– Vi har lagt en plan for å bli tydeligere, mer offensive, favne bredere og være et mer gjenkjennelig, samfunnskritisk og reformivrig Arbeiderparti, sier Ap-nestleder og næringsminister Jan Christian Vestre, som har ledet arbeidet.

Etter valgnederlaget i høst, hvor Ap for første gang på hundre år ikke ble landets største parti, iverksatte Ap-ledelsen et arbeid som skulle finne årsakene til krisen og peke ut veien videre for å få velgerne tilbake til partiet.

Det ble stilt krav fra grasrota om at partileder Jonas Gahr Støres og ledelsens ansvar for krisen, skulle under lupen.

Dokumentet heter «Et trygt og rettferdig Norge. Veien mot stortingsvalget i 2025 og lokalvalget i 2027».

Det er presentert for sentralstyret i Ap og skal opp til endelig behandling mandag, da landsstyret i partiet møtes.

VG har fått tilgang til dokumentet.

PARTILEDELSEN: Nestleder Jan Christian Vestre, partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Tonje Brenna og partisekretær Kjersti Stenseng møtte VG utenfor Aps strategikonferanse på Gardermoen i fjor. Nå kommer resultatet. Foto: Mattis Sandblad / VG

Her er noen hovedpunkter:

  • «Arbeiderpartiets viktigste oppgave er å få Norge gjennom urolige tider, sørge for at folk får bedre råd og ta vare på Norges sikkerhet».
  • «Vi skal løse folks problemer, ikke forsvare systemer».
  • «Vi skal gi den enkelte mulighet til å leve gode og trygge liv der en er i stand til å ta vare på seg selv og sine nærmeste».
  • «I Norge skal du ha mulighet til å lykkes og leve det livet du selv ønsker å leve».
Jan Christian Vestre
<-Jan Christian Vestre

Nestleder i Arbeiderpartiet

Støres eller ledelsens ansvar for krisen nevnes ikke, men det tas selvkritikk:

«Tilbakemeldingen fra velgerne er likevel tydelige: de forventer mer av oss. Det tar vi på alvor og det skal vi gjøre noe med. Vårt mål er å gjøre oss fortjent til å forbli det største partiet og den ledende kraften i norsk politikk. Da må vi endre oss».

– Det er den eneste selvkritikken dere tar. Ledelsens ansvar nevner dere ikke?

– Dette er et dokument som ser fremover. Vi evaluerte valget fjor høst. Nå ser vi mot fremtiden, på de sakene vi vil prioritere. Vi erkjenner at vi blir oppfattet som for smale. Vi vil bredde oss ut og være et parti for by og land, offentlig og privat sektor, unge og gamle, sier Vestre.

Lommebok-strategien

For å reise partiet igjen, utpekes følgende tre hovedveier:

  • «Det norske folk skal få bedre råd».
  • «Trygghet for Norge i urolige tider».
  • «Vi skal skape og dele».

Å gi folk bedre råd skal skje gjennom trygg økonomisk styring og ansvarlige budsjetter, som skal bidra til at prisstigningen går ned.

«Når prisveksten går ned, vil også rentene etter hvert gå ned», heter det.

– Vestre: Det er mest generelle formuleringer om mål, mer enn konkrete nye tiltak?

– Vi jobber parallelt med partiprogrammet som landsmøte skal ta stilling til nest år og vi gjennomfører politikk i regjering hver eneste dag. Vi peker på hva vi skal prioritere fremover; tydelige sosialdemokratiske verdier og pragmatiske løsninger.

– Hva er nytt?

– Vi skal endre oss, være enda tydeligere i den økonomiske politikken, få flere inn i arbeid, bekjempe fattigdom og utjevne forskjeller. Vi skal ikke forsvare systemer eller hegne om det som har vært, men stå opp for folk.

FORSVARET FÅR: Jonas Gahr Støre vil bruke 600 milliarder kroner på Forsvaret de neste tolv årene. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Slutt på reversering av eksempelvis fylkesgrenser?

– Folk vil at vi skal løse hverdagsproblemene deres, ikke forsvare strukturer. Sosialdemokratiet har aldri handlet om reverseringer, men å se fremover og modernisere.

