Jostein Sørstrønen mistet sin eneste datter, 19 mai 2000. Hun skulle bare ut og bade, men kom aldri tilbake. Faren til Stine Sofie begynner med en fri innledning i rettssalen i Sandnes.

– Dette er svært følelsesladet for meg, begynner han.

Stine og Lena var veldig gode venner, forteller faren.

Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen er dypt savnet av foreldrene. Foto: PRIVAT / SCANPIX

Han snakker lavmælt, og sier flere ganger at dette er svært vanskelig for ham. Dommeren ber ham forsøke å snakke litt høyere.

– Det er mange som har stilt spørsmål med hvordan jeg kunne sende av gårde noen små barn. For meg er dette så naturlig som det kan være. Jeg har sett dem svømme så mange ganger, forteller han.

Barna hadde vært hos han, og ønsket å gå ut og bade. Han forteller at han pakket med dem en brusflaske, og sa de måtte passe godt på hverandre.

– Jeg sa til begge to at nå måtte de være forsiktige.

Badeplassen var bare ti minutter fra farens hus, og de to var godt kjent i området.

Så forteller han at de to jentene ikke kom tilbake. Da ble han svært urolig. Han tok med seg storebroren til Stine Sofie for å lete. De fant ikke jentene ved badeplassen, der de skulle være:

– Jeg tror jeg småspranget fort ned igjen. For å se om jeg kanskje hadde mistet dem på veien, forteller han.

Da sier han til sin sønn:

– Dette liker jeg virkelig ikke.

Andreas Schei
<-Andreas Schei

Statsadvokat

Så ble de andre foreldrene og politiet varslet. Faren husker ikke noe om helgen, altså perioden før jentene ble funnet. Han beskriver det som svart. Som et mørke.

– Jeg var så redd for at de ikke skulle finne jentene. Det var jeg veldig bekymra for.

Så spør statsadvokat Schei hvordan han da reagerte når jentene ble funnet:

– Da raste livet sammen, rett og slett. Det var så svart. Det var så mørkt, og det var så ufattelig trist.

Stine Sofie sin far vitner om den siste gangen han så de to bestevenninnene. Foto: Hanna Espevik / VG

Så stiller bistandsadvokaten til foreldrene, Audun Beckstrøm, noen spørsmål:

– Klarte du følge rettssakene som var den gangen?

– Nei. Jeg prøvde å beskytte meg selv litt, for å klare å overleve. Det var min måte å gjøre det på, svarer Sørstrønen.

– Hvordan fikk du beskjeden at de ble funnet?

– Jeg fikk en telefonsamtale om å komme ned til politiet. Jeg har aldri kjørt så fort, feilparkerte helt. Jeg skjønte noe var gale. Jeg sprang opp. Og da fikk vi vite det. Det gikk i grus for meg. Jeg husker ikke mer. Det raste fullstendig sammen. Jeg håpte, håpte og håpte at de skulle bli funnet i live.

Bistandsadvokatene beskrives som en viktig støtte av Jostein Sørstrønen. Foto: Helge Mikalsen / VG

Han snakker lenge om håpet over at de to jentene skulle bli funnet i live. Dette håpet mistet han ikke før politiet kom med sjokkbeskjeden.

Så snakker Sørstrønen om båndet til de andre foreldrene:

– Vi har aldri vært tettere. Det har vært utrolig fint for meg. I disse årene har det svingt veldig. Det er en så stor belastning. Det voldsomme mediekjøret som kommer hver gang.

Han utdyper at de fire, med god hjelp fra bistandsadvokatene, sammen har kommet seg gjennom dette.

Tre av de fire foreldrene skal vitne i saken. Foto: Helge Mikalsen / VG

VGs Krimpodden intervjuet to av foreldrene i 2021, om tapet av døtrene sine. Du kan høre intervjuet under.

VGs Krimpodden kommer også med flere episoder om rettssaken på Podme eller via VG+.

Til sammen skal tre av foreldrene vitne.

Bistandsadvokaten til foreldrene, Audun Beckstrøm, sier til VG at det er viktig å få frem hvor tøft dette har vært for dem. De har rettet et erstatningskrav mot Jan Helge Andersen.

Baneheia-saken forklart

Den første dommen:

Kristiansand byrett dømte Viggo Kristiansen til fengsel i 21 års forvaring for blant annet voldtekt og drap på de to jentene. Jan Helge Andersen ble dømt til 17 års fengsel, og frikjent for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Ankesaken:

Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen anket begge dommen. Kristiansen fordi han sa seg uskyldig, mens Andersen anket straffutmålingen. Lagmannsretten fastholdt dommen mot Kristiansen, og ga Andersen to år lengre straff. De anket begge til Høyesterett. Kristiansens sak ble ikke behandlet, mens Andersens ble forkastet. Dommen på 19 års fengsel ble stående.

Gjenåpningen:

Kristiansen fastholdt sin uskyld hele veien og begjærte saken gjenopptatt flere ganger. Den 18. februar 2021 besluttet til Gjenopptakelses­kommisjonen at saken skulle sees på, på nytt. Kristiansen slapp ut av Ila fengsel den 1. juni 2021, etter 21 år bak murene.

Ny etterforskning:

Det blir besluttet at Oslo politidistrikt skal gjennomføre den nye etterforskningen. Andersen blir siktet i den nye Baneheia-etterforskningen, for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han tidligere hadde blitt frikjent for.

Frifinnelse:

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud beklaget på det sterkeste til Viggo Kristiansen da han la frem Riksadvokatens innstilling til Borgarting lagmannsrett i oktober 2022. Resultatet av den nye etterforskningen var at Kristiansen må frifinnes. Den 15. desember ble det avsagt en frifinnende dom i Borgarting lagmannsrett. Viggo Kristiansen var dermed uskyldig dømt for drapene i Baneheia.

Ny tiltale:

Den 12. januar 2024 ba Riksadvokaten om at det tas ut tiltale mot Jan Helge Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Den 16. april 2024 begynner rettssaken mot ham i Sør-Rogaland tingrett.