90 prosent av Norges befolkning mener at sykepleiermangelen påvirker pasientsikkerheten i kommunene.

Det viser Helsepolitisk barometer – en uavhengig undersøkelse fra Kantar – med Norsk Sykepleierforbund som oppdragsgiver.

– Dette er et rekordhøyt tall. Det øker. Folk merker konsekvensene av dette selv. Vi måler dette årlig. Og har aldri målt dette så høyt før, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund til VG.

– Hvordan merker folk det?

– Det er for eksempel vanskelig å få sykehjemsplasser. Og kommunene begrunner jo det ofte med mangel på personell og sykepleiere. Det er også vanskeligere å få sykepleiere til hjemmetjenestene. Folk merker at når det kommer folk hjem til dem – der det skal være sykepleiere – så er det ikke dem som kommer, svarer Sverresdatter Larsen.

PÅ TOPPEN: Lill Sverresdatter Larsen stiller gjerne til fotografering på Sykepleierforbundets takterrasse i vårsolen. En avveksling fra møter med dårlig luft i møterommene. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Fra før er det kjent at sykepleiere er den yrkesgruppen det er størst mangel på i norsk arbeidsliv. Dette har spesielt kommet til uttrykk som pleiermangel i Nord-Norge.

Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse fra 2023 mangler det 4650 sykepleiere og 700 spesialsykepleiere og jordmødre på landsbasis.

Forbundsleder Larsen viser frem et maleri på kontoret sitt av en sykepleier under vann. Bildet gir druknings-fornemmelser og en følelse av utilstrekkelighet.

Det er ikke bra for pasientenes sikkerhet.

– Hvordan vil du definere pasientsikkerhet?

– At du får de tjenestilbudene som du har krav på. Og til rett tid. I kommunene har du en kvalitetsforskrift som er en veldig god beskrivelse av hva du kan forvente.

– Og den brytes jo hver eneste dag. Retten til hjelp med mat, medisiner et sårstell eller en dusj til rett tid – er ofte forsinket, sier forbundslederen for sykepleierne.

På et annet spørsmål i barometeret – svarer 67 prosent av de spurte at sykepleierne må opp på et høyere lønnsnivå for å dekke behovet.

Hva tenker du?Bør sykepleiere og helsefagarbeidere få mer i lønnsoppgjøret enn frontfagenes ramme på 5,2 prosent?

– Hvor bevisst er du på at funnet om folks pasientsikkerhet blir lansert midt i lønnsoppgjøret?

– Ikke det hele tatt. Dette Helsebarometeret kunne vi like godt lansert i november eller midt på sommeren. Tallene ville vært akkurat de samme, eller på sommeren ville de faktisk vært enda verre.

Les også: Sykepleiere ble vikarer: – De tror at vi tar til takke med det vi får

På arbeidsgiversiden mener sykepleieres og læreres motpart, Tor Arne Gangsø i KS at det er «utfordrende» at staten og de statlige sykehusene har ligget over både industrien og kommunesektoren i lønnsutvikling de siste fem årene. Han peker på anstrengt økonomi i mange kommuner.

– Kommunene konkurrerer i stor grad med staten om arbeidskraft, sier arbeidslivsdirektør Gangsø til sitt eget nettsted i KS.

Lill Sverresdatter Larsen synes ikke videre synd på Gangsø.

– Det kan han jo enkelt gjøre noe med. Det er jo han som styrer det. Så han kan bare løfte opp de kommunale sykepleierne. Det er der mangelen er størst.