THOMAS BRATLIE LUDVIGSEN
<-THOMAS BRATLIE LUDVIGSEN

kommunestyrerepresentant, Lillestrøm Frp

Uansett hvor man står i den politiske skalaen så hersker det liten tvil om at Carl I. Hagen er en av landets dyktigste politikere.

En debattant så sylskarp og direkte at motstandere sjelden eller aldri har klart å parkere argumentene hans. Spissformulert, veltalende og folkelig.

Carl I. Hagen har nådd hjem via TV-skjermen og vist seg som noe så sjeldent som en politisk folkehelt.

I en mannsalder har han preget den politiske debatten. Et landskap som ville vært atskillig mer grått om det ikke var for Hagen.

Han vendte blikket rett inn i kamera selv om instruksene fra produsenter sa det motsatte. Han ville snakke direkte til seere.

Og TV ble hans medium. Som ingen annen politiker før han har han vist at TV som medium passet hans karisma som hånd i hanske.

Det hindret han likevel ikke i å rette kritikk mot NRK som i 1977 nærmest unnlot å omtale at Aps daværende finansminister hadde reist på ferie på statens regning med regjeringens SAS-kort.

Hagen var ikke nådig i sin kritikk og har helt til nå omtalt NRK som Arbeiderpartiets Rikskringkasting (ARK).

Det er opp til dags dato en utbredt oppfatning om at NRK, og for øvrig flere medier, er partisk til fordel for politisk venstreside.

STORDAG: 80-åringen Hagen, her tolket av VGs «britiske» karikaturtegner Morten Mørland. Foto: Morten Mørland / VG

Historien om Carl I. Hagen er ganske unik. En vårkveld i 1973 deltar han som ung mann på stiftelsesmøte på Saga Kino hvor Anders Lange stifter Anders Langes parti for sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.

Han tegner seg på lista og et år etterpå er Hagen inne på stortinget når Lange dør. Han hadde vært Langes vara. I mellomtiden var Arve Lønnum partileder og skiftet navn til dagens Fremskrittspartiet i 1977.

Når Hagen overtar som partileder starter også en grundig partibygging. Frp får et enormt løft og takket være han så er partiet hva det er i dag.

Tuftet på grunnideen om nedsettelse av skatter, kampen for en verdig eldreomsorg og kampen mot en liberal innvandringspolitikk.

I 1986 var Hagen med på å stille mistillit mot Willoch-regjeringen etter at Willoch stilte kabinettsspørsmål om å øke bensinprisen.

Frp måtte stå prinsippfast i dette spørsmålet og kunne ikke bøye av for en prisøkning som påvirket folk flest.

Dette førte paradoksalt nok til at Gro Harlem Brundtland kunne danne regjering og er muligens et trist kapittel i Willoch-regjeringens politiske liv da Willoch mente at han ikke kunne styre videre med lavere bensinpriser.

Historien fra 1986 viser også hvordan Carl I. Hagen kunne spille på medienes strenger uten at mediene nødvendigvis var med på melodien.

Da mistillitsforslaget mot regjeringen ikke var helt klart og alt sto og falt på Hagen så hang det mye spenning rundt han. NRK ønsket ikke å sende direkte fra Frps landsmøte i Dagsrevyen, men heller sende redigerte utdrag i etterkant.

Hagen manøvrer NRKs nyhetssending ved å åpne landsmøte nøyaktig på samme tidspunkt som Dagsrevyen starter. Her holdt Hagen sin åpningstale hvor han skulle annonsere om han ville gå inn for mistillit eller ikke.

Det ga ikke NRK mye annet valg enn å sende direkte fra Frps landsmøte. Nyhetsverdien var for stor.

LEGENDARISK: Carl Ivar Hagen på Stortingets talerstol i 1986, da han bidro til å felle Willoch-regjeringen. Foto: Henrik Laurvik / NTB

Han er er en politiker som har stått i stormen mer enn noen annen. Gjennom 80-tallet og 90-tallet ble han bombardert med tomater og egg fra de venstreradikale blitzerne når han holdt sine folketaler.

Han har stått i rasismeanklager og mottatt drapstrusler.

Motstandere har formelig frest, mens han har stått stødig som et fjell og alltid forholdt seg saklig i sine kunnskapsbaserte svar.

I 2009 skulle Hagen bli pensjonist og nyte tilværelsen uten politikk, men å sitte på en parkbenk og mate duer var ikke noe for han. I 2011 stilte Hagen som ordførerkandidat i Oslo og ble igjen medlem av bystyret.

I 2021 var han tilbake på stortinget og er med dette parlamentets eldste medlem og lengstsittende stortingsrepresentant med hele ni perioder.

En politisk sirkushest lar seg ikke tynge av alder.

Gratulerer med 80-årsdagen, Carl I. Hagen! Og takk for at du ikke pensjonerte deg.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.