Salma ble funnet død i Bergen 25. april i 2017.

VG har avslørt hvordan politiet gjorde flere feil innledningsvis i etterforskningen, før dødsfallet ble etterforsket som en drapssak.

Etterforskningen ledet til en drapstiltale mot ektemannen, før hele saken ble henlagt på bevisets stilling etter at det ble sådd ny tvil om dødsårsaken.

Ektemannen har hele tiden nektet å ha noe med Salmas dødsfall å gjøre.

– Min klient er glad for resultatet. Han opplever at denne dommen er en total renvaskelse for de anklagene som har vært rettet mot han, sier ektemannens advokat Reidar Steinsvik til VG.

Forventet resultat

Steinsvik har flere ganger uttalt at saken er henlagt og ektemannen derfor er uskyldig.

– Slik bevisene ligger i saken, så var dette resultatet som ventet. I denne saken er det slik at de sakkyndige ikke kan slå fast hva som var dødsårsaken, og det pekes på hjerterytmeforstyrrelser som den mest sannsynlige dødsårsaken, sier Steinsvik.

Advokaten sier at den langvarige rettsprosessen, og VGs dekning av saken, har vært en stor belastning for ektemannen.

– Mediedekningen har vært ensidig. Både enkeltartikler om saken og det at Salmas dødsfall ble satt i sammenheng med andre uoppklarte drapssaker, har vært en tilleggsbelastning for ektemannen.

– Han opplever at media, og særlig VG, har vært et talerør for motparten, sier Steinsvik.

KREVDE ERSTATNING: Salmas lillesøster, Kulsoom Shariff, og hennes advokat Harald Grape i Hordaland tingrett i desember. Foto: Bjørnar Tommelstad

Familien til Salma er sjokkert, sier deres advokat Harald Grape til VG.

– Det var en overraskende dom. Dommeren vurderer ett og ett bevis, men ser ikke bevisbildet samlet. Det er en underlig forståelse av bevisbildet, sier Grape til VG.

Han sier at dommen egner seg for å anke, og at familien nå vurderer hvorvidt de skal gjøre det.

Den sivile rettssaken har tidligere blitt utsatt en rekke ganger, blant annet etter at ektemannen har sendt inn legeerklæringer fra ulike steder i verden.

Sist saken skulle behandles i Hordaland tingrett ble den utsatt etter at ektemannen sendte inn en legeerklæring fra Filippinene.

VG har tidligere skrevet at denne legeerklæringen var falsk, men dommerne i Hordaland tingrett konkluderer i dommen med at det ikke var sannsynliggjort at erklæring var forfalsket.