LUBNA JAFFERY
<-LUBNA JAFFERY

kultur- og likestillingsminister (Ap)

Jeg har hele livet kjempet for å gi kvinner de samme mulighetene som menn. Den kampen kommer jeg til å kjempe hver dag, så lenge det er pust i meg.

Nå er jeg også skikkelig bekymret for guttene. Det handler om mye mer enn Tinder. Denne debatten er for viktig til å bli redusert til en diskusjon om hvem som får ligge med hvem.

Denne debatten handler om at menn ikke er en ensartet gruppe. Ja, menn tjener mer enn kvinnene, eier mer enn kvinner i form av fast eiendom og finanskapital, langt flere menn har lederstilling, og de har mer makt enn kvinner.

Men dette er det ikke alle menn som kan kjenne seg igjen i. For menn er også overrepresentert i fengsler og i selvmordsstatistikken, og flere gutter enn jenter dropper ut av skolen.

Menn drikker mer, oftere og mer risikofylt enn kvinner. Ikke minst lever menn kortere enn kvinner.

Et godt samfunn er et samfunn med plass til alle, der alle kan få like muligheter til å leve et godt liv. Et samfunn der menn og gutter opplever at de ikke har en plass, enten det er i skolen, i arbeidslivet eller andre steder, er et samfunn vi må endre. 

Denne våren har vi heldigvis snakket mye om gutter og menn. Aviser, debattstudioer og kommentarfelt har blitt fylt av diskusjoner om kjønn og om urettferdighet. Det er bra.

Det har for det første vært en nødvendig debatt, fordi den gjelder følelser og utfordringer som gutter og menn sliter med. Det har for det andre vært en viktig debatt, fordi gutter og menn må være med for å skape et likestilt samfunn med muligheter for alle.

Det har også vært en litt vanskelig debatt fordi det kan være vanskelig finne de rette ordene på hva som egentlig er problemet, og ikke minst finne ut hvordan de kan løses.

Det trenger vi kunnskap om, og derfor satte vi i regjeringen ned Mannsutvalget i 2022.

Nå kommer utvalget med sin utredning. Den blir viktig for regjeringen. Utvalget skal si noe om hvordan likestillingsutfordringene henger sammen med hvilken sosial bakgrunn du har, om du er fra by eller bygd, hvilken seksuell orientering, etnisitet, alder, kjønnsuttrykk og funksjonsevne du har.

Utvalget skal også komme med forslag til tiltak.

Jeg håper at utvalgets arbeid kan bidra til en debatt som går dypere, og som kan være i stand til å løse noen av de utfordringene som gutter og menn kjenner på. Denne debatten må vi alle ta, fordi likestilling er et lagarbeid.

Jeg tror at det er engasjement og kunnskap som fører verden videre i en mer rettferdig retning. Jeg vil ha kvinner og menn, unge og gamle, til å snakke med meg og med hverandre om hva som trengs for å passe på at alle guttene finner sin plass i fellesskapet og kan leve gode liv.

Så til deg, kjære gode mann, snakk ut, gi beskjed, og bli med i den debatten vi alle nå må ta.

Hva tenker du?Bør menns utfordringer diskuteres mer i media?

Hør mer om gutte-debatten i podkasten Giæver og gjengen:

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.