Pride-skytingen i Oslo sommeren for snart to år siden rammet mange flere enn de som var til stede da det skjedde. Skeive over hele landet er fortsatt preget. Zaniar Matapour har gjort det vanskeligere å være skeiv i Norge.

– Alle skeive vet hvor de var natten til 25.juni 2022. Jeg har ennå ikke møtt noen skeive som ikke er berørt. Veldig mange har kjent på frykt etter det som skjedde, sa tidligere leder for Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, i sitt vitnemål i Oslo tingrett.

Hun forteller at frem til sommeren 2022 følte skeive i Norge at det var trygt, at de kunne leie kjæresten sin og vise hvem de var. Ikke nå lenger. Nå er det mange som ikke våger.

Bevæpnet politi

Dan Bjørke, dagens leder av Oslo Pride, beskrev i sitt vitnemål hvordan mange skeive opplever det å stå frem. De føler ofte at de ikke får den kjærligheten og forståelsen de trenger der de er. Derfor søker de bort, for å finne “sine steder” der de kan være seg selv, bli sett og akseptert. I egne fotballag, på egne utesteder, i sammenhenger der de opplever fullt og helt at de hører til.

Når kjernen i dette blir angrepet, når det blir skutt på London pub - hvor kan de da føle tilhørighet, spurte han.

Dag Andre Werner Larsen er en av dem som har delt sine opplevelser og sin frykt med retten. Foto: Ola Haram

Bjørke fortalte om bevæpnet politi utenfor arrangementer i regi av skeive organisasjoner, om Skeiv Ungdom som opplevde at det knapt kommer folk på deres arrangementer, og om hvordan mange kontakter Pride før store arrangementer og spør om det virkelig er trygt å delta.

Bærer med seg videre

Tidligere denne uken vitnet noen av dem som bidro med førstehjelp den skjebnesvangre natten. Blant dem var sykepleier Dag Andre Werner Larsen. Også han fortalte om hvordan han har blitt mer forsiktig.

Da han gikk hjem terrornatten, var han livredd.

– Det første jeg gjør, er å skifte. Ta av meg det som gjør at jeg ser skeiv ut. At jeg er et terrormål. Det er en frykt knyttet til det, og en skam knyttet til det. I dagene etter var det veldig mye kjærlighet og samhold. Men også veldig mye utrygghet. Angrepet skjedde fordi noen ønsket å skade skeive. Og det ønsket er der ute. Jeg bærer dette med meg. Det er et filter: Tar jeg den sjansen i dag?

Sprang ut av ideologi

Etterforskningen av terroren har avdekket kommunikasjon med det som antas å være Arfan Bhatti, en militant islamist som tidligere er dømt for medvirkning til skyting mot synagogen i Oslo. Nettopp at det som skjedde 25.juni var et islamistisk terrorangrep, at det sprang ut av en ideologi som deles av flere, bidrar til frykten.

Det var flere folk i Oslo sentrum under Pride-paraden i fjor sommer enn på 17.mai. En fest og en kampdag. Foto: Astrid Pedersen / NTB

– Jeg har visst om hatet, men jeg var ikke klar over at noen ville gjøre noe med det, sa Werner Larsen i sitt vitnemål.

– Blir du redd for at andre med samme tanker kan fullbyrde det Matapour prøvde på, spurte aktor.

– Absolutt. Vold avler vold. Det er en vurdering jeg som skeiv har med meg hele tiden, svarte han.

Det skeive miljøet har jobbet hardt for å komme videre. Det har vært tungt. Men alt er ikke mørkt. Bjørke trakk frem hvordan storsamfunnet har mobilisert etter terroren. Det var flere som deltok i Pride-paraden i fjor enn noengang før. Flere mennesker i Oslo sentrum under Pride enn på 17.mai.

Truslene og hatet mot skeive har økt. Men kanskje også støtten og forståelsen blant folk flest. Fordi vi har sett hvilke konsekvenser det kan ha, når grupper i samfunnet ikke vil akseptere at mennesker må få elske den de vil.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.