Mandag ble det slutt på el-bil-kjøring i kollektivfeltet i Oslo og Akershus. Den som sniker kan vente seg en saftig bot på 8200 kroner.

Det er klart det svir.

Det var en av de siste hverdagsgledene ved elbil-kjøring i en ellers ganske bil-fiendtlig hovedstad.

Forbudet skal være «midlertidig», og vare i tre år, mens det bygges nytt regjeringskvartal og ring 1. Men, jeg tipper forbudet blir permanent.

Dette er et slikt privilegium vi elbil-førere ikke får tilbake. Og snart er vi nok vant til det.

Slik vi på et vis har akseptert at det for to år siden ble en tredobling i prisen for bompasseringer med elbil i Oslo. Eller at kommunal gateparkering ble 150 prosent dyrere over natten.

Men, det lugger.

Er dette takken for all rekkeviddeangsten vi elbil-kjørere har levd med i tiår?

Vi som var blant de første til å delta i dette gedigne eksperimentet. Og som ble vandrende reklameplakater for myndighetenes storsatsning. Og som bidro til at Norge er det landet i verden med flest antall elbiler per innbygger?

I dag er 90 prosent av nybilsalget elbil. Det finnes over 700 000 elbiler i Norge. Det er ikke nødvendigvis fordi alle er så opptatt av grønt skifte og klimaendringer, men fordi elbil er billigere å eie og kjøre.

FORBUDT FOR ELBIL: Mandag 6. mai ble det innført forbud mot elbiler i kollektivfelt. likevel var det enkelte elbiler som kjørte i feltet. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Norge har hatt verdens mest rause elbil-politikk.

Vi fikk mye gratis: Gratis bompasseringer, gratis gateparkeringen, avgiftsfritak og altså fritt tilgang til bussfeltet. Alt dette var lokkemidler. Og vi lot oss med vitende og vilje lokke.

En kan forstå hvorfor når Norge er blant topp ti land i verden med dyreste bensinpriser.

Samtidig som vi inntil for par år siden hadde svært billig ren energi i form av nettopp elektrisitet. Det har vært oppskriften på den norske elbil-suksessen.

Nå er elbil-eventyret over.

Vi må sikkert forberede oss på at også de gjenværende fordelene kan forsvinne. Slik som momsfritak på elbiler under 500 000 kroner.

I sum handler det om å gjøre det mindre lukrativt å kjøre bil.

I Oslo er det i ferd med å bli omtrent like sosialt uakseptabelt å kjøre bil som det er å røyke sigaretter.

Hva tenker du?Er det greit at elbiler kastes ut av kollektivfeltet?

Det gjelder dog ikke i alle samfunnslag. De rike som vil kjøre bil kjører bil, uansett hva det koster. De ressurssterke sentrumsnære bor midt i gryten i Oslo og kan spasere eller sykle omtrent overalt. De rynker på nesen over bileiere som ikke bare kan ta kollektivtrafikk.

Innvandrerne og Groruddølinger derimot elsker bilen. Jeg skjønner dem godt, store familier, ubekvemme arbeidstider, tunge handleposer, mer sykdom – bilen er god å ha.

Jeg kjøpte min Nissan Leaf i 2015. Jeg hadde ikke hatt råd til bilhold, om det ikke var for fordelene. Jeg var nyskilt alenemor som forsøkte å få endene til å møtes. Hver krone telte.

Det var en kabal med små barn og mye jobbing som ikke hadde gått opp om det ikke var for bilen.

Bilen kjører jeg fortsatt. På en god dag har den en rekkvidde på litt over 100 kilometer. Den har bulker, registreringsskiltet har løsnet litt og bassen på musikkanlegget er ødelagt.

Hør mer om elbilen og de nye reglene i podkasten Giæver og gjengen:

Men, Leaf-en er verdifull. Den representerer uavhengighet og trygghet. Bilen har vært en venn.

Den er så viktig at den er omtrent det eneste som klarer å engasjere innvandrerbefolkningen i lokalvalget.

I 2019 ble byen delt i to. De rike og ressurssterke flokket seg rundt MDG, og arbeiderklassen og innvandrerbefolkningen rundt Bompengepartiet (FNB). Sistnevnte gjorde et brakvalg i de innvandrertette bydelene. I Alna bydel fikk de for eksempel 15 prosent av stemmene.

Motstanden til tross, overgangen til elbil har vært viktig og dels vellykket. Fremtiden er og bør være bærekraftig og grønn. Rike Norge har sponset overgangen med oljepenger.

Nordmenn har sluppet milliarder i avgifter. Det er milliarder i avgiftstap for statskassen. I tillegg er mangfoldige millioner brukt på å bygge ut ladestasjoner og infrastruktur land og strand rundt.

At elbileiere skal betale noe mer av kaken er rett og rimelig. Særlig nå når nær sagt alle nye biler på veiene er elbiler. Og rekkeviddeangsten er snart en saga blott. Om enn ikke for min gamle Leaf.

Men det er fortsatt 200 000 eksisterende biler som årlig må byttes ut med elbiler skal Norge nå sine ambisiøse klimamål. Jo flere lokkemidler som fases ut, dess vanskeligere kan det bli.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.