AMALIE KOLLSTRAND
<-AMALIE KOLLSTRAND

lokalpolitiker for Høyre i Arendal og lege

Aslak Versto Storsletten skriver at «Sykepleiere tjener godt» og at de i Arbeiderpartiets definisjon ikke engang er vanlige folk.

Storsletten har rett. Sykepleiere er ikke «vanlige folk».

De jobber kvelder og helger som han skriver selv. De jobber jul, påske og nyttårsaften. Dette gir en økt belastning, og blir derfor kompensert deretter. 

Det er lett å sitte i tenketanken og konkludere med at om vi i helsevesenet bare hadde jobbet litt flere helger, litt flere røde dager og litt lengre vakter.

Så hadde deltidsandelen gått ned og bemanningskrisen i helsevesenet forsvunnet. Men er det så lett?

For å forstå belastningen det er å jobbe turnus, må du enten ha gjort det selv eller bodd sammen med en som er på jobb mens andre har fri. 

Sykepleiere som jobber mye helger, kvelder og vakante vakter kan tjene bra, eller midt på snittet som Storsletten påpeker.

Men med en treårlig bachelorutdanning, ugunstige arbeidstider og en hektisk jobbhverdag er ikke det å forvente?

Hvorfor skal en gjennomsnittlig ingeniør med treårige bachelor tjene 936 000,- uten at det blir satt spørsmålstegn ved?

Les også: Civita-rådgiver: Sykepleiere tjener godt

Løsningen til Storsletten ser ut til å være å tvinge flere sykepleiere til å jobbe mer, og mer ugunstige arbeidstider. Uten at dette skal kompenseres.

Jeg mener det absolutt bør gjøres mer for å få flere til å jobbe fulltid. Både økt grunnlønn og kompensasjon for ugunstige arbeidstider vil være med å bidra, dette må ikke snakkes ned som en motiverende faktor.

Som all annen tilbud og etterspørsel-teori som sitter i veggene hos Civita, gjør en økt etterspørsel etter helsepersonell at de kan kreve en høyere lønn. Med rette.

For det er paradoksalt at man i en tid hvor de store kontorene i Oslo snakker om «Work-Life balance», økt frihet og mindre arbeidstid. Så skal vi kreve mer ugunstig arbeidstid av helsearbeidere.

Faren er at de slutter, finner en kontorjobb og er med familiene sine i helgene som alle andre.

Helsevesenet driftes 24 timer i døgnet, året rundt. Vi er avhengige av at de som jobber der tar på seg ugunstige arbeidstider, men da skal dette kompenseres.

På samme måte som en mekaniker som jobber turnus på Nordsjøen får kompensert, blir vi også nødt til å kompensere helsearbeiderne.

For uvanlige arbeidstider må dekkes av uvanlige folk.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.