IMAN MESKINI, skuespiller

I en verden som er i konstant bevegelse, der tiden er knapp og pauser sjeldne, kommer ramadan inn som en påminnelse om viktigheten av det å bremse ned, reflektere og koble seg til ens spirituelle indre.

For muslimer verden over er ramadan ikke bare en måned med faste fra daggry til solnedgang, men også en tid for fellesskap og veldedighet.

I år er ramadan fra 10. mars til 9. april.

Jeg har alltid pleid å si at ramadan kommer når man trenger den som mest.

Med tiden har dette blitt en måned jeg ser frem til hele året, og føler den forlater oss igjen altfor fort.

Mange tenker nok at måneden kun handler om det å avstå fra mat og drikke, men fasten handler i like stor grad om å gjøre en innsats for å begrense negative følelser som sjalusi, sinne og negativitet.

Jeg er også opptatt av å unngå banning, klaging, konflikter og sladder under fasten.

Personlig er fasten en form for selvdisiplin, hvor jeg lærer å kontrollere mine fysiske og mentale impulser.

Ramadan er en måned som oppfordrer til fred, kjærlighet, takknemlighet og ro.

Denne gangen er imidlertid ankomsten av ramadan preget av en stor bekymring og sorg for våre palestinske brødre og søstre i Gaza.

I år ønsker jeg å oppfordre til handling, bønn og solidaritet med våre brødre og søstre som lider i Gaza og på Vestbredden.

For millioner av palestinere i Gaza er hver dag en kamp for overlevelse.

De har allerede fastet ufrivillig i flere måneder som følge av den brutale krigen, og nå blir situasjonen enda mer desperat, og mange sliter med å skaffe mat til iftar.

«Det er ingen feiring av ramadan her. Vi faster i 14 timer, men etter fasten har vi ikke mat», fortalte Mohammed Ahmed Jaber Qudaih (30) til VG.

I RUINER: To barn har fått en gryte med mat fra en veldedighetsorganisasjon. Bildet er tatt på Rafah, helt sør på Gazastripen. Foto: SAID KHATIB / AFP / NTB

Over 1,5 millioner palestinere bor i Rafah etter å ha blitt tvunget til å flykte – tett i tett på et område på størrelse med Nesodden utenfor Oslo, eller Åsane i Bergen.

Og over 30.000 palestinere er drept i israelske angrep på Gazastripen siden Israel erklærte krig mot Hamas etter 7. oktober-angrepet, opplyser Gazas helsedepartement.

Det finnes ikke ord som kan beskrive denne uretten.

Hjertet mitt blør for alle menneskene i Gaza nå.

MANGE SAVNET: En liten gutt ser på mens palestinere leter etter savnede mennesker under ruinene av det ødelagte huset til Al Hajj-familien etter et israelsk luftangrep, i flyktningleiren Al Nusairat sør på Gazastripen, 19. mars 2024. Foto: MOHAMMED SABER / EPA / NTB

Som muslimer er det vår plikt å stå sammen i solidaritet med de undertrykte, å heve våre stemmer mot urettferdighet og å handle for å bringe håp og lindring til de som lider.

Mens vi ber og faster i løpet av denne måneden, må vi også minnes det palestinske folk i våre bønner og handlinger.

Ramadan kan være en tid for indre fred og å komme dypere i kontakt med seg selv, men den kan også være en tid for handling og for å gjøre en forskjell i verden.

La oss bruke denne måneden til å vise medfølelse og solidaritet, til å be om fred og rettferdighet for alle mennesker.

Og til å kjempe for et fritt Palestina, uansett om du er muslim eller ikke.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.