Han sier de skal bygge så gode offentlige tjenester at det ikke er behov for private aktører.

– Er det økonomisk og praktisk mulig?

– Vi har som mål å tilby så gode offentlige tilbud med høy kvalitet at folk ikke trenger å kjøpe private tjenester for egne penger. Det er ambisiøst, men vi skal dit. Det vil prege våre prioriteringer, sier Vestre.

HILSTE VALGVAKEN: Jonas Gahr Støre på scenen under Aps valgvake i fjor høst. Valget ble partiets dårligste på 99 år. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

De viser til at de gjennom statsbudsjettet reduserer kostnadene og at følgende gir bedre økonomi:

– Skolefritidsordningen og barnehage blir billigere, barnetrygden øker, pendlere og fagorganiserte får økte skattefradrag, og folk med lave og normale inntekter får lavere skatt.

Trygghet i urolige tider skal de bidra med gjennom kraftig styrking av forsvaret i tett samarbeid med NATO og våre allierte naboer.

Den satsingen ble synliggjort fredag, da det ble kjent at regjeringen vil øke forsvarsbudsjettet med 600 milliarder kroner de neste 12 årene.

Strengere skolepolitikk

Det er offensive formuleringer knyttet til politi og kriminalitet i kriseplanen.

«Vi skal bekjempe vold og kriminalitet alle steder og i alle miljøer hvor det finnes. Vi vil ha et sterkt politi som er til stede der det trengs og vi vil stanse nyrekruttering til kriminelle miljøer ved godt forebyggende arbeid. Vi vil bekjempe kriminelle gjenger og hindre at utenlandske gjenger etablerer seg i Norge.

– Det skal være trygt å bo i dette landet, sier Vestre.

De skriver også at de «fortsatt skal ha kontroll på innvandringen».

Kari Nessa Nordtun
<-Kari Nessa Nordtun

Kunnskapsminister fra Arbeiderpartiet

Innen skole bekreftes den offensive linjen som kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) har trukket opp, med mer læring og disiplin.

«Arbeiderpartiet vil ha mer læring i skolen, og en mer praktisk skole. Vi skal snu utviklingen med for dårlige skoleresultater, gjenreise respekt for læreren, få tilbake mer disiplin i klasserommene og sørge for at flere gjennomfører skoleløpet. Skolen skal være mobilfri, og elevene skal ha flere fysiske skolebøker».

– Det er en tydelig omdreining i skolepolitikken, med mer oppmerksomhet på kvalitet og at læreren skal være sjefen i klasserommet, sier Vestre.

Selv om Ap skvalper rundt 20 prosent oppslutning, har Vestre troa på valgseier i 2025. Foto: Helge Mikalsen / VG

Vil ha ro på skattefronten

Regjeringen har fått meget sterk kritikk for en lite forutsigbar skattepolitikk, som har gitt oppdrettsopprør og skatteflukt.

Skal vi tro den nye politikken, uten at det utdypes, skal det bli slutt på det:

De skriver at regjeringen «vil sikre forutsigbarhet på viktige områder som skatte-, nærings-, innvandrings-, arbeidslivs- og utenrikspolitikk. Arbeiderpartiet vil fornye, forsterke og forbedre Norge.»

– Det høres ut som selvkritikk, blant annet knyttet til kritikken dere har fått om uforutsigbar skattepolitikk, som har gjort at mange rike har flyttet ut?

– Ap i en rødgrønn regjering fra 2025 vil samarbeide med partier som står for forutsigbarhet. Når det gjelder skatt, er det riktig at vi har økt formuesskatten noe, men den er fortsatt lavere enn for ti år siden.

LEDER KRISEJOBBEN: Jan Christian Vestre har fått ansvar for å legge frem partiets vei ut av oppslutnings-hengemyra de har satt seg fast i. Foto: Tore Kristiansen / VG

De holder åpent for å samarbeide med flere partier, så lenge det er Ap-ledet regjering i skjæringspunktet mellom sentrum- og venstresiden.

– Siste måling skiller nesten ikke på borgerlig og rødgrønt flertall. Vi har veldig god tro på at vi kan vinne valget i 2025.