. Fremskrittsungdommens høyprofilerte leder Simen Velle har stålgrep på særlig yngre, mannlige velgere, og det med et budskap som ikke er parallelt med Per-Willys gubbete friskusskriblerier.

Velles fremskrittsvisjon er snedig tilpasset vår tid. Det handler ikke om gammelkallsfordommer og plump antifeminisme, ei heller om klimaskepsis eller andre bakoverskuende merkesaker på Frps høyrefløy.

Heller handler det om konkrete utfordringer for unge folk som lever mye av livene sine på et helt annet sosialt medium enn Amundsens foretrukne Facebook.

PER-WILLY-KRITISK: FpU-leder Simen Velle. Foto: Terje Pedersen / NTB

Velles budskap på TikTok er positivt og løsningsorientert. Liberalt og fremoverrettet. Ikke helt ulikt det fremskrittsungdommen drev med på 90-tallet, den gangen Lars Erik Grønntun og hans liberalistflokk ledet an i opprøret mot Frps gubbefløy.

Den gangen tok partiformann Carl I. Hagen rotta på de obsternasige ungdommene. Det kommer ikke til å skje nå. Tvert i mot: Listhaug har selve tidsånden i ryggen.

Og den bærer forsiktig sagt ikke Per-Willy Amundsens navn.

Nå er Frps fryktede organisasjonsutvalg i gang med sin behandling av Amundsen-saken. De er ikke redde for å gjøre drastiske grep. Bare spør partiets eks-listetopp i Oslo, Lars Petter Solås. Eller andre bråkete elementer i hovedstaden – eller i Bergen for den saks skyld.

Det er lite trolig at Amundsen vil få ytterligere straff enn den ydmykende avgangen som leder av Stortingets justiskomité.

Fortsatt har han solid støtte i hjemfylket Troms, iallfall i hjembyen Harstad. Det kan fort bety en ny periode som stortingsrepresentant, hvis han ønsker det. Men helt trygg på sin Frp-fremtid er han nok ikke.

Én ting virker uansett sikkert: Per-Willy Amundsen blir ikke statsråd i en eventuell ny borgerlig regjering.

Noen – også innad i Frp – vil nok hevde at han ikke burde blitt det i den forrige heller.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.