Norske myndigheter lyktes i få fraktet Arfan Bhatti til Norge fra Pakistan, helt på tampen av rettssaken mot terrortiltalte Matapour. Tirsdagen var det Bhattis tur til å vitne i Oslo tingrett.

Matpapour ser spent mot døren. Mer våken og oppmerksom enn jeg kan huske å ha sett ham så langt gjennom disse lange ukene i retten.

En meningsløs pingpong

Når Arfan Bhatti omsider kommer inn i salen, sprekker Matapours ansikt opp i et bredt smil.

De to håndhilser - og klemmer hverandre.

– Du ser bra ut, som alltid, sier Matapour.

Bhatti smiler varmt tilbake, og tar plass i vitneboksen. Han snur seg og vinker til pressen og folk på tilhørerbenken. Fortsatt smilende. Tilsynelatende struttende av selvtillit.

I en sort treningsdrakt med brede, knall turkise striper og en militærgrønn caps, sitter han energisk fremoverlent. På dommerens spørsmål beskriver han Matapour som “en god venn”. Matapour følger ivrig med.

Foto: Ane Hem / NTB

Så er det slutt. Bhatti vil ikke forklare seg før han får innsyn i en rekke dokumenter han mener norske myndigheter sitter på. Utspørringen utvikler seg til en meningsløs pingpong, frem og tilbake.

«Hjerte av gull»

Bhatti svarer på spørsmålene fra aktor med sine egne spørsmål. Alle handler om hvorfor norske myndigheter, ifølge Bhatti selv, har overvåket ham, forsøkt å få familie og venner vendt mot ham, og har brutt lover og regler i sin behandling av ham. Både mens han var arrestert i Pakistan, og i mange år før han dro dit.

Vi får opplest noen av avhørene norsk politi foretok av Bhatti mens han satt fengslet i Pakistan. Også her var han mest opptatt av sin egen situasjon, og norske myndigheters behandling av ham.

Arfan Bhatti mener Matapour har «et hjerte av gull». Foto: Tore Kristiansen / VG

Men i avhørene med norsk politi i Pakistan snakket han også om Matapour, som ifølge Bhatti har «et hjerte av gull». Han har kjent Matapour lenge, og har ikke noe negativt å si om ham.

«Folk kan dømme med lånte ører», sa Bhatti i avhør, og fortsatte med at han på sin side opplever Matapour helt annerledes enn det andre gjør. Men siden Bhatti ikke ønsker å utdype overfor retten noe av det han forklarte i Pakistan, får vi ikke høre mer om hvordan han mener «andre» opplever Matapour.

Kunne blitt det dødeligste

Bhatti er siktet for medvirkning til Pride-terroren, men nekter enhver befatning med saken. Norske myndigheter mener Bhatti er hovedmannen, selve hjernen bak angrepet som kostet to mennesker livet, og skadet mange flere. Både fysisk og psykisk.

Arfan Bhatti, under en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2012. Foto: Mattis Sandblad / VG

Bare vanlige folks ufattelige mot den natten hindret en massakre i Oslo sentrum. Matapour hadde fortsatt store mengder ubrukt ammunisjon da 25.juni-heltene stanset ham i farten.

Eksperter mener dette kunne ha blitt et av de dødeligste terrorangrepene i Europa, dersom Matapour ikke hadde blitt stanset.

Vi får ikke noe svar om Bhattis mulige rolle i angrepet i denne omgangen. Men etterforskningen av ham og hans påståtte befatning med terroren fortsetter.

Hør Hanne Skartveit fortelle fra rettssaken i denne episoden av podkasten Giæver & gjengen - VGs podkast som holder deg oppdatert.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.