LINE KHATEEB
<-LINE KHATEEB

leder i Palestinakomiteen

KJELL STEPHANSEN
<-KJELL STEPHANSEN

politisk nestleder i Palestinakomiteen

Nammos informasjonsdirektør Thorstein Korsvold skriver i VG-kronikken «Aktivistene sprer feilinformasjon», at Palestinakomiteens påstander om norsk forsvarsindustri er falske og stiller spørsmål ved aktivisters ansvar.

Palestinakomiteen påpeker at norske myndigheter og bedrifter nå har ansvar for å sørge for at vi ikke bidrar til et mulig folkemord, men må gjøre alt de kan for å stanse det.

I stedet velger Nammo og Korsvold å omgå helt sentrale spørsmål – igjen.

Nammo er et norsk våpenselskap med fabrikker i mange ulike land. Selv om ferdige våpen ikke selges direkte fra Norge til Israel, så selges Nammo sine våpen og våpendeler til Israel via andre land.

Det er dokumentert at:

  1. Nammo selger store mengder rakettmotorer til våpen som brukes i Gaza.
  2. Nammo er hovedleverandør av 25 mm ammunisjon til jagerflyene F35, som Israel bruker.
  3. Nammo solgte ammunisjon fra sin spanske fabrikk til Israel i november 2023. Den israelske hæren har brukt denne ammunisjonen i mange år.
  4. Nammo solgte M72 (skulderfyrt missil) fra sin fabrikk i Arizona til Israel for 63 mill USD fra 2014 – 2018.

Akkurat nå brukes disse våpnene til å utføre alvorlige krigsforbrytelser, av den israelske hæren, i det som Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) sier er et plausibelt folkemord.

Nammo har et selvstendig ansvar for å hindre dette.

Les også: Aktivistene sprer feilinformasjon

Nammos kommunikasjonsdirektør synes åpenbart det er ubehagelig at arbeidsgiveren får kritikk for å selge våpen til stater som begår krigsforbrytelser.

Men i stedet for å svare på vår dokumentasjon eller kritikken fra fagfolk som Sverre Lodgaard i NUPI og Redd Barnas rådgivere, velger han å kritisere Palestinakomiteen og andre som tar til gaten for å aksjonere, fordi vi kaller Nammo en krigsprofitør.

Palestinakomiteen har ved flere anledninger brukt sivil ulydighet for å hindre folkemord. Det kommer vi til å fortsette med så lenge det trengs.

Målet med aksjonene er å opplyse om forbrytelsene Israel begår og hvordan norsk næringsliv eller myndigheter medvirker ved at norsk teknologi, våpen og handel bidrar til Israels krigføring og økonomi.

Vi har ikke pengesterke aktører i ryggen og kan ikke leie inn lobbyister, men vi representerer en stor del av den norske befolkningen som ønsker at drapene på sivile i Gaza må stoppes.

Det er mange ulike miljøer og aktivister som kjemper mot utslettelsen av Gaza, i Norge og internasjonalt, og vi bruker ulike virkemidler.

Dette er et uttrykk for at situasjonen i Palestina er uholdbar og at det ikke gjøres nok for å stanse Israels massakre.

Palestinakomiteen kan ha både forståelse og sympati for mennesker som blir så fortvilet over det som skjer i Gaza at de tar loven i sine hender, men vi unngår aksjonsformer som innbrudd og sabotasje.

Hør VGs podkast Giæver og gjengen:

Det lyder hult når Korsvold skriver at Nammo deler bekymringen for befolkningen i Gaza, der 15.000 barn er drept på under syv måneder.

En naturlig konsekvens av den bekymringen ville vært å tette alle hull i systemet som gjør at Nammos våpen brukes til å drepe palestinske barn.

Høyesterett i Nederland beordret i februar stans av alt videresalg til Israel av deler til F35, grunnet faren for å medvirke til folkemord.

Nammo selger selv ammunisjon til F35 krigsflyene, men Korsvold vil ikke dvele ved dette, i stedet peker han på aksjonister som et problem.

Når ICJ har sagt plausibelt folkemord og satt i gang etterforskning, har alle land som har tilsluttet seg folkemordskonvensjonen plikt til å gjøre alt som står i deres makt for å forhindre folkemord.

Norge må stanse våpensalg til land som kan bli medskyldig i folkemord, slik USA opplagt vil være om Israel blir dømt.

Det betyr at regjeringen må stanse Nammo, eller kreve sluttbruker-erklæring for våpen og våpendeler. Slik erklæring har Norge unnlatt å kreve fra storebror USA.

Både regjeringen og Nammo har ansvar for hvor norske våpen havner!

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.