AUF-nestleder Gaute Børstad Skjervø mener det er urettferdig at 17-åringer får lov til å stemme ved stortingsvalg, men ikke drikke øl.

– Det er i dag et stort skille mellom dem som er født tidlig på året og sent på året. Når 17-åringer får lov til å stemme ved stortingsvalget før de er 18 år, bør de også få delta i sosiale samvær før de er 18, som å gå på restaurant og pub og ta seg en øl, sier Skjervø.

– Drakk hjemmebrent

Han sier at AUF som et ledd i kampen mot sosialt utenforskap, vil foreslå at man får rettighetene til en 18-åring, 1. januar det året man blir myndig.

– Er det fornuftig å presse på for at unge mennesker skal få nyte alkohol stadig tidligere?

– Realiteten er at man gjør det likevel. Da er det et spørsmål om vi politikere skal lukke øynene for det, eller lytte når unge sier det skaper et sosialt skille. Da jeg var 17 år drakk vi hjemmebrent. Jeg ser ikke den praktiske nedsiden i at alle i samme årskull skal likebehandles fra 1. januar.

Skjervø vil fremme forslaget overfor Aps programkomité. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Han sier det er et ulogisk skille, som blir veldig synlig i russetiden.

– Dette er en problemstilling som veldig mange unge kommer til AUF med. De som er født på sommeren og høsten blir stående på utsiden av veldig mye av det sosiale i russetiden, hvor man feirer og har det gøy.

– Dere vil foreslå det overfor Ap?

– Ja, vi ber Ap vurdere en slik endring. Det er et oppspill til en debatt, som vi vil løfte i arbeidet med det nye partiprogrammet. Vi ser ikke så veldig mange prinsipielle motargumenter.

– Denne problemstillingen har i liten grad vært på den politiske arenaen. Hvorfor fremmer dere den?

– Fordi det er et problem mange unge snakker om og er opptatt av og er en sak få politikere foreløpig har brydd seg om. Jeg ser ingen grunn til at du skal kunne stemme – og være kandidat – ved et stortingsvalg det året du fyller 18, men ikke får lov til å ta en øl – eller ta lappen.

– Utestenges fra det kule

Vemund Gjul-Jensrud går i 2. klasse, er ung AUFer og går på Blindern videregående skole.

– Det gjelder ikke bare russetiden, men sommeren er også tid for festivaler og andre spennende arrangementer. Det gjør at klassekamerater kan være med på alt det kule, mens de som er født sent på året ikke får delta på samme måte.

Øl-enige. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– De kan kaste seg ut i det, uten å drikke alkohol?

– Nei, det er mange av arrangementene og festene man ikke får delta på fordi man rett og slett ikke kommer inn. Det er urettferdig.

– Øl er viktig?

– Ja, det er en del av kulturen, ikke minst i russetiden. Da bør det ikke skille mellom en som er født i april og en som er født i september, sier Jensrud.

Russetid-innstramming

Statsminister Jonas Gahr Støre og flere statsråder sto nylig frem i VG og gikk til angrep på dagens russetid.

AUF-nestlederen sier de varmt støtter intensjonene i forslagene.

– Russetiden pusher sosialt utenforskap, hvor kapitalister tjener sinnssykt mye penger. Det bidrar til et skille, hvor mange blir stående utenfor. Det må vi komme til livs.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) har ikke vært tilgjengelig for å kommentere saken.

Hun leder Aps programkomité.