JAN TORE SANNER
<-JAN TORE SANNER

stortingsrepresentant (H)

Jeg husker med glede tilbake på min egen russetid, og som pappa har jeg russetiden til mine døtre friskt i minnet.

Jeg skal være ærlig og si at jeg som forelder kjente på mange bekymringer da de var russ, samtidig som jeg virkelig unnet dem feiringen av 13 års skolegang. For det er jo det russetiden egentlig er.

Vi i Høyre har derfor lenge ment at det riktige er å flytte russetiden til etter at eksamen faktisk er ferdig. Det gir egentlig ikke mening å starte feiringen før skolegangen er fullført.

Da vi satt i regjering jobbet vi med hvordan dette kunne gjøres i praksis, uten at det skal gå på bekostning av undervisningen. Det er ikke helt enkelt, men det er på overtid å få gjort det.

Å flytte russetiden til etter eksamen kan gi flere gevinster: Sannsynligvis vil elevene være bedre forberedt til eksamen, prestasjonene blir dermed bedre og selve russetiden hyggeligere og varmere nærmere sommeren.

Jonas Gahr Støre har nylig varslet at regjeringen skal «revolusjonere russetiden», hvor det å flytte russetiden innen 2026 er et av grepene de tar til orde for.

Jeg synes det er bra at også Ap har kommet til denne konklusjonen. Eksamensordningen er et politisk spørsmål, og jeg tror mange kommende russ vil synes dette grepet er riktig.

Foto: Lise Åserud / NTB

Så mener jeg samtidig at det ikke er alt vi politikere skal og bør blande oss i. Jeg synes Støre-regjeringen går vel langt i sin «russerevolusjon» når de vil blande seg inn i innholdet i russefeiringen.

Nylig rykket statsministeren ut i VG og rettet kritikk mot utseende på den mye omtalte «pornobussen» på Bryne.

Man kan mene mye om den, men jeg vil tro det er andre langt viktigere ting en statsminister bør prioritere tiden sin på.

Regjeringen hans har også varslet grep som vil påvirke fremtidens russebusser og russeklær. Intensjonene er gode. Sikkerhet må settes først. Samtidig er russetiden tross alt et privat arrangement og ikke i regi av det offentlige.

Hva som står på russegenseren, har hverken statsministeren eller kunnskapsministeren noe med.

Politikere kan legge til rette for at russen selv kan skape en trygg og inkluderende russetid. Det er viktig at vi har tett dialog med elevene og skolene, slik at vi sammen kan finne løsningene på fremtidens russefeiring, istedenfor at vi skal bestemme dette for dem.

Uansett hvor mye vi liker det eller ei, er det faktisk opp til russen – og ikke politikerne å velge hvordan russetiden skal være.

Jeg sier ikke at vi ikke skal bry oss – for det skal vi. Men som medmennesker og foreldre, og ikke i rollen som politikere.

Foto: Lise Åserud / NTB

Vi foreldre må bidra til at ungdommene våre er i stand til å ta gode valg. Vi kan minne dem på hvilke grenser og regler som gjelder i samfunnet, og så må vi ha tillit til at de tar ansvar for egne valg.

Noen av de styggeste sakene vi har lest om russetiden i mediene de siste årene har vært enkeltsaker om rusmisbruk, slåssing eller voldtekt. Mange av sakene er skremmende, og hvert tilfelle er ett tilfelle for mye.

Heldigvis nyanserer politiet bildet, og sier at russefeiringen stort sett går uproblematisk for seg.

De oppfordrer foreldre til å ha tett dialog med ungdommene sine om å ta vare på hverandre og passe på at ingen sovner på fest uten at noen passer på dem.

I regjeringens iver etter å gå inn og overstyre innholdet i russetiden tror jeg det er viktig å huske på dette: De elevene som går sitt siste år på videregående skole, skal gå fra å være ungdommer til å bli selvstendige voksne.

Enten de er russ eller ei.

Jeg ønsker russen lykke til med årets feiring. Ta godt vare på hverandre og vær inkluderende.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.