Nå mener EOS-utvalget at advokatordningen bør avvikles.

– Formålet med ordningen var å styrke folks rettssikkerhet, sier EOS-utvalgets leder Astri Aas-Hansen til VG.

– Men så lenge det formålet ikke ivaretas fordi advokaten ikke kan diskutere sakens fakta med sin klient, da er det bedre å avvikle ordningen og ikke kaste blår i øynene på folk, sier hun.

Hvert år blir om lag 30.000 personer i Forsvaret og i forvaltningen gjenstand for sikkerhetsklarering for å kunne håndtere saker som skal holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet.

I årsmeldingen som kom onsdag, kritiserer EOS-utvalget enda en gang at klagebehandlingen i saker om sikkerhetsklarering tar altfor lang tid.

KONTROLLERER: Astri Aas-Hansen leder EOS-utvalget, Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene. Foto: Terje Pedersen / NTB

Advokat med taushetsplikt

Avslag blir ikke alltid begrunnet. Det betyr at personen som skal klareres ikke får vite hvorfor man nektes sikkerhetsklarering.

Etter sikkerhetsloven har en person som nektes begrunnelse, rett til bistand fra en særskilt oppnevnt advokat.

Men advokaten har taushetsplikt overfor den som søkes klarert og kan kun råde personen til å klage eller ikke klage. Det er heller ikke gitt at advokaten får tilgang til alle opplysninger i saken.

– Som tidligere advokat så tenker jeg at det ikke er tilfredsstillende for en advokat å ikke ha tilgang til alt. Advokaten kan heller ikke begrunne hvorfor du bør klage eller ikke, eller hvordan du bør utforme klagen. Du kan ikke få noen rettledning fra advokaten i det hele tatt, sier Aas-Hansen, som nå er dommer i Oslo tingrett.

Fungerte ikke

For to år siden påpekte EOS-utvalget i årsmeldingen om at ordningen med fri advokathjelp ikke var brukt på 10 år. Personer som fikk avslag uten begrunnelse, fikk ikke informasjon om at de hadde rett til advokat.

Utvalget ba i 2021 Justisdepartementet sørge for at advokatordningen fungerte. To år senere fikk NSM, Nasjonal sikkerhetsmyndighet, en slik advokatordning på plass.

Nå påpeker EOS-utvalget at klagebehandlingen også forsinkes når klager ber om advokatbistand:

– Hvis hovedpersonen avstår fra å bruke advokatordningen, vil
vedkommende raskere få saken klagebehandlet og få en ny
vurdering av saken, uttaler utvalget i sin ferske årsberetning, som ble lagt fram onsdag.

Utvalget har derfor bedt Justisdepartementet om å vurdere å avvikle ordningen.

Stortingets kontrollkomité skal nå behandle årsrapporten fra EOS-utvalget. Komitéleder Peter Frølich (H) mener at utvalget reiser et stort dilemma i spørsmålet om advokathjelp.

– Det er jo rene ord for pengene fra EOS-utvalget, sier han til VG.

– Men det er en vanskelig balansegang i disse klareringssakene: Det er hensynet til rikets sikkerhet og strenge krav til hemmelighold som gjør at avslag ikke alltid kan begrunnes, sier Frølich.

– Er du enig i at ordningen skal avvikles?

– Det er ikke lett å forsvare ordninger som ikke fungerer. Men jeg vil gjerne høre hva Justisdepartementet mener før jeg tas stilling.