Du kan la deg irritere. Du kan la deg fascinere. Uansett får den tidligere landslagsspilleren i håndball det akkurat som han vil.

Nå følger mediene ekspedisjonen hans på Mount Everest nærmest time for time, mens diskusjonene går høyt og lavt i sosiale medier.

Frank Løke har vist seg som en oppmerksomhetsmagnet i det offentlige rom. Igjen.

Den rollen har han jobbet hardt for å utvikle etter at han la opp som håndballspiller i 2016. En stund var det han holdt på med først og fremst snodig, som da han opptrådde i Borat-kostyme på tv og ble kastet ut av «Skal vi danse». 

Også utviklingen av figuren «Action-Frank», utgivelse av julemusikk og deltagelse i realityprogrammer viste frem en fyr som var veldig mye av det meste.

Hva tenker du?Følger du med på Frank Løkes ekspedisjon?
Foto: PRIVAT

Nå er spørsmålet hvor langt - eller rettere sagt hvor høyt - Frank Løke er villig til å gå for å få enda mer blest om seg selv.

Hva blir neste skritt dersom han skulle lykkes med å bestige verdens høyeste fjell uten medbrakt oksygen?

Gitt hvor mange som faktisk har vært der oppe, er det litt rart at en ny ekspedisjon utløser så mye interesse. Selv om klatreren heter Frank Løke.

Det er lenge siden det var noe unikt å bestige Mount Everest. Etter at Edmund Hillary og sherpaen Tenzing Norgay tok seg opp i 1953, har fjellet blitt besteget 12.000 ganger, av mer enn 6600 ulike personer.

Forsøpling og miljøutfordringer er også sider ved den stadig mer utbredte «Everest-turismen».

Det er riktignok mer uvanlig å gå til toppen av Mount Everest uten oksygen, men over 200 har gjort det Løke nå får enorm oppmerksomhet rundt å forsøke seg på. 

Det er også en dimensjon at det blir en slik kjendisføljetong ut av noe som faktisk er farlig.

Mer enn 300 menneskeliv har gått tapt i forbindelse med ekspedisjoner til verdens høyeste fjell.

Fall, skred, utmattelse og høydesyke er bare noe av det som har gjort Mount Everest til en gravplass. Mange av de omkomne er klatrere som ikke hadde medbrakt oksygen. 

Dette stunftet falt ikke i god jord hos TV 2. Foto: Cicilie S. Andersen / VG

De siste dagene har hele greia tatt av i offentligheten, etter at Løke tok en helikoptertur innom Kathmandu, for å gi kroppen en tiltrengt pause. Meningene er mange:

Innenfor eller utenfor? Juks eller ei?  Følger han uskrevne regler for ekspedisjoner med et slikt avbrekk?

Egentlig er det ingen av disse spørsmålene som er det mest interessante. 

Det vi burde spørre oss selv om, er hva som gjør at stuntet fra en tidligere håndballspiller engasjerer så voldsomt.  Er dette egentlig så egnet som underholdning time for time?

Strengt tatt er ett spørsmål oppsummerende for hele greia: HVORFOR?

Nå går det angivelig med over 700.000 kroner til forsøket på å ta seg opp uten medbrakt oksygen. Det sier mye om et spesielt prosjekt, men også noe om hvor bestemt Løke er på å gjennomføre det han har startet på.

Svippturen til Kathmandu har visst gjort susen med å hjelpe ham til å få tilbake krefter. Snart skal han tilbake til de store høyder. La oss virkelig krysse fingrene for at det ender bra med vårens teiteste eventyr.

Oppfatningene kommer til å forbli mange om Frank Løkes klatretur, også etter den dagen han forhåpentligvis har kommet seg trygt opp og ned igjen. 

Akkurat det vil han nok være riktig så fornøyd med. Uavhengig av fortegn.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.