Den unge kvinnen var interessert i den ene mannen på en fest i Bergen en natt for tre år siden. De gikk inn på et rom. Men så dukket to av hans kompiser opp for å delta.

De sa det var frivillig. Hun sa det var gruppevoldtekt.

Raseriet går viralt i sosiale medier etter at de tre mennene i forrige uke ble frikjent i Gulating lagmannsrett.

Torsdag blir det demonstrasjon i Bergen.

BEVISER FRA SOSIALE MEDIER: I den mye omtalte gruppevoldtektssaken i Bergen er meldinger og filmer fra TikTok, Snap og Instagram lagt frem i retten. Foto: Therese Alice Sanne / VG

Lagmannsretten understreker i dommen at spørsmålet ikke er om retten tror på kvinnen eller ikke.

For å dømme folk til straff må retten være helt sikre. Terskelen er høy. Vi kan ikke ha et system der du havner i fengsel kun etter anklager.

Og i denne saken var ikke rettens flertall helt sikre på at mennene var skyldige.

Men rettens flertall tror det.

To av mennene må betale erstatning. Rettens flertall mener altså det er sannsynlig at de to har utført handlingene i tiltalen. Men det er ikke nok til en straffedom.

Det høres pussig ut, men det er ganske vanlig. Folk frikjennes, men må betale erstatning. Fordi da holder det at det sannsynligvis skjedde.

FIKK SIN KLIENT FRIFUNNET: Maria Hessen Jacobsen forsvarte 25-åringen som ble frifunnet i gruppevoldtekssaken, men må betale erstatning. I tingretten fikk han fem års fengsel. Foto: Paul S. Amundsen / VG

Flere videoer bidro til å skape nok tvil.

I dommen vektlegges en video av kvinnen og en venninne på vei hjem, rett etter at hun hadde fortalt om at «noe forferdelig» hadde skjedd. Likevel sang de til «Let it go» fra Frost i bilen, vel en time etter den påståtte voldtekten.

Rettens flertall mener det kan være venninnen forsøkte å oppmuntre. Men de er usikre. De må la tvilen komme mennene til gode, og skriver at videoen støtter tiltaltes forklaringer.

Det er altså ti gram tvil her og ti gram tvil der som fører til frikjennelse i saken.

Som voldtektsutvalget viste nylig, blir de fleste voldtekter aldri anmeldt. Og oppklaringsprosenten har gått ned.

Når så mye foregår på sosiale medier som her, kan man tenke seg at det er annerledes. Det er ikke bare ord mot ord. Man har TikTok, Snap og Instagram.

– Det er et unikt bevismateriale vi har når unge dokumenterer hele sitt liv digitalt, sa forsvareren til 25-åringen i tingretten.

FORSVARTE EN AV MENNENE: John Christian Elden forsvarte den yngste av de tre tiltalte i gruppevoldektssaken. Hans klient ble frikjent, men må betale erstatning og er tidligere dømt til 11 måneders fengsel for et annet tiltalepunkt. Foto: Gøran Bohlin / VG

Men videoene hjalp ikke ofrene. Det hjalp de tiltalte.

I retten kom det frem at mennene selv filmet og sendte sexsnutter. Flere sa at film kunne være lurt å ha i tilfelle det ble en sak.

Noen av kvinnene ga tillatelse til å bli filmet. I tingretten fikk vi høre at en selv sendte en snutt videre.

I gruppevoldtektssaken forklarte offeret at hun hadde sagt ja til film fordi hun var redd.

KONFRONTERTE TILTALTE: Artisten Kamelen fulgte etter en av de tiltalte inne i en kiosk. Han la videoen ut på sosiale medier. Mannen var ikke tiltalt for gruppevoldtekt, men i samme sakskompleks. Han fikk 11 måneders fengsel.

Slike korte snutter viser naturligvis ikke hele sannheten. Folk flest filmer og sprer en kuratert virkelighet.

Den kleine eller vonde sexopplevelsen får du neppe på Snap. Ei heller overgrep.

Og for unge jenter som kjemper om likes og strekker seg mot umulige ideal i sosiale medier, kan det være viktig å vise frem det blide og vellykkede.

At man pusser fasade i sosiale medier er så standard at det er blitt laget egne motapper, som «BeReal», som skal vise glimt av «ekte» liv.

TAPTE SAKEN: Are Nygård Bergh var aktor i lagmannssretten, hvor han la ned påstand om rundt fem års fengsel for alle de tre tiltalte. På bildet fra 2022 var Bergh politiadvokat. Foto: Paul S. Amundsen / VG

I gjeldende sak har sosiale medier gjort at de tiltalte kunne fremstilles som de største ofrene.

Rettssaken ble ulovlig filmet, adresser ble spredd. Artisten Kamelen filmet en av de tiltalte på Deli de Luca, og la ut en video han senere godtok bot for.

Flere av de tiltalte mennene fortalte om frykt for å gå ut på gaten og isolasjon.

Og algoritmene har for alle parter vært med på å oppildne folk til å legge ut stadig verre ting.

Opphisset av likes og hooliganisme, forsterkes angrepene. Det som er unormalt blir normalt. Jo drøyere, jo bedre og mer oppmerksomhet.

I første runde av saken ble det gitt strafferabatt fordi hetsen i sosiale medier var så intens.

Men kvinnene fikk naturligvis også gjennomgå.

På fredag feiret ifølge BT en av de frikjente mennene sammen med kamerater. De delte en flaske champagne og sang nettopp på «Let it go».

Den fornærmede kvinnen så filmen på Snap.

Visst finnes det mange før generasjon Z som også holdt på sånn. Mobbing, liggelister, aldersforskjell og breial oppførsel er ikke noe nytt.

Det nye siden 2010 er smarttelefoner.

Appene oppfordrer deg til å være sint og gå lengst. Da kan du bli helten i egen gruppe.

Hensynsløsheten fores av de hemmelige algoritmene til techselskapene ingen klarer å regulere.

Vi har fått en ungdomskultur på speed.

Mesteparten av det som foregår der er ikke straffbart. Men om noe ille skulle skje deg, ta film bak fasaden og.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.