Det kan hun vanskelig klandres for.

Å stå i en livskrise og skulle håndtere en kreftdiagnose er utfordrende nok, uten også å måtte tenke: «Har vi en PR-strategi for dette?»

I stedet gjorde det britiske kronprinsparet nøyaktig det samme som absolutt alle samvittighetsfulle småbarnsforeldre med et snev av omsorgsevne ville gjort.

De snakket med tiåringen, åtteåringen og seksåringen om mammas sykdom.

Før omgivelsene ble orientert om kronprinsessens helsesituasjon, ønsket Kate og William å forsikre seg om at barna fikk høre deres versjon, fortalt av dem selv. Og at hele familien fikk tid og ro, ikke minst, til å fordøye det hele – sammen.

Mens verden gikk av skaftet i ryktespredning og uhyrlige påstander, hadde prinsessen av Wales fokus på sin alvorlige diagnose, og hvordan det hele skulle formidles til de nærmeste.

Nå først var tiden inne.

SMÅBARNSFORELDRE: Kronprinsparet har tre barn: George (10), Louis (6) og Charlotte (8) Foto: Jonathan Brady / AP / NTB

Nå først hadde hun fått rom til å forklare barna hva som hadde skjedd, og hva som skal skje.

Nå først hadde 42-åringen overskudd til å meddele omverdenen at hun lider av en sykdom som fordrer krevende behandling og oppfølging.

Så lå det altså ikke familievold, kosmetisk rumpeoperasjon eller utroskap bak kronprinsessens usynlighet likevel.

Enda det var da noe «alle» visste …

Det britiske kongehuset generelt, og kronprinsparet spesielt, har fått mye kritikk de siste måneder for ikke å imøtekomme folkets behov for å vite. Offentligheten har krav på informasjon, heter det.

GET WELL!: Mange undersåtter har sendt brev og hilsener til kong Charles for å ønske ham god bedring. Foto: Pool / Reuters / NTB

Sant nok. Når monarken blir syk, må folket bli korrekt informert om hvor alvorlig det er. Fravær av fakta skaper et vakuum som fylles av alternativ informasjon. Det er ikke noe nytt.

I Tudortidens England kunne rykter om en svekket majestet utløse væpnet opprør. Slik er det selvfølgelig ikke nå. I nasjoner hvor monarken er formelt statsoverhode, er det likevel slik at den kongelige helbred et konstitusjonelt anliggende.

Derfor fikk offentligheten vite at britiske kong Charles har kreft og at Norges kong Harald har fått operert inn pacemaker.

At vi gjerne skulle visst mer – om hvilken kreftform Charles har, og hva slags infeksjon som satte vår egen konge ut av spill i Malaysia – er menneskelig nysgjerrighet. Men ikke noe vi trenger å vite.

Også kongelige har krav på at private helseopplysninger forblir private.

Kronprinsesse Kates epikrise har ingen offentlig interesse. I januar fikk vi vite at britenes fremtidige dronning skulle gjennom en planlagt mageoperasjon, og ville av den grunn måtte avstå fra sine representasjonsoppgaver de nærmeste uker og måneder.

Helt konkret ble det sagt at Catherine, prinsessen av Wales, kom til å være sykmeldt til etter påske.

Ifølge kalenderen er vi ikke der ennå.

Vi er så vidt inne i den stille uke. Påsken har ennå ikke begynt.

I tråd med det som ble annonsert fra Kensington Palace, kronprinsparets offisielle residens, for drøye to måneder siden, skulle Kate ikke gjenoppta sine rojale plikter før om et par uker.

SYKMELDT: I forbindelse med den planlagte mageoperasjonen opplyste Kensington Palace at prinsesse Kate ville avstå fra sine representasjonsoppgaver de nærmeste uker og måneder. Foto: Leon Neal / AP / NTB

I den skriftlige uttalelsen fra Slottet ber prinsessen om forståelse for hennes ønske om å opprettholde mest mulig normalitet for barna [i sykeperioden, VG anm.] og at «hennes personlige medisinske opplysninger forblir private».

«Kensington Palace vil derfor kun komme med oppdateringer om Hennes Kongelige Høyhet når det er signifikant ny informasjon å dele»

Etter det har en talsperson gjentatt at «prinsessen har det bra».

Likevel har ropet «HVOR ER KATE??» gjallet gjennom sosiale medier. Noen redaktørstyrte mediekanaler har falt for fristelsen og kolportert slarvet. Enkelte har gjentatt etterlysningen.

Enda Kensington Palace gjentatte ganger har forklart HVOR hun befinner seg, og HVA hun gjør:

Kronprinsessen er sammen med familien i deres hjem, Adelaide Cottage i Windsor, der hun kommer til hektene etter inngrepet i januar.

ENORM INTERESSE: Kronprinsessens kreftdiagnose er det alle snakker om i Storbritannia for tiden. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

Selv etter at hun og ektemannen forrige uke ble fanget opp av et mobilkamera på en matbutikk i nabolaget, og Kate i en video nå i helgen fortalte om kreftdiagnosen, så har rykteflommen bare fortsatt å vokse.

Det påstås at kvinnen i begge opptakene er en stand-in for kronprinsessen, og at resten er AI-generert, altså laget av kunstig intelligens.

At det er BBC som har filmet og produsert Kates video-uttalelse, spiller ingen rolle for den som har bestemt seg for at jorden er flat.

Slik det britiske kronprinsparets manipulerte Instagrampost var en vekker når det gjelder troverdighet knyttet til fotografier, må den ondsinnede rykteflommen rundt kronprinsessens sykefravær være en tilsvarende påminnelse om at ord også kan skape vrengebilder.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.