ELLA MARIE HÆTTA ISAKSEN
<-ELLA MARIE HÆTTA ISAKSEN

artist og aktivist

Etter 877 dager med menneskerettighetsbrudd på Fosen signerte reineierne på Nord Fosen en avtale med Roan Vind.

I en uttalelse skrev reineierne: «Vi skulle gjerne kjempet videre (...), både for vår egen del, for andre reindriftsutøvere og for rettsstaten, men da ville reindriften i mellomtiden ha gått under, kanskje vi også.».

De avsluttet med å bønnfalle staten om å granske hele prosessen, for å unngå at de samme feilene skulle gjentas i fremtiden. Samme dag ble ønsket om gransking kaldhjertet avvist av Støre.

Fosen-saken har vært en oppvisning i statlig inkompetanse fra første saksbehandling for 20 år siden til siste meglingsmøte forrige uke.

Sammen med Sametinget og en rekke nasjonale og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner sitter tusener av mennesker og stiller seg spørsmålet:

Hvordan kunne dette skje? Det at Støre ikke er villig til å gi oss svar reiser bare enda flere spørsmål: Hva er det han egentlig prøver å skjule?

Det var smertefullt å se hvordan avtalen ble misbrukt i mediene da den kom forrige uke.

Les også: Astrid Meland kommenterer: Det løste seg med penger

Mens regjeringen jublet over at saken endelig var løst, måtte vi se både politisk kommentator i NRK, Lars Nehru Sand, og fast kommentator i VG, Astrid Meland, dra fullstendig kunnskapsløse konklusjoner.

Etter deres mening viser avtalen mellom reineierne på Fosen og vindkraftselskapene at vindkraft og reindrift godt kan sameksistere. Jeg fikk lyst til å reise meg opp og skrike: Er det mulig? Har dere ikke skjønt noen ting?

Avtalen mellom reineierne og vindkraftselskapene beviser det stikk motsatte. Hele avtalen beror på at reindriften flytter til et helt annet beiteområde for at vindturbinene skal få stå.

Reineierne må flytte flokkene sine vekk fra de tapte områdene på Fosen, sannsynligvis med lastebil, til områder langt utenfor Fosen, for at vindkraftverkene skal kunne drives videre.

Hvilke områder de skal flytte til er foreløpig ukjent, men at dette skal være et prakteksempel på sameksistens kan jeg umulig forstå. Tvert imot er det vel et bevis på at det fortsatt er ett folk som får eksistere på bekostning av det andre.

I det hele tatt minner dette om en eldgammel norsk tradisjon: å tvangsflytte samer for egen vinning.

Som nyfødt nasjonalstat begynte jo Norge allerede på tidlig 1900-tall å kaste ut reindriftssamer som flyttet over grensene. Hvorfor? De ville ha utmarka for sine egne.

Er det ikke merkelig hvordan staten i 2024 fremdeles heller vil flytte urfolk vekk fra sitt eget land, enn å flytte på ulovlige vindmøller?

Unge samer i dag har ingen grunn til å stole på at den norske stat på egen hånd er i stand til å lære av sine feilgrep.

Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport konkluderte senest i juni at konsekvensene av fornorskningspolitikken fremdeles virker i dag. Fosen-saken har blitt nok et bevis på at staten selv forblir den største trusselen mot samisk kultur. 

Les også: Fosen-saken: – Ikke et kosmisk mirakel

I dag, mandag 11. mars, begynner rettssaken mot meg og 17 andre Fosenaksjonister i Oslo tingrett.

Vi står tiltalt for å ha aksjonert sivilt ulydig i et forsøk på å stoppe menneskerettighetsbruddet på Fosen, mens Støre og co. fremdeles går fri. Vi går inn i retten med hodet hevet, men med null tillit til regjeringen.

For å kunne gjenoppbygge tilliten til samer i Norge, må staten kunne forsikre oss om at dette aldri kommer til å skje igjen. Faktisk har de en plikt til å gjøre det.

Støre kan jo prøve å gi en tom garanti mot at vi aldri vil stå i et slikt menneskerettighetsbrudd igjen, men han vil stå der blottet for kredibilitet.

Det eneste som vil gi en tillit til at staten kan lære av dette er en uavhengig gransking av hele saksgangen.

Foreløpig kan man bare spekulere i hva Støre har å skjule, men jo lenger det går før han legger frem skittentøyet, jo verre vil det lukte.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